Prajitura desteapta cu fructe de sezon

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 07:58

O prajitura plina de farmec, cu initiativa, dar mai ales “ desteapta” !
Se separa singura in mai multe straturi, unul mai delicios decat altul: un blat, o crema fina, un strat de fructe si deasupra un blat ca un norisor de lapte.
Dar ce spun eu ca este doar o prajitura ? Facuta in forma rotunda, ar fi un tort grozav pentru orice ocazie ( forma rotunda fara fund detasabil, cu pereti inalti; cca 13-14 cm diametru).


Ingrediente

Aluat
-6 oua
-225 g zahar * ( 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra, cu amidon- cumparat)
-2 linguri apa
-1 priza sare
-190 g unt, topit si racorit
-170 g faina
-750 ml lapte, caldut
-1 lingurita otet

Fructe
-cca. 300 g fructe/fructe de padure **, la alegere
-coaja rasa de la ½ lamaie
-2 linguri cu varf zahar/zahar pudra
-amidon

Altele
-unt pentru uns tava

Zahar * - folositi 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra cu amidon, cumparat, macinate impreuna pana devin zahar pudra;
Fructe de padure **, la alegere, dupa preferinta, spalate si bine scurse. Cantitatea nu este fixa; ea difera functie de marimea tavii folosite- fructele distribuite intr-un strat trebuie sa acopere fundul tavii; am folosit visine fara samburi, coacaze negre, afine.

Preparare

Ungeti o tava cu unt ( dimensiunile tavii: 20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm), puneti hartie de copt si ungeti-o si pe ea cu unt. Lasati in asteptare.

Aluat
Mixati cca 2-3 min galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa pana obtineti o crema spumoasa, galben-pal.
Turnati untul topit si racorit in fir subtire, continuand sa mixati inca cca 1 min ( veti obtine o compozitie de consistenta smantanii).
Inglobati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare ( compozitia va deveni mai groasa).
Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza amestecul, apoi il puteti pune pe tot ( acum compozitia va fi extrem de lichida).
Separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel.
Adaugati spuma de albusuri in aluat in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de jos in sus, prin rasturnare, doar pana cand nu se mai vad " bulgarii " de spuma ci doar usoare dare albe prin aluat.
Acest pas este foarte important; NU exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid.

Fructe
Intr-un bol, amestecati fructele spalate si scurse cu zaharul si coaja rasa de lamaie.
Presarati egal fructele in tava, astfel incat acestea sa formeze un strat uniform ce acopera complet fundul tavii.
Pudrati-le deasupra cu amidon.

Turnati aluatul peste fructe si nivelati.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 60 min, la 160 grade sau pana cand aluatul este facut, frumos rumenit si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor si lasati prajitura sa se raceasca complet, in tava ( cca 2-3 ore).

Serviti feliata.
Fişiere ataşate
cimg4718.jpg
cimg4718.jpg (65.58 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4719.jpg
cimg4719.jpg (74.93 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4720.jpg
cimg4720.jpg (45.02 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4721.jpg
cimg4721.jpg (61.4 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4722.jpg
cimg4722.jpg (51.33 KiB) Vizualizat de 33625 ori
c1_prajitura_desteapta_cu_fructe_de_sezon.jpg
c1_prajitura_desteapta_cu_fructe_de_sezon.jpg (61.48 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4723.jpg
cimg4723.jpg (52.36 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4724.jpg
cimg4724.jpg (50.03 KiB) Vizualizat de 33625 ori
c2_prajitura_desteapta_cu_fructe_de_sezon.jpg
c2_prajitura_desteapta_cu_fructe_de_sezon.jpg (137.98 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4725.jpg
cimg4725.jpg (75.26 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4726.jpg
cimg4726.jpg (65.47 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4727.jpg
cimg4727.jpg (86.23 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4728.jpg
cimg4728.jpg (83.73 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4729.jpg
cimg4729.jpg (68.03 KiB) Vizualizat de 33625 ori
cimg4730.jpg
cimg4730.jpg (80.83 KiB) Vizualizat de 33625 ori
Ultima oară modificat 04/07/2016 11:12 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 03/07/2016 09:06

Vreau sa fac azi aceasta prajitura. Pot folosi fructe de padure congelate ?

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 03/07/2016 10:48

Foarte frumoasa ti-a iesit si sigur a fost un deliciu! :master: :master: =D> =D>

Felicitari Lucia! =D> =D> =D> Esti fara cusur in ale bucatariei! Toate iti ies atat de frumoase! :flower: :flower: :flower: Si apreciez si unicitatea retetelor foarte mult, cat si siguranta si garantia reusitelor!
MIKI

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 03/07/2016 11:01

Super! O idee buna pentru a folosi fructele de sezon !

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 11:10

mara05 scrie:Vreau sa fac azi aceasta prajitura. Pot folosi fructe de padure congelate ?


Desigur ca le poti folosi. Scurge-le bine.

Totusi iti recomand sa profiti de abundenta de fructe proaspete din acesta perioada, iar la cele congelate sa apelezi la iarna. Este o sugestie.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 03/07/2016 11:27

Wau, ce raspuns prompt. Multumesc doamna Lucia :master: O sa tin cont de sfatul dat si am sa folosesc fructe proaspete. De fapt le aveam in frigider dar nu stiu de ce cand am citit reteta mi a fugit gandul la fructele de padure congelate. Multumesc

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 03/07/2016 11:52

Intr-adevar, o prajitura desteapta ! Cat de bine arata ! Trebuie s-o incerc.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 12:33

mikirafaela scrie:Foarte frumoasa ti-a iesit si sigur a fost un deliciu! :master: :master: =D> =D>

Felicitari Lucia! =D> =D> =D> Esti fara cusur in ale bucatariei! Toate iti ies atat de frumoase! :flower: :flower: :flower: Si apreciez si unicitatea retetelor foarte mult, cat si siguranta si garantia reusitelor!


Iti multumesc, draga mea :love: :love: :love: Aprecierea ta ma onoreaza si ma obliga in acelasi timp :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

bianka95
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 02/07/2016 12:28

Mesajde bianka95 » 03/07/2016 12:54

Cu siguranta voi incerca si eu aceasta prajitura! Arata delicios!

micael
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 03/07/2016 12:37

Merge cu inghetata?

Mesajde micael » 03/07/2016 05:45

:D


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori