Prajitura cu budinca si cocos

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Prajitura cu budinca si cocos

Mesajde antoniah » 20/02/2014 01:23

INGREDIENTE:

Pentru blat:

- 6 oua mari
- 300 g zahar extrafin
- 2 linguri cu cacao proaspat cernuta
- 6 linguri cu apa calda
- 180 g faina alba 000 proaspat cernuta
- 5 g praf de copt
- 1/4 lingurita cu unt pentru pregatirea tavii

Pentru budinca:

- 500 ml lapte UHT 1,5%
- 2 galbenusuri
- 80 - 100 g zahar extrafin (in functie de cat de dulce doriti sa fie budinca)
- 40 g faina alba 000 proaspat cernuta
- un praf de sare
- 1/2 lingurita cu esenta de vanilie
- 30 g unt

Pentru glazura:

- 4 linguri cu lapte UHT 1,5%
- 2 linguri cu zahar extrafin
- 2 linguri cu cacao proaspat cernuta
- 30 g unt

Pentru asamblarea prajiturii:

- 80 g cocos

MOD DE PREPARARE:

Pentru blat:

- Se pregatesc toate ingredientele necesare. Pentru coacerea blatului este necesara o tava cu dimensiunile: 32 cm x 22 cm x 6 cm.
- Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt (eu obisnuiesc sa untez putin suprafata tavii pentru ca hartia de copt sa se aseze apoi perfect pe suprafata acesteia).
- Se amesteca intr-un bol faina si praful de copt.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se aseaza intr-un bol mare de mixare (pentru mixarea lor se poate folosi un stand mixer, astfel incat albusurile si galbenusurile sa fie pregatite / mixate in acelasi timp). Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare separat.
- Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se formeaza un amestec omogen, cremos, ce se deschide putin la culoare.
- Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
- Se incepe mixarea albusurilor (am folosit pentru mixare un stand mixer). Albusurile se mixeaza timp de cateva minute, la viteza maxima, pana se formeaza un amestec spumos (asemanator celui folosit pentru prepararea bezelelor).
- Se adauga amestecului de galbenusuri si zahar, doua linguri cu cacao. Se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se incorporeaza treptat albusurile pregatite anterior in amestecul realizat din galbenusuri, zahar si cacao, pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se incorporeaza treptat faina (amestecata in prealabil cu praful de copt) pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia obtinuta se aseaza in tava si se niveleaza usor (daca este cazul) cu o spatula.
- Se coace pe nivelul intermediar al cuptorului la 180 - 190 grade C timp de aproximativ 30 minute (sau pana blatul este corect preparat termic).
- Blatul copt se lasa sa se raceasca 15 minute pe un gratar.
- Se aseaza blatul pe o suprafata de lucru plana.
- Se taie bucati din blat cu ajutorul unei forme rotunde (preferabil o forma metalica, inalta, cu marginile ascutite si diametrul de aproximativ 4 - 6 cm). Din blatul pregatit se pot obtine 12 - 20 bucati de blat cilindrice (numarul lor depinde de diametrul formei folosite).
- Se taie cu atentie fiecare bucata cilindrica de blat obtinuta anterior, in doua jumatati.

Pentru budinca:

- Se pune laptele intr-o oala la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se pun galbenusurile intr-un bol de mixare. Se pune praful de sare peste galbenusuri. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine compozitia.
- Se adauga treptat faina si se mixeaza compozitia in continuare.
- Se adauga 100 ml lapte fierbinte (din cantitatea de lapte aflata in oala) si se continua mixarea pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se toarna compozitia in laptele fierbinte aflat la foc mic, amestecand continuu pentru a evita sa se formeze cocoloase.
- Se fierbe budinca timp de 1-2 minute la foc mic pana se ingroasa putin (cand compozitia incepe sa fiarba se vor forma bule vizibile).
- Se ia oala de pe foc. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca usor compozitia cu o lingura din lemn sau cu un tel.
- Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca intreaga compozitie pana devine omogena si cremoasa.
- Budinca pregatita se pune intr-un vas termorezistent si se lasa sa se raceasca.

Pentru glazura:

- Se amesteca intr-o oala mica 2 linguri cu zahar si 2 linguri cu cacao.
- Se adauga 4 linguri cu lapte si se amesteca usor cu o lingura din lemn.
- Se adauga untul si se pune oala pe foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana compozitia se ingroasa putin si devine omogena (aproximativ 40 - 60 secunde). Glazura se foloseste imediat dupa preparare deoarece isi modifica in scurt timp consistenta (ea trebuie pregatita numai dupa asamblarea prajiturii).

Asamblarea prajiturii:

- Se aseaza budinca pe una dintre jumatatile de blat (taiate anterior in forma cilindrica).
- Cealalta jumatate de blat de forma cilindrica se aseaza deasupra astfel incat se se formeze trei straturi (doua parti de blat iar intre ele un strat de budinca).
- Cu o spatula se aseaza budinca si pe marginea celor doua bucati de blat asezate una peste alta.
- Se tapeteaza cu cocos suprafata laterala a prajiturii (pe suprafata laterala a prajiturii, unde s-a asezat budinca in timpul de lucru anterior - cocosul va adera usor de startul de budinca).
- Se aseaza glazura la suprafata prajiturii cu ajutorul unei linguri imediat dupa preparare (glazura se intareste la putin timp dupa preparare).
- Prajitura se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
Fişiere ataşate
01_bulinute_cu_budinca.jpg
01_bulinute_cu_budinca.jpg (121.3 KiB) Vizualizat de 3915 ori
02_bulinute_cu_budinca.jpg
02_bulinute_cu_budinca.jpg (103.43 KiB) Vizualizat de 3915 ori
03_bulinute_cu_budinca.jpg
03_bulinute_cu_budinca.jpg (70.45 KiB) Vizualizat de 3915 ori
04_bulinute_cu_budinca.jpg
04_bulinute_cu_budinca.jpg (68.84 KiB) Vizualizat de 3915 ori
05_bulinute_cu_budinca.jpg
05_bulinute_cu_budinca.jpg (91.24 KiB) Vizualizat de 3915 ori
06_bulinute_cu_budinca.jpg
06_bulinute_cu_budinca.jpg (89.98 KiB) Vizualizat de 3915 ori
07_bulinute_cu_budinca.jpg
07_bulinute_cu_budinca.jpg (75.75 KiB) Vizualizat de 3915 ori
08_bulinute_cu_budinca.jpg
08_bulinute_cu_budinca.jpg (68.04 KiB) Vizualizat de 3915 ori
09_bulinute_cu_budinca.jpg
09_bulinute_cu_budinca.jpg (93.04 KiB) Vizualizat de 3915 ori
10_bulinute_cu_budinca.jpg
10_bulinute_cu_budinca.jpg (88.51 KiB) Vizualizat de 3915 ori
12_bulinute_cu_budinca.jpg
12_bulinute_cu_budinca.jpg (128.66 KiB) Vizualizat de 3915 ori
13_bulinute_cu_budinca.jpg
13_bulinute_cu_budinca.jpg (123.67 KiB) Vizualizat de 3915 ori
14_bulinute_cu_budinca.jpg
14_bulinute_cu_budinca.jpg (110.45 KiB) Vizualizat de 3915 ori
15_bulinute_cu_budinca_asamblare.jpg
15_bulinute_cu_budinca_asamblare.jpg (117.93 KiB) Vizualizat de 3915 ori
16_bulinute_cu_budinca.jpg
16_bulinute_cu_budinca.jpg (121.15 KiB) Vizualizat de 3915 ori
17_bulinute_cu_budinca.jpg
17_bulinute_cu_budinca.jpg (65.27 KiB) Vizualizat de 3915 ori
18_bulinute_cu_budinca.jpg
18_bulinute_cu_budinca.jpg (67.3 KiB) Vizualizat de 3915 ori
20_budinca_de_vanilie.jpg
20_budinca_de_vanilie.jpg (86.88 KiB) Vizualizat de 3915 ori
21_bulinute_cu_budinca.jpg
21_bulinute_cu_budinca.jpg (88.29 KiB) Vizualizat de 3915 ori
22_bulinute_cu_budinca.jpg
22_bulinute_cu_budinca.jpg (72.96 KiB) Vizualizat de 3915 ori
23_bulinute_cu_budinca.jpg
23_bulinute_cu_budinca.jpg (86.44 KiB) Vizualizat de 3915 ori
24_bulinute_cu_budinca.jpg
24_bulinute_cu_budinca.jpg (77.18 KiB) Vizualizat de 3915 ori
25_bulinute_cu_budinca.jpg
25_bulinute_cu_budinca.jpg (71.1 KiB) Vizualizat de 3915 ori
26_bulinute_cu_budinca.jpg
26_bulinute_cu_budinca.jpg (69.86 KiB) Vizualizat de 3915 ori
27_bulinute_cu_budinca.jpg
27_bulinute_cu_budinca.jpg (77.87 KiB) Vizualizat de 3915 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 20/02/2014 02:50

Antonia,dau crostata la schimb,vrei? :buuun:

...cred ca nu mai este nevoie sa scriu ca ti-a iesit minunat prajitura! :master: =D> :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/02/2014 07:02

Antonia , tare imi place prajitura asta , arata de mare clasa....de gust sa nu mai vorbesc, cred ca e super dupa cum am citit ingredientele.....ce ai facut cu resturile de blat??? =)) =)) ...ma invit la tine la o portie de cakepops :wink: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2014 07:53

ce frumos ti-a iesit =D> =D> =D>

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Prajitura cu budinca si cocos

Mesajde biaskitchen » 20/02/2014 08:56

O opera de arta marca Antonia!


=D> :master: =D>

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/02/2014 09:41

Trebuie sa fie un deliciu ..are tot ce imi place!! Sa nu mai vorbim de aspect ..de nota 10 ! =D> :buuun: :roll:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 20/02/2014 01:53

O praji perfecta Antonia :master: :master: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/02/2014 03:35

Aceasta este prajitura adorata de fiica mea...doar ca eu faceam o alta crema...Intradevar, sunt delicioase =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower: Sper ca fetele sa nu ocoleasca reteta si sa o pregatesca cat mai curand :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/02/2014 09:31

Danieluta scrie:Antonia,dau crostata la schimb,vrei? :buuun:

...cred ca nu mai este nevoie sa scriu ca ti-a iesit minunat prajitura! :master: =D> :flower:


Daaa... Imagine cu caise (imi place cu caise Imagine ).

Iti multumesc. Te pup. :hug: :pup: :flower:

P.S. De la St. Dalfour nu?! Thick Apricot. :)

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/02/2014 09:38

pupi scrie:Antonia , tare imi place prajitura asta , arata de mare clasa....de gust sa nu mai vorbesc, cred ca e super dupa cum am citit ingredientele.....ce ai facut cu resturile de blat??? =)) =)) ...ma invit la tine la o portie de cakepops :wink: :hug: :hug: :pup: :pup:


Resturile da blat le-am papat (asa pur si simplu :blushing: sau cu budinca). Am facut portie dubla de budinca.

Draga mea, as vrea eu sa vii... :hug: :hug: :hug: Nu au ajuns sa fie cake pops ca am tot servit din bucatelele acelea, am tot servit pana... nu a mai ramas nimic. :)

Iti multumesc si ma bucur tare sa stiu ca iti place prajitura. :hug: :pup: :flower:

P.S. Daca nu am sa te servesc cu cake pops acum, te servesc cu prajituri si budinca (o portie speciala cu ciocolata pentru tine).
Fişiere ataşate
dscn2678.jpg
dscn2678.jpg (49.03 KiB) Vizualizat de 3793 ori


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori