Pilaf (cea mai simpla si delicioasa reteta)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Pilaf (cea mai simpla si delicioasa reteta)

Mesajde mikirafaela » 09/04/2016 12:41

200 gr. orez cu bobul rotund;
3 linguri cu ulei de floarea-soarelui;
1 ardei kapia mic;
2 morcovi mici;
1 radacina de pastarnac;
1 ceapa galbena;
2 tije subtiri de telina (tulpina);
600-650 ml. supa de pui (sau de legume);
cateva frunze de patrunjel;
sare si piper dupa gust.

Spalam, curatam si tocam legumele dupa preferinta.
Punem uleiul la incalzit. Cand s-a infierbantat usor adaugam cubuletul de unt (grija mare sa nu se arda). Dupa ce untul s-a topit si uleiul sfaraie usor punem legumele tocate pe rand, dupa preferinta (eu incep cu ardeiul tocat marunt, continuand cu morcovii si pastarnacul rasi fin, ceapa tocata si tijele de telina taiate rondele).
Le calim pana incep sa se inmoaie (dar sa nu-si schimbe culoarea deci timp maxim cam 10 minute).
Adaugam orezul (eu il pun neinmuiat, dar daca vreti puteti opta pentru acesta varianta; nu este obligatoriu sa fie inmuiat, umflandu-se usor de la apa si fara amidonul de pe boabe nu se mai "leaga" si nu va mai iesi cremos) si lasam sa se prajeasca si el un pic (astfel, boabele de orez se "vor inchide", vor face crusta si se vor gati al dente).
Dupa acest pas adaugam supa calda de pui (sau de legume....iar daca nu aveti de nici un fel e buna si apa, dar gustul nu va mai fi "plin") in etape. Punem o cana de supa, acoperim tigaia si lasam ca boabele de orez sa absoarba lichidul. Abia dupa mai punem o cana cu supa. Continuam pana terminam de adaugat toata supa.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Frunzele proaspete de patrunjel le spalam si le tocam marunt.
Oprim focul si punem verdeata. Lasam acoperit pana in momentul servirii (10-15 minute). Sevim orezul simplu sau insotit cu preparate de peste sau carne (peste la gratar, carne fiarta / prajita, snitele, chiftelute etc. si cu salate de sezon.
Pofta buna!

Pentru un orez perfect trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- nu adaugati supa / apa rece (procesul de gatire va fi incetinit), deci numai supa / apa calda si in etape (abia dupa ce boabele de orez au tras umezeala se adauga o noua cana cu supa);
- daca puneti toata supa / apa deodata, orezul si legumele vor clocoti, se va face multa spuma, amidonul va fi distrus iar consistenta nu va mai fi cremoasa ci lipicioasa.
- oricat de mult va tenteaza amestecatul in tigaie trebuie sa stiti ca orezul va prinde aer si se va gati total gresit. Amestecati rar, de preferat cu o furculita.
- orezul se va gati intr-o tigaie potrivita cantitatii (nici prea mica dar nici foarte mare pentru ca boabele sa se gateasca toate in acelasi timp).
- focul trebuie sa fie mediu (la temperatura mica, orezul va ramane crud).
Fişiere ataşate
dscf0213_3271.jpg
dscf0213_3271.jpg (105.57 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0247_2721.jpg
dscf0247_2721.jpg (105.81 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0167_2538.jpg
dscf0167_2538.jpg (45.98 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0171_3470.jpg
dscf0171_3470.jpg (116.83 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0162_3064.jpg
dscf0162_3064.jpg (92.31 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0173_2529.jpg
dscf0173_2529.jpg (153.16 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0174_5665.jpg
dscf0174_5665.jpg (145.55 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0175_3993.jpg
dscf0175_3993.jpg (129.12 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0176_3041.jpg
dscf0176_3041.jpg (115.95 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0177_5529.jpg
dscf0177_5529.jpg (100.37 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0180_5764.jpg
dscf0180_5764.jpg (117.51 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0181_4914.jpg
dscf0181_4914.jpg (115.55 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0183_2817.jpg
dscf0183_2817.jpg (106.68 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0184_3920.jpg
dscf0184_3920.jpg (93.4 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0185_7366.jpg
dscf0185_7366.jpg (123.61 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0186_3456.jpg
dscf0186_3456.jpg (49.8 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0187_4615.jpg
dscf0187_4615.jpg (107.52 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0190_8654.jpg
dscf0190_8654.jpg (116.26 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0194_6818.jpg
dscf0194_6818.jpg (90.73 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0195_3105.jpg
dscf0195_3105.jpg (102.89 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0200_4839.jpg
dscf0200_4839.jpg (67.82 KiB) Vizualizat de 21105 ori
dscf0211_5055.jpg
dscf0211_5055.jpg (90.47 KiB) Vizualizat de 21105 ori
MIKI

alexandruaioanei
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 29/09/2014 04:45

prea multa vorbareala

Mesajde alexandruaioanei » 14/08/2016 03:35

mikirafaela scrie:200 gr. orez cu bobul rotund;
3 linguri cu ulei de floarea-soarelui;
1 ardei kapia mic;
2 morcovi mici;
1 radacina de pastarnac;
1 ceapa galbena;
2 tije subtiri de telina (tulpina);
600-650 ml. supa de pui (sau de legume);
cateva frunze de patrunjel;
sare si piper dupa gust.

Spalam, curatam si tocam legumele dupa preferinta.
Punem uleiul la incalzit. Cand s-a infierbantat usor adaugam cubuletul de unt (grija mare sa nu se arda). Dupa ce untul s-a topit si uleiul sfaraie usor punem legumele tocate pe rand, dupa preferinta (eu incep cu ardeiul tocat marunt, continuand cu morcovii si pastarnacul rasi fin, ceapa tocata si tijele de telina taiate rondele).
Le calim pana incep sa se inmoaie (dar sa nu-si schimbe culoarea deci timp maxim cam 10 minute).
Adaugam orezul (eu il pun neinmuiat, dar daca vreti puteti opta pentru acesta varianta; nu este obligatoriu sa fie inmuiat, umflandu-se usor de la apa si fara amidonul de pe boabe nu se mai "leaga" si nu va mai iesi cremos) si lasam sa se prajeasca si el un pic (astfel, boabele de orez se "vor inchide", vor face crusta si se vor gati al dente).
Dupa acest pas adaugam supa calda de pui (sau de legume....iar daca nu aveti de nici un fel e buna si apa, dar gustul nu va mai fi "plin") in etape. Punem o cana de supa, acoperim tigaia si lasam ca boabele de orez sa absoarba lichidul. Abia dupa mai punem o cana cu supa. Continuam pana terminam de adaugat toata supa.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Frunzele proaspete de patrunjel le spalam si le tocam marunt.
Oprim focul si punem verdeata. Lasam acoperit pana in momentul servirii (10-15 minute). Sevim orezul simplu sau insotit cu preparate de peste sau carne (peste la gratar, carne fiarta / prajita, snitele, chiftelute etc. si cu salate de sezon.
Pofta buna!

Pentru un orez perfect trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- nu adaugati supa / apa rece (procesul de gatire va fi incetinit), deci numai supa / apa calda si in etape (abia dupa ce boabele de orez au tras umezeala se adauga o noua cana cu supa);
- daca puneti toata supa / apa deodata, orezul si legumele vor clocoti, se va face multa spuma, amidonul va fi distrus iar consistenta nu va mai fi cremoasa ci lipicioasa.
- oricat de mult va tenteaza amestecatul in tigaie trebuie sa stiti ca orezul va prinde aer si se va gati total gresit. Amestecati rar, de preferat cu o furculita.
- orezul se va gati intr-o tigaie potrivita cantitatii (nici prea mica dar nici foarte mare pentru ca boabele sa se gateasca toate in acelasi timp).
- focul trebuie sa fie mediu (la temperatura mica, orezul va ramane crud).

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 15/08/2016 10:31

Si...care-i problema? Iti place citesti, nu treci peste....dar nu mi se pare normal (ca sa nu zic CORECT) sa ma judeci tocmai tu, care ai lipsuri mari la capitolul retete!
MIKI


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori