Piinea episcopului in 3 culori ( chec in 3 culori)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

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crista
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Mesajde crista » 23/10/2013 08:28

Anto originea e austriaca cu zeci/sute de variante locale dar si din tarile care au apartinut vechiului imperiu. Am gasit reteta in nemteste Bischofsbrot dar si in ungureste ( asta a fost cea care m-a inspirat ), fosta Iugoslavie ( BiĹĄov-brot ), engleza .. Partea interesanta este ca prajitura se pregateste si asa in culori separate dar cel mai des plina de fructe ( nuci, alune, fructe uscate si cioco ). Probabil fiecare si-a inchipuit-o altfel unii s-au gindit la culori ( ai drepatate cu alb si galben ) sau cum zicea Yafa (aur, argint si pamint) iar altii la bogatia unui episcop si/sau la darurile lui- in varianta cu multe fructe si cioco ( caci se face de sf Niculae ).

O sa mai sap dupa retete ca poate undeva iese la iveala si vreo explicatie

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antoniah
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Mesajde antoniah » 26/10/2013 01:35

crista scrie:Anto originea e austriaca cu zeci/sute de variante locale dar si din tarile care au apartinut vechiului imperiu. Am gasit reteta in nemteste Bischofsbrot dar si in ungureste ( asta a fost cea care m-a inspirat ), fosta Iugoslavie ( BiĹĄov-brot ), engleza .. Partea interesanta este ca prajitura se pregateste si asa in culori separate dar cel mai des plina de fructe ( nuci, alune, fructe uscate si cioco ). Probabil fiecare si-a inchipuit-o altfel unii s-au gindit la culori ( ai drepatate cu alb si galben ) sau cum zicea Yafa (aur, argint si pamint) iar altii la bogatia unui episcop si/sau la darurile lui- in varianta cu multe fructe si cioco ( caci se face de sf Niculae ).

O sa mai sap dupa retete ca poate undeva iese la iveala si vreo explicatie


M-am mai gandit... dar cu cat ma uit mai mult la fotografiile tale, cu atat mi se pare mai evidenta forma celor doua mitre suprapuse (forma mitrei ortodoxe - globuloasa, este redata perfect in desertul tau iar cea a mitrei catolice este putin mai ascutita in realitate insa si in acest caz asemanarea mi se pare mare, mai ales daca fac corelatia cu denumirea desertului).

M-am uitat acum pe internet in speranta ca am sa gasesc o explicatie insa am gasit destul de putine informatii. Atasez mai jos pasajele pe care le-am gasit:

”Although any purchased or homemade cake decorated with the bishop's name and a tiny mitre can be used on the feast of a bishop-saint, the traditional cake is Bischofsbrot or Bishop's Bread."


”Dieses Brot wurde früher vielerorts zum Martinstag gebacken. Mit seinen leckeren Zutaten hätte es sicher auch dem heiligen Martin und anderen Bischöfen geschmeckt”.

”Das Bischofsbrot erlebte in seiner doch älteren Geschichte schon vor einigen Jahrhunderten eine große Beliebtheit. Im Gegensatz zum üblichen Brot, welches keineswegs süß war, experimentierte man mit süßen Broten und so entstand letztendlich das Bischofsbrot. Die Namensgebung selbst ist durchaus treffend, denn das Brot wurde ursprünglich in Klöstern und in religiösen Gemeinden hergestellt. Manchmal wurde es zu Weihnachten den Menschen gegeben, wodurch auch in Ungarn es eher zu Weihnachten üblich ist. Schon damals waren die Menschen vom süßen Brot begeistert und schon bald fingen sie an das Rezept selber nachzubacken.

Noch heute gibt es viele Familien in Ungarn, die das Bischofsbrot selber zubereiten. Die allgemeine Zubereitung ist nicht allzu schwierig wodurch meist die ganze Familie hilft und auch die Kleinen die Möglichkeit bekommen beim Backen zu helfen. Auch im heutigen Christentum spielt das Bischofsbrot in Ungarn eine wichtige Rolle. Bei Weihnachtsmessen oder beim anschließenden Beisammensein im Pfarrhaus bietet die Gemeinde selbstgemachtes Bischofsbrot an. Dieses schmeckt natürlich ganz anders als jene aus den Supermärkten, da die Rezepte ab und zu auch ein bisschen modifiziert werden, um dem eigenen Geschmack besser zu gefallen. Bei einer Gelegenheit sollte man während einem Urlaub in Ungarn unbedingt das süße Brot probieren.

Das Bischofsbrot gehört zum traditionellen Weihnachtsgebäck. Heutzutage kann man es natürlich auch in ungarischen Supermärkten und auf Weihnachtsmärkten kaufen, aber am besten schmeckt es noch immer selbstgemacht. So kann das Püspökkenyér eine perfekte Ergänzung zum Weihnachtsessen sein. Allein der süße Duft des Brotes lässt weihnachtliche Erinnerungen hervorkommen und verzaubert mit dem Duft das Wohnzimmer mit dem Weihnachtsbaum”
.

In 11 noiembrie se sarbatoreste St. Martin of Tours (episcop). Pentru aceasta zi se pregateste cred ”Painea Episcopului”insa in randurile ce le-am gasit mai sus este mentionat ca se pregateste acasa, in mod traditional pentru sarbatoarea Craciunului (sau chiar se vinde gata pregatita in targurile de Craciun) alaturi de turta dulce, etc in unele tari (in randurile de mai sus scrise in limba germana se face referire la Ungaria).

In pasajul pe care l-am gasit scris in limba germana este mentionat de asemenea faptul ca ”Painea Episcopului” a fost pregatita pentru prima data cu secole in urma in manastiri si comunitati religioase.

Am sa mai caut, sunt foarte curioasa mai ales daca se leaga de sarbatoarea Sf. Martin. Daca mai gasesc ceva, revin...

:hug:


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