Piftie de Curcan

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Piftie de Curcan

Mesajde iuliajewel » 23/12/2011 09:22

Piftia de pasare e destul de pretentioasa, de aceea am sa va zic cum o fac eu ca sa-mi iasa limpede.

Inainte de toate, pun bucatile de pasare in oala si le sarez bine, ca sa-si lase parte din sange pe fundul ei (de data asta pulpe de curcan) Dupa ce vad ca sangele s-a scurs suficient, scurg bine toata zeama aia cu sare, spal carnea si-o pun la fiert in apa rece cu sare. Focul tre sa fie binisor spre tare pana incepe sa dea primul clocot.

Acuuuuum, vine "minutul magic" :P , si anume: faceti focul mititel de tot, atat doar cat sa forfoteasca apa din jurul carnii - moment cand spuma incepe sa se "inchege" la suprafata si se poate lua in bucati (nu se imprastie peste tot, e compacta) Asadar, pana da in clocot si luati spuma, nu va miscati de langa oala :x

Cand vedeti ca nu mai e urma de spuma, puneti o ceapa alba cu coaja cu tot, taiata in doua, doi catei de usturoi si piper verde.

Lasati la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumatate (fara capac) , pana carnea infloreste pe os, dar inca nu e desprinsa. In acest moment puneti legume ca pentru orice supa: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Mai fierbeti impreuna cu legumele inca vreo 20 de minute, cand, carnea va fi de tot desprinsa de pe os (nu se destrama in supa dar abia se tine in pielitele ei)

Scoateti tot ce se afla in supa pe o farfurie, strecurati printr-un tifon zeama si dati-o la racit pana cand grasimea solidifica la suprafata. Luati aproape de voi un vas cu apa calda, inmuiati o lingura in ea si incepeti sa strangeti grasimea, inmuind din cand in cand lingura in apa calda.

Cand "supa" este degresata de tot, repuneti-o pe foc mic si cand e foarte calda (dar nu fiebinte de tot) aruncati in ea cat usturoi va vine la mana :P . Dar nu-l pasati ci il tocati din cutit, maruntel de tot - usturoiul pasat risca sa tulbure zama la care ati muncit din greu s-o mentineti limpede.

In timp ce usturoiul isi lasa duhoarea divina in supa (de-acum puteti pune capacul pe oala, ca sa nu pierdeti nimic din parfum :wink: ...), taiati cuburele carnea si legumele.

Daca vreti sa faceti portii individuale, luati pahare si faceti asa: puneti un strat subtire de supa in fiecare, lasati sa se inchege pe jumatate si infigeti in el primul "ornament" pe care vreti sa-l vedeti cand veti intoarce continutul cu fundu'n'sus. Apoi alt strat de supa gelatinoasa si, carnea...si asa mai departe, tot straturi straturi, ca sa arate gigea :sfant:

La noi se mananca cu hrean si, ori plus, sfecla. In regat se mananca cu mustar :shock: , prin alte parti cu ceapa rosie in otet. Fiecare cu bordeiul sau :paguba:

Pofta sa fie, ca bordeie...
Fişiere ataşate
Piftie de CURCAN 016.jpg
Piftie de CURCAN 016.jpg (52.28 KiB) Vizualizat de 14078 ori
Piftie de CURCAN 051.jpg
Piftie de CURCAN 051.jpg (52.44 KiB) Vizualizat de 14078 ori
Piftie de CURCAN 002.jpg
Piftie de CURCAN 002.jpg (64.91 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 065.jpg
2 foldere 065.jpg (52.45 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 062.jpg
2 foldere 062.jpg (89.95 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 050.jpg
2 foldere 050.jpg (65.99 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 044.jpg
2 foldere 044.jpg (77.88 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 037.jpg
2 foldere 037.jpg (66.49 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 034.jpg
2 foldere 034.jpg (75.31 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 032.jpg
2 foldere 032.jpg (72.63 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 020.jpg
2 foldere 020.jpg (78.96 KiB) Vizualizat de 14078 ori
2 foldere 018.jpg
2 foldere 018.jpg (86.69 KiB) Vizualizat de 14078 ori
Piftie de CURCAN 042.jpg
Piftie de CURCAN 042.jpg (54.78 KiB) Vizualizat de 14078 ori
Piftie de CURCAN 017.jpg
Piftie de CURCAN 017.jpg (58.08 KiB) Vizualizat de 14078 ori
Piftie de CURCAN 012.jpg
Piftie de CURCAN 012.jpg (66.91 KiB) Vizualizat de 14078 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/12/2011 09:38

Foarte frumoasa piftiuta ta Iulia =D> =D> =D>

ps o sa fac si eu de curcan la Revelion ( reteta este altfel decit a ta dar sper sa imi iasa tot asa frumoasa :vis: )


ps2 eu sunt singe amestecat =)) si mare dreptate ai, jumatatea regatzeana urla dupa mustar ( cit mai iute posibil) si aillalta jumatate vrea hrean .. cam asa sunt la sfirsit :bum: nu mai zic ca de cind am cunoscut piftia italiana imi place si asta cu lamiie sau otet =)) =)) =))

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 23/12/2011 09:42

Multumesc crista :hug: :pup: :hug:

Sunt sigura ca vei veni cu ea la infatisare - dar si reteta... :rugaciune:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/12/2011 03:53

Minunata piftie :!: :buuun: :!: :buuun:

:master: :master: :master:

Eu, de regula, fac de Revelion, ca si Crista...

Ps.1 Imi semeni din ce in ce mai mult :D ...eu parca nu pot renunta la poze si-mi zic: mai pun una...hai sa o pun si pe aceasta...da parca acesta este si mai buna...si uite asa se aduna o gramada de poze atasate...

Felicitari pentru piftie si multumim pentru reteta :!: :!: :!:
=D> =D> =D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/12/2011 07:18

na, daca am timp am sa o pregatesc si eu azi....ma enerveaza ca trebuie sa stau de ea pana o golesc de toate cele murdare si spumoase si asta imi ia din timpul meu si asa destul de limitat :wink: plus ca imi face si miros in casa :( :( ....mai vedem...daca nu vine ploicica am sa o pun afara pe ochiul de la gratar.....imi ademenesc vecinii cu mirosuri :P :hug: :pup: cate pahare au iesit din cantitatea asta mica???/ :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 23/12/2011 09:00

Daca,in viitor,mi se mai face pofta de piftie,am s-o fac dupa reteta Iuliei :!:

Eu nu am stiut si am pus usturoiul pisat in zeama,poate din cauza aia nu a iesit asa de limpede... :? Deocamdata nu-mi mai trebuie,multa munca,miros in casa,vase de spalat... :x

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 23/12/2011 11:57

Pupi draga, am probleme cu routerul! Raspund cand imi da voie dumnealui....

Din 2 pulpe de curcam ies 5 pahare de care ai vazut (mie imi ajung doar pe-o masea, noroc ca am facut si din adidasi+ciolan de porc, ca sa-mi ajunga si mie dupa navala de Craciun :lol: )

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 24/12/2011 12:36

Eu nu am oala asa mare pentru pulpe :x
Poate gasesc pana la Revel sau Sf Stefan o oala maaaaaare...mama mi-a adus un curcan de 24 kg, foarte foarte mare...mancam din el o luna :P asa vine vorba... dar piftie tot fac eu si in oala mai mica, tai o bucata dintr-o pulpa si o sa am grija la minutul magic :wink:
dar am nevoie si de os, nu?
am invatat ceva azi mersi :hug:
arata delicios piftiile tale Julia !!!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/12/2011 01:22

Am facut piftia....e afara la rece si :? :? sper sa se inchege.....de limpede ,e limpede :peace: sa vedem acuma surpriza :P sper sa fie ok ptr ca nu mai am pulpe sa ii mai dau un clocot si la gelatina eu NU recurg :o .....revin cand am timp :D :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 24/12/2011 01:42

Pupi,abea astept sa vad pozele cu piftia ta... :)


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori