Piersici

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Piersici

Mesajde pupi » 23/11/2012 07:00

De multe ori am facut piersicile astea si mereu am vrut sa postez reteta si modul de preparare dar nu am avut chemare spre poze....eram in criza de timp sau de chef sau nu aveam aparatul cu bateria incarcata sau le faceam noaptea si abia asteptam sa le termin si nu ma mai gandeam la poze etc, etc.
Acuma le-a venit vremea. :D




Din ingredientele de mai jos , ies aproximativ 70 de bucati de piersici ( dar depinde , normal, de marimea bilutelor pe care le faceti)



3 oua mari
2 cups ( 400 gr) de zahar( am pus cu aprox.50-60 gr mai putin)
1 plic de zahar vanilat
1 cup ( 250 ml) de ulei( sa nu fie de masline sau alte arome)
1 lingurita de praf de copt ( am pus aici una si jumatate)
praf de sare
1 cup ( 250 ml) lapte
6 cups (870 gr) faina
esenta de rom dupa gust
gem de piersici
lichior de piersici ( eu am pus de portocale)
colorant alimentar rosu si galben ( din cel lichid)
zahar pentru decor
frunze de menta micute
cuisoare intregi



De regula imi place sa fac aluatul din intreaga cantitate data si pregatesc doar jumatate , restul pun in punga si pun la congelator. In general imi place sa pregatesc piersicile astea cand stiu ca am doua sarbatori sau aniversari destul de apropiate intre ele ( pana la 3 luni de zile )
Tot la capitolul ce imi place mie este marimea bilutelor pe care le formez. Iau cu lingurita o cantitate mica de aluat si in modelez cu degetele, dar am grija sa nu fac biluitele mai mari decat o maslina de marime mare.. Cantitatea de gem pe care trebuie sa o folositi , zaharul pentru decor, cuisoarele si frunzele de menta le -am last fara cantitati scrise pentru ca este la alegerea dvs cat aluat vreti sa coaceti si cate piersici va ies. Deci, la treaba :wink:

Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie( 350 F sau 180 C) si se pregatesc tavile de copt cu hartie cerata sau cu ce doriti).
Ouale se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si cu mixerul se bat impreuna pana obtinem o crema pufoasa, cu volumul dublat si culoarea schimbata in una foarte deschisa. Adaugam apoi uleiul si omogenizam, apoi punem laptele si vanilia.Daca doriti puteti folosi mai multa aroma decat am pus eu la reteta.Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt. Tot cu mixerul se omogenizeaza pana obtinem o crema moale si lipicioasa.
Co o lingurita luam gramajoare mici de aluat si cu palmele si degetele unse , modelam bilute de marimea unei masline mari pe care le asezam in tava pregatita din timp.
Avem grija sa formam bilutele aceasi marime pentru ca la sfarsit va trebui sa le lipim cate doua.
BIlutele astea vor creste la copt deci sa nu va fie teama ca vor iesi piersicile prea micute.
Coacem pana devin usor aurii, sa avem grija sa nu le facem prea brune ca devin casante si nu le putem scobi cum trebuie, riscand sa le spargem pe toate.
Cand le scoatem din cuptor le desprindem de tava( hartie) dar le lasam pe tava si cu un cutit incepem sa scobim fundul lor avand grija sa lasam o margine . Miezul il adunam intr-un castron. Abia cand ajungem cu scobitul bilutelor la jumatatea lor, punem cea de a doua tava cu bilute la copt. Avem timp sa termina de scobit totul pana se coace a doua tura. Procedand asa le scobim mult mai bine si mai rapid decat daca le lasam sa se raceasca. Ele se vor intari cand sant reci si trebuie sa lucram cu grija sa nu le rupem. Le aranjam cu scobitura in sus pe un platou.
Cand am terminat de copt si de scobit toate cojile ( bilutele) trecem la pasul urmator. Materialul rezultat in urma scobirii se macina, se zdrobeste cu furculita sau degetele sau se poate pune in food processor sa se formeze faramituri mici. Se amesteca cu gem de piersici care trebuie sa fie ceva mai moale nu din cel cu pectina de magazin si care are consistenta densa, tare. Se pune aroma de rom dupa gust se amesteca bine sa obtinem o crema destul de moale dar care nu curge si cu asta vom umple fiecare jumatate de biluta. Cand am terminat de umplut ,luam doua jumatati si le lipim intre ele iar cu degetul curat stergem crema care va iesi intre cele doua jumatati, la lipire.
Dupa ce am terminat cu lipitul, luam doua vase adanci si inguste( eu am folosit doua pahare de unica folosinta care le-am taiat din inaltime ca sa pot umbla in ele mai usor.
In pahare punem circa 50 ml de lichior de piersici( portocale, martini alb sau ce alt alcool va place dar sa nu aibe o culoare prea inchisa) in fiecare dupa care punem culoarea alimentara, rosu in tr-un pahar si galben in al doilea. Facem culoarea concentrata pentru ca asa lucreaza solutia mai bine in aluat si iese o culoare frumoasa , mai naturala. .Pe o farfurie sau un servetel de hartie punem zahar si trecem la pasul urmator. Luam cate o piersica si o scufundam in solutia rosie dar numai pe trei sferturi, scoatem o tamponam putin cu un servetel ca sa indepartam excesul de lichid dupa care o scufundam in a doua culoare , cu capatul ramas necolorat dar avand grija sa trecem cu culoarea galbena si putin peste cea rosie, tamponam cu servetel si dupa culoarea galbena dupa care le tavalim prin zahar avand grija sa le acoperim pe toate partile. Le asezam pe un gratar acoperit cu servetele si lasam sa se usuce.
Dupa uscare le asezam intr-un castron, le acoprim cu folie alimentara si a doua zi , intre cele doua jumatati lipite punem cate o frunzulita de menta si un betisor de cuisoara.Ele se vor inmuia si se vor fragezi pana a doua zi.
Punem in chese si servim
Fişiere ataşate
098 piersici.jpg
098 piersici.jpg (38.7 KiB) Vizualizat de 3821 ori
095 piersici.jpg
095 piersici.jpg (36.24 KiB) Vizualizat de 3821 ori
094 piersici.jpg
094 piersici.jpg (33.4 KiB) Vizualizat de 3821 ori
089 piersici.jpg
089 piersici.jpg (37.09 KiB) Vizualizat de 3821 ori
087 piersici.jpg
087 piersici.jpg (63.76 KiB) Vizualizat de 3821 ori
078 piersici.jpg
078 piersici.jpg (53.76 KiB) Vizualizat de 3821 ori
077 piersici.jpg
077 piersici.jpg (62.44 KiB) Vizualizat de 3821 ori
076 piersici.jpg
076 piersici.jpg (65.57 KiB) Vizualizat de 3821 ori
073 piersici.jpg
073 piersici.jpg (69.48 KiB) Vizualizat de 3821 ori
072 piersici.jpg
072 piersici.jpg (41.8 KiB) Vizualizat de 3821 ori
071 piersici.jpg
071 piersici.jpg (35.88 KiB) Vizualizat de 3821 ori
068 piersici.jpg
068 piersici.jpg (59.88 KiB) Vizualizat de 3821 ori
067 piersici.jpg
067 piersici.jpg (68.59 KiB) Vizualizat de 3821 ori
066 piersici.jpg
066 piersici.jpg (58.56 KiB) Vizualizat de 3821 ori
064 piersici.jpg
064 piersici.jpg (72.43 KiB) Vizualizat de 3821 ori
063 piersici.jpg
063 piersici.jpg (55.28 KiB) Vizualizat de 3821 ori
061 piersici.jpg
061 piersici.jpg (41.96 KiB) Vizualizat de 3821 ori
057 piersici.jpg
057 piersici.jpg (40.88 KiB) Vizualizat de 3821 ori
056 piersici.jpg
056 piersici.jpg (39.12 KiB) Vizualizat de 3821 ori
055 piersici.jpg
055 piersici.jpg (52.44 KiB) Vizualizat de 3821 ori
054 piersici.jpg
054 piersici.jpg (65.6 KiB) Vizualizat de 3821 ori
089 piersici.jpg
089 piersici.jpg (37.09 KiB) Vizualizat de 3821 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 23/11/2012 07:20

Pupi... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Ce minunatie de piersici ai pregatit!!!

:hug: :pup: :flower:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 23/11/2012 10:05

Pupi au iesit GROZAVE!!! :master: :master: :master:

Frumoase mai sunt!

Te sarut draga mea, :hug: :flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/11/2012 09:54

pUPI complimente !!! =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 24/11/2012 11:01

Sunt o frumusete! De revista! :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/11/2012 10:00

Sunt de expozitie =D> =D> =D> Iti este mila sa le servesti...Sunt atat de aspectuoase...

Mereu ma batea gandul sa le fac, dar retetele pe care le am cereau acele forme speciale in care se coace aluatul...Acum, daca ai pus aceasta varianta, nu-mi mai ramane decat sa le pregatesc.

Multumesc, Pupi :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 25/11/2012 10:24

Nota 20 , extraordinar ! sunt perfecte !!! nu am mai intrat pe RC de vreo 3 luni cred si ma minunez cate vad .....
:flower: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 27/11/2012 10:25

Perfecte!!! =D> De cate ori le vad ,imi amintesc de copilarie...mama cate mai mancam la matusa mea...ca doar ea le facea . :buuun: Eu si sora mea o ajutam mereu la prepararea lor si a altor prajituri...cand eram la ea in vacanta de iarna...de sarbatori. :vis: :roll:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/11/2012 06:37

Danieluta, mersi de compliment, ma faci sa :blushing: ...mersi iar :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/11/2012 06:39

Elo draga mea, mersi, complimentul de la tine ma onoreaza....te pup si te imbratisez :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori