pentru fetele din Italia sau pt cunoscatorii de lb italiana

In acest forum puteti posta referintele dumneavoastra web in domeniul culinar, emisiunile TV culinare preferate, carti de bucate de referinta.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 17/02/2008 01:34

fetele, am si eu 2 intrebari:

1. zabaglione e o crema cu galbenus crud sau facuta pe baie de aburi? C. al meu o mananca cruda ca cica as trebuie dr mie imi vine :mrgreen: . eu pe net am gasit-o doar "coapta" adica facuta pe baie de aburi.

2. imi place mie cum arata moka napoletana si ma bate gandul sa imi cumpar una (am vazut la piata) . cafeaua e mai buna la moka napoletana sau e la fel ca cea rezultata la moka normala? (cum pot sa fac sa aiba spuma ca la bar ?)

moka napoletana:
Imagine

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/02/2008 01:56

Gabitz la intrebarea nr 1 eu stiu ca zabaglione e o crema din galbenuse, alcool ( marsala ) care se pune cu coaja de la ou ca sa ai masura exacta ( eu am facut insa si cu sampania ramasa de la un revelion).. si se coace batind mereu pe baie de aburi ( bain mrie ) ...

crema de galbenus cruda e alt ceva si de fapt nu se maninca nici aia cruda cruda ci usor pasteorizata de la caldura laptelui si atunci se numeste sodou /shodou .... sau se toarna peste crema de galbenus cafea fierbinte si iti iese ca o spuma la cafea din oul asta care cum ziceam se coace pe jumatate de la fierbinteala cafelei ...

chiar si in mousse-ul de ciocolata care are oua crude se pune ciocolata calda peste ele deci putin putin se coc ...

singura care pastreaza ouale crude e maioneza dar si acolo se 2coc "putin cu sarea si lamiia ..deci ... nu te uita in gura lui :lol: le bati pe aburi si e perfect .. apoi se si umfla e aburi .. altfel nu se umfla neam atit de mult oricit ai bate la ele....


la pct 2 o asteptam pe Adry .... :hug:

ideea e ca eu am inteles asa ca sa faci spuma la fcafele gen caimacul romanesc ... cind incepe sa se ridice cafeaua in cafetiera pui in cescuta lingurita de zahar si torni aia primii stropi apoi freci ca la ness zaharul cu aceea cafea si lasi in continuare cafetiera pe foc ca sa se ridice si restul.... torni peste crema din ceassca si ai obtinut o cremuta ... un caimac ...
vezi ca pt cafetierele normale exista un tzimburush care se pune pe tubul ala in care se ridica cafeaua , se numeste chiar antispruzzi .. eu sa zic drept nu l-am vazut nicioodata dar vorbesc cumnata si soacra de el... cumnata spunea ca soacra ei avea asta si putea sa fiarba cafeaua cu capacul ridicat la cafetiera cica asa e mai buna ... dar sa nu incerci fara rahatzelul ala ca te stropeste in disperare 8)

in rest nu stiu .. noi avem in casa una napoletana veche si mica o folosea F cind a fost singurel
l_am intrebat acum si cica dupa parerea lui e la fel cafeaua ... si cu una si cu alta ... nu simte diferena :D
eu am oricum parerea ca e importanta cafeaua nu neaparat cafetiera ..

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 17/02/2008 04:30

Gabriella scrie:fetele, am si eu 2 intrebari:

1. zabaglione e o crema cu galbenus crud sau facuta pe baie de aburi? C. al meu o mananca cruda ca cica as trebuie dr mie imi vine :mrgreen: . eu pe net am gasit-o doar "coapta" adica facuta pe baie de aburi.


E asa cum zici tu si confirma si Crista! Adica coapta pe baie de abur! Doar n-o sa mananci ouale crude!


Gabriella scrie:2. imi place mie cum arata moka napoletana si ma bate gandul sa imi cumpar una (am vazut la piata) . cafeaua e mai buna la moka napoletana sau e la fel ca cea rezultata la moka normala? (cum pot sa fac sa aiba spuma ca la bar ?)


Cafeaua e la fel ca si gust cu diferenta ca astepti cam 1/2 ora pana iese :badday: ! Nu stiu daca esti asa rabdatoare! Spuma ca la bar eu o fac exact cum a descris Crista cu primele picaturi de cafea care ies (cea mai concentrata) deci cam o lingurita pun intr-un pahar cu 1/2 lingurita zahar si bat cu mini-telul asta de facut spuma la capuccino!Daca nu ma insel ai si tu! Intr-un minut iese o spuma :wink: pe care o impart in cesti apoi torn cafeaua deasupra! Dupa gust mai pui zahar :lol:
Incearca sa vezi ce fain iese! Astept sa-mi zici :)
Fişiere ataşate
Immagine 240.jpg
Immagine 240.jpg (35.62 KiB) Vizualizat de 2579 ori

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 07/03/2008 05:29

aoleuuuuuuuuu eu acuma am vazut raspunsul de la Adry si ma duc direct sa pun de cafea sa testez de spuma :wink:

eu, de fapt, am intrat sa va intreb daca nu va e pofta uneori de lapte acru? mie imi era pofta uneori si C. imi spunea ca e lapte stricat insa acum am descoperit cum sa il fac.
intr-un centru comercial unde merg foarte rar, exista un producator de lactate care vinde lapte la dozator. 1 euro litru si e tare buuuuuuuuuuuuuunnn. am fost sambata sa imi iau un litru ca imi place la cafea insa l-am uitat ieri dimineata pe masa si s-a acrit putin. l-am lasat tot acolo unde l-am uitat si azi la pranz era un lapte acru buuuuuuuuuuuuuuun , aproape ca un kefir.

:lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/03/2008 05:35

gabitz am auzit si eu la tv ca in nord se vinde lapte proaspat la dozator .. la noi nu exista :cry: :cry: ... eu imi iau iaurt cind am pofte dina stea dar si ala nu e mereu .. mereu gasesti dina la dulce, cu vanilie cu fruicte cu timpenii .. sau ala de iti face nu stiu ce in burta ( inventii noi ca sa te stoarca de bani hhaah ) .. am luat unul o data mai prin iarna facut in alto adige ... vai ce bunatate .... ...

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 07/03/2008 05:55

Crista, trebuie sa existe undeva prin Bologna. la Reggio am gasit din intamplare iar dozatorul preferat e la Parma, intr-un centru ipercoop unde respectivul vinde tot felul de produse specifice (sunci, branzeturi). cel de la Reggio e in fereastra unui Sigma

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/03/2008 06:00

se poate dar la Bologna dupa lapte nu merita efortul ca tb sa adaugi si transportul :lol: .... eu insa oricum nu am vazut la Carefiu si nici la coop-ul cel mare ... poate o sa ai ajung la VERGATO la o statie de tren in directia spre munte .. acolo e un coop mai marisor .. eu nu prea merg acolo cu toate ca trenul e tot 1 statie ca si pt Marzabotto pt ca nu impusc doi iepuri ca aici cu biblioteca ... dar va tb sa ma mai duc ca cine stie ...

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 07/03/2008 06:01

Gabriella scrie: intr-un centru comercial unde merg foarte rar, exista un producator de lactate care vinde lapte la dozator. 1 euro litru si e tare buuuuuuuuuuuuuunnn. :lol: :lol: :lol:


Cred ca mai trece ceva timp pana o sa se gaseasca aici lapte la dozator!

P.S cum ti-a iesit cafeaua?

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 07/03/2008 06:09

Cafeaua e ... tana-nana ( adica super buna si cu spuma asa cum doream) saru-mana si sa iti de a DD sanatate :pup: :pup: :pup:
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 07/03/2008 06:13

Gabriella scrie:Cafeaua e ... tana-nana ( adica super buna si cu spuma asa cum doream) saru-mana si sa iti de a DD sanatate :pup: :pup: :pup:
:flower: :flower: :flower:


Si tie! :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:


Înapoi la “Referinte web, emisiuni tv, carti de bucate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori