Paine germana (de secara)

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Paine germana (de secara)

Mesajde iuliajewel » 10/01/2012 04:25

Am pus ochii pe painea asta decand am primit de la voi cartea "Retete delicioase pentru PREPARAREA PAINII" Dar nu aveam cele mai importante ingrediente: cosul nemtesc, specific formei acestei paini si...faina de secara.

Acum, sa nu mi-o luati in nume de rau, dar am gasit EXACT cosul cu pricina parasit intr-un colt de magazin, fiindca nimeni nu stia la ce foloseste. L-am insfacat cu o sete care i-a scos din orbite ochii vanzatoarei :o ...se uita la mine ca la omul cavernelor care-si infige coltii in prada inainte chiar de-a cadea la pamant. AM COS pentru dospit cea mai fabuloasa paine din toate painile negre posibile =D> =D> =D>

Painea asta nu se framanta, ea doar dureaza in timp pana se desavarseste.

Se constituie in cativa pasi importanti:

Pasul 1 - MAIAUA (sau aluatul acru de inceput)

75 gr. faiana de secara
80 ml. apa calduta
seminte de chimen, cat cuprindeti intre trei degete

Amestecati cu degetele faina de secara, apa calduta si semintele de chimen, intr-un vas maricel, pana obtineti o pasta fina. Acoperiti cu un prosop umed si asezati-l in preajma unei surse de caldura, 36 de ore :shock: ( umeziti din cand in cand prosopul, fara sa-l ridicati de pe vas, cu un spray) Amestecati pasta asta dupa 24 de ore si-o mai lasati inca 12 ore, sub prosopelul umed. Dupa ce amestecati mai ales, nu mai ridicati prosopul fiindca abia acum incepe sa creasca maiaua si sa se acreasca.

Pasul 2 - aluatul propriuzis

15 gr. drojdie proaspata
315 ml. apa calduta
275 gr. faina de secara
150 gr. faina intefrala de grau
150 gr. faina alba de grau (speciala pentru paine, fara inalbitori)
2 lingurite de sare

Amestecati intr-o cana drojdia cu un pic de apa calda, adaugati la "aluatul de inceput" si emulsionati cu restul de apa calduta. Lasati deoparte pana apucati de impreunat fainurile - cea de secara, integrala si alba - cu sarea. Apoi turnati in mijloc maiaua (care de-acum are cam 500 ml.) si aduceti spre mijloc faina, pana se incorporeaza in intregime si obtineti un aluat moale. Rasturnati totul pe o planseta infainata si framantati cateva minute:8-10 minute! Nici macar nu se poate numi 'framantat'... Aluatul devine neted si elastic.

Ungeti un vas (mare de data asta) cu ulei sau unt, puneti acest aluat intr-ansul , acoperiti-l cu o folie la randul ei bine unsa cu ulei si lasati la dospit intr-un loc cald o ora si jumatate, sau pana cand isi dubleaza volumul.


Pasul 3 - dospirea in cos

Dupa ce aluatul a dospit in lighean, scoateti-l pe planseta infainata, aplatizati-l si framantati usor de tot ca sa capete o forma rotunda si asezati-l in cosul special, pe care ati presarat in prealabil multa faina, pentru a nu se lipi de el aluatul in timpul dospirii suplimentare in cos. Se lasa in acest cos, la caldura, 2-3 ore.

(Nu v-am zis ca painea asta dureaza o vesnicie pana la a fi gata? V-am zis!...Dar si gustul ei e pe masura :wink: )

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Rasturnati aluatul crescut bine de tot intr-o tava rotunda si coaceti 30-45 de minute. Se raceste ca toate painile, pe un gratar.

Este foarte buna la gust, nu 'drojdioasa' din cale afara fiindca are maiaua care inlocuieste cel putin jumatate din drojdia necesara unei paini de asemenea dimensiuni; este elastica si spongioasa - spre deosebire de painea neagra obisnuita, care de cele mai multe ori este faramicioasa a doua zi.

Spor la treaba si mai ales rabdare - daca vreti o paine speciala :peace: :peace: :peace:
Fişiere ataşate
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 061.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 061.jpg (89.62 KiB) Vizualizat de 4844 ori
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 039.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 039.jpg (94.11 KiB) Vizualizat de 4844 ori
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 012.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 012.jpg (95.37 KiB) Vizualizat de 4844 ori
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 010.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 010.jpg (108.26 KiB) Vizualizat de 4844 ori
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 001.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 001.jpg (101.36 KiB) Vizualizat de 4844 ori
Piftie de CURCAN 017.jpg
Piftie de CURCAN 017.jpg (141.83 KiB) Vizualizat de 4844 ori
Piftie de CURCAN 016.jpg
Piftie de CURCAN 016.jpg (107.94 KiB) Vizualizat de 4844 ori
Piftie de CURCAN 004.jpg
Piftie de CURCAN 004.jpg (83.68 KiB) Vizualizat de 4844 ori
2 foldere 015.jpg
2 foldere 015.jpg (106.71 KiB) Vizualizat de 4844 ori
2 foldere 009.jpg
2 foldere 009.jpg (69.49 KiB) Vizualizat de 4844 ori
2 foldere 003.jpg
2 foldere 003.jpg (83.13 KiB) Vizualizat de 4844 ori
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 040.jpg
PAINEneagra, SECARA, fara framantare 040.jpg (115.23 KiB) Vizualizat de 4844 ori
Ultima oară modificat 11/01/2012 01:15 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/01/2012 05:21

E umeda in interior sau mi se pare mie????
Imi place painea de secara tare mult....se pare ca e mai sanatoasa decat alte paini.....cand eram copil mancam foarte multa paine din asta si paine Graham.....Imi place cosuletul tau :D ...bucuroas-o :P .. :hug: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/01/2012 05:59

Ce frumoasa paine ai facut Iulia! Un vis al meu (mai vechi) imi tot ”sopteste” la ureche sa framant paine cat mai des si sa fac acest lucru cat mai bine. ”Ceva” (nu stiu sa spun ce anume :?: ”ma impinge de la spate”).

Despre cosulet... ce mai ramane de zis...?! Este visul oricarei gospodine (nu spun la figurat ci la propriu pentru ca si eu imi doresc un astfel de cosulet). :vis:

Ma intorc la paine... si spun din nou: imi place, imi place, imi place... =D> =D> =D>

:hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 10/01/2012 06:07

Felicitari =D> =D> =D> ...imi place foarte mult ideea cu cosul :master: :master: :master: ............esti plina de ideei :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 10/01/2012 10:03

pupi scrie:E umeda in interior sau mi se pare mie????
Imi place painea de secara tare mult....se pare ca e mai sanatoasa decat alte paini.....cand eram copil mancam foarte multa paine din asta si paine Graham.....Imi place cosuletul tau :D ...bucuroas-o :P .. :hug: :hug:


Nu e umeda pupi draga, este 'buretoasa' :shock: (ce cuvant am scos...) E genul acela de paine care, taiata dreptunghiuri, se poate intinde cu sucitorul si unsa cu crema de jumari sau alte creme cu gust puternic si facute suculete (ca un fel de sushi :? ) Ai vazut cred felul asta de finger-food. Ei bine, la asta se preteaza excelent painea asta fiind fara prea multe gaurele si spongioasa.

Chiar ma bucur ca un copil de cosu'cela, si e maricel nu e chiar cosulet - are diametrul de 40 cm, se poate face portie dubla de paine fara sa depaseasca la dospit marginile.

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 10/01/2012 10:09

antoniah scrie:Ce frumoasa paine ai facut Iulia! Un vis al meu (mai vechi) imi tot ”sopteste” la ureche sa framant paine cat mai des si sa fac acest lucru cat mai bine. ”Ceva” (nu stiu sa spun ce anume :?: ”ma impinge de la spate”).

Despre cosulet... ce mai ramane de zis...?! Este visul oricarei gospodine (nu spun la figurat ci la propriu pentru ca si eu imi doresc un astfel de cosulet). :vis:

Ma intorc la paine... si spun din nou: imi place, imi place, imi place... =D> =D> =D>

:hug:


Hehehehe, eu tocmai de framantat ma feresc :bum: Am oroare de aluatul care-mi intra printre degete si pe sub unghii. Senzatia asta nu mi-e prietena deloc - ma mir si eu dar timpul si repetitia (mama invataturii) nu au reusit sa ma vindece.

Tie, succes la framantat =D> =D> =D>

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 10/01/2012 10:16

Multumesc Adana :master: :master: :master: - dar ideea nu este a mea - este preluata din carte (as vrea eu sa fiu atat de creativa :vis: ...)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/01/2012 09:00

Iulia,
:master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 12/01/2012 03:16

Lucia, :master: :master: :master:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 12/01/2012 09:44

ce paine buna ai tu aici,ma apuc si eu din nou de framantat,poate chiar azi ca e o zi mohorata de toamna ,pot sa zic ,caci iarna pe aici nu prea ajunge,imi place ideea cu cosul,te pup si o zi excelenta :hug:


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori