Paine fara gluten

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine fara gluten

Mesajde pupi » 10/01/2011 08:24

Am facut zilele trecute o paine fara gluten dintr-un amestec de faini. Reteta o am scoasa de vreo un an de zile , de undeva de pe internet.....nu mai am idee de unde anume :? . Se poate folosi orice fel de faina ( orez, cartofi, tapioca ) nu e necesar sa se tine cont de numarul si felurile de faina folosite de mine....poate in Romania nu se gasesc, sant sigura ca se gasesc in alte tari din Europa si multe fete , au posibilitatea de a-si procura....deci am sa postez reteta aici, cu specificatia( inca odata) ca se poate folosi si alta combinatie de faini..Prima data am facut amestecul de faini dupa care am purces la treaba.....inca o specificare, masurile din paranteze nu sant cantarite , am copiat doar marimea vasului in care am masurat ( ex: 1 cup=235 ml, dar greutatea variaza in functie de alimentul masurat si textura lui)


3 cups (~ 700 gr) amestec de faini ( urmeaza reteta)
1/3 cup (~50 gr) zahar
1 lingura drojdie uscata
2 lingurite guar gum ( cred ca se poate pune gelatina sau agar -agar)
2 lingurite sare
6 oua ( doar galbenusurile)
1/3 cup (~ 50 ml ) ulei de masline light ( eu am pus vegetal)
1 3/4 cups( ~375 ml ) apa minerala


AMESTECUL DE FAINI ( optional)

2 1/2 cups (~590 ml) faina alba de orez
2 1/2 cups faina tapioca
2 cups (~ 470 ml) faina amaranth
1 1/2 cups faina sorghun
1 cup ( ~235 ml)faina de orez brun
1 cup(~ 235 ml) albus de oua praf ( eu am pus doar jumate de masura)


Prima data am amestecat toate fainile intre ele cu ajutorul unui tel. Am masurat cele 3 cupe de amestec de care aveam nevoie mai departe si restul, am pus intr-un borcan inchis ermetic , la congelator...se pastreaza pana la 6 luni in felul asta.

Deci, am pus in vasul de la mixer faina , am asezat deasupra restul ingredientelor uscate si am pornit mixerul , pentru o omogenizare buna. Intre timp am batut cele 6 galbenuse , cu furculita si am adaugat treptat uleiul prevazut in reteta.
Se adauga mixtura peste ingredientele uscate, se amesteca. Cu mixerul mergand, se adauga apa minerala . Aici, eu am pus, cu vreo 15 ml mai putin decat se cere in reteta pentru ca am avut impresia ca aluatul este muuult prea moale , curgea!.
Am lasat mixerul sa mearga circa 4-5 minute dupa care am oprit. Am scos paleta mixerului si am lasat aluatul in cuva aparatului, desigur am adunat de pe peretii vasului amestecul.
Am lasat la dospit , in cuptorul aragazului , vasul l-am acoperit si becul cuptorului l-m lasat aprins. Dupa 45 de minute m,-am uita la aluat , nu a crecut decat un centimetru cred, dar avea bule de aer in el.
Am luat vasul de copt, l-am uns cu unt ( se poate folosi ulei) si am turnat aluatul curgator in tava.
Cu o paleta flexibila, inmuiata in apa, am nivelat suprafata painii, am acoperit si am dat tava din nou la cuptor, pentru a doua tura de dospire. Becul a ramas tot aprins ( da o caldura foarte placuta si ajuta aluaturilor).
Dupa jumate de ora sau 40 de minute , m-am uita la aluat , crescuse cam de un cm din nou, l-am scos din cuptor. Am preancalzit cuptorul la 325 F ( 160 C) si cand a fost caldura suficienta am pus painea la loc. S-a copt in circa jumate de ora , poate ceva mai mult.
Este o paine buna , se consuma cu mare succes feliata si pregatit sandwich , se pastreaza la congelator, feliata si impachetata in plastic, circa 2-3 saptamani.

Guar gum este un produs fainos obtinut din boabe de fasole ( ups, am uita numele ei :cry: :( ) si se foloseste cu mare succes in bucataria indiana si pachistaneza. Are intrebuintare mare in brutarii si patiserii , intrand in forta si in bucataria internationala. Are proprietatea de a imbunatati rezistenta si textura aluatului ( nu lasa sa se sfarame, deci este inlocuitorul ideal al glutenului) si in plus, ofera o viata mai lunga produsului de pe rafturi.
In cazul in care nu aveti la indemana produsul respectiv, cred ca se poate inlocui cu gelatina praf sau cu gelatina vegetala ( agar-agar) dar , in cazul asta textura painii va fi mai sfaramicioasa
Fişiere ataşate
052 paine fara gluten.jpg
052 paine fara gluten.jpg (46.85 KiB) Vizualizat de 17031 ori
051 paine fara gluten.jpg
051 paine fara gluten.jpg (37.33 KiB) Vizualizat de 17031 ori
050 paine fara gluten.jpg
050 paine fara gluten.jpg (62.18 KiB) Vizualizat de 17031 ori
021 paine fara gluten.jpg
021 paine fara gluten.jpg (33.07 KiB) Vizualizat de 17031 ori
020 paine fara gluten.jpg
020 paine fara gluten.jpg (23.2 KiB) Vizualizat de 17031 ori
019 paine fara gluten.jpg
019 paine fara gluten.jpg (28.04 KiB) Vizualizat de 17031 ori
013 paine fara gluten.jpg
013 paine fara gluten.jpg (24.94 KiB) Vizualizat de 17031 ori
012 paine fara gluten.jpg
012 paine fara gluten.jpg (38.77 KiB) Vizualizat de 17031 ori
011 paine fara gluten.jpg
011 paine fara gluten.jpg (33.09 KiB) Vizualizat de 17031 ori
010paine fara gluten.jpg
010paine fara gluten.jpg (33.33 KiB) Vizualizat de 17031 ori
009 paine fara gluten.jpg
009 paine fara gluten.jpg (31.44 KiB) Vizualizat de 17031 ori
008 paine fara gluten.jpg
008 paine fara gluten.jpg (22.88 KiB) Vizualizat de 17031 ori
007 paine fara gluten.jpg
007 paine fara gluten.jpg (22.23 KiB) Vizualizat de 17031 ori
005 paine fara gluten.jpg
005 paine fara gluten.jpg (22.66 KiB) Vizualizat de 17031 ori
004 paine fara gluten.jpg
004 paine fara gluten.jpg (20.28 KiB) Vizualizat de 17031 ori
003 paine fara gluten.jpg
003 paine fara gluten.jpg (18.11 KiB) Vizualizat de 17031 ori
002 paine fara gluten.jpg
002 paine fara gluten.jpg (33.16 KiB) Vizualizat de 17031 ori
001paine fara gluten.jpg
001paine fara gluten.jpg (25.98 KiB) Vizualizat de 17031 ori
016 faina fara gluten.jpg
016 faina fara gluten.jpg (31.11 KiB) Vizualizat de 17031 ori
002 faina fara gluten.jpg
002 faina fara gluten.jpg (44.45 KiB) Vizualizat de 17031 ori
051 paine fara gluten.jpg
051 paine fara gluten.jpg (37.33 KiB) Vizualizat de 17031 ori
Ultima oară modificat 16/08/2011 08:51 de către pupi, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/01/2011 12:17

Este o reteta minunata si de folos celor care au intoleranta la gluten.
Sunt sigura ca va prinde bine multor persoane.

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 11/01/2011 01:23

:master: :master: =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Pupi,ti-a iesit o paine minunata.La cat de frumos ti-a crescut ,nu ai zice ca nu are gluten.

O parte din fainile tale le am,o sa caut pe la magazinele naturiste celalate.(cea de sorghun nu o cunosc,nu stiu despre ce e vorba).praf albusuri iarasi nu am si nu stiu daca as putea gasi pe undeva.Ai idee daca iese painea si fara acest ingredient?Abia astept sa prepar painica ! :flower: :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/01/2011 07:38

Da Lucia, din cauza asta am si postat-o.
Eu mai fac uneori paine fara gluten doar pentru sanatate, nu mancam mereu sub forma asta dar aproape de fiecare data cand fac paine adaug sau scot cate ceva din ingrediente ( seminte de tot felul dar cel mai mult folosesc inul si Chia, tarate, graham, combinatii de faini, cu sau fara gluten, etc, etc) imi place sa ma joc uneori cu ingredientele :) ...de ex. ieri am facut o paine cu seminte Chia....uite postez pozele din nou ( prima data s-au sters, se pare o eroare de program)...
Fişiere ataşate
045 chia seeds bread.jpg
045 chia seeds bread.jpg (33.95 KiB) Vizualizat de 16711 ori
021chia seeds bread.jpg
021chia seeds bread.jpg (30.47 KiB) Vizualizat de 16711 ori
020 chia seeds bread.jpg
020 chia seeds bread.jpg (35.4 KiB) Vizualizat de 16711 ori
Ultima oară modificat 12/01/2011 08:00 de către pupi, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/01/2011 08:16

Alina in primul rand , multumesc :hug: :pup:

Despre faini , daca ai acasa cateva din ele nu cred ca trebuie sa te mai stresezi sa cauti sorghun, se poate inlocui foarte bine cu faina de orez sau cu faina de cartofi.
Ce este foarte important la painea fara gluten este guar-gum ( eu am scris ca se poate folosi agar-agar dar textura painii nu va mai fi aceasi in cazul asta, sa stii) sau xanthan gum.
Prafurile astea doua ( eu prefer guar gum-ul) sant indispensabile pentru ca ele sant inlocuitorul glutenului in paine, fara unul din cele doua painea va fi sfaramicioasa, nu are textura buna, va fi rigida.
Am vorbit cu o prietena de a mea din Austria si ea mi-a spus ca foloseste guar gum la painea fara gluten, ca la ei se gaseste la magazinele mai mari ( alimentare) sau la cele naturiste si la mori.
Nu am idee daca se gaseste in Romania , dar, poate , asa cum spui tu, la magazinele naturiste sa fie.
Daca nu ai faina asta nici sa nu te apuci de paine . Iti trebuie doar foarte putin ( 1-2 lingurite) dar are o importanta majora . Ce imi place , este ca nu are termen de valabilitate , deci poti sa cumpari 200-300 gr si te tine muuult timp.
Chiar sant curioasa ce gasesti in magazin acolo si , daca faci painea , cum ti-a iesit.
Eu am facut-o pentru o colega de a mea care are intoleranta la gluten si , saraca mereu da un sac de bani pe produsele speciale.
Am invatat-o sa isi faca acasa painea si acuma numai din asta mananca :D .
Despre praful de albus ( eu am pus din cel fara gluten pentru ea) nu stiu ce sa iti spun....probabil poti sa pui albusul de ou putin batut ( atat cat sa il spargi putin) .
Dupa ce bati galbenusurile putin, inainte de a adauga uleiul la ele, bate albusurile ( toate sau mai putin) si pune peste galbenusuri, amesteci si apoi adaugi uleiul , batand mereu cu furculita. Adaugi lichidul abtinut peste ingredientele uscate si gata. Ma gandesc ca merge si asa, nuam incercat dar nu cred ca are sa strice . In cazul asta cred ca va trebui sa mai scazi putin din cantitatea de apa ( ghideaza-te dupa pozele expuse, se vede foarte bine consistenta aluatului )
Sa ma tii la curent , te rog
:hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 11/01/2011 10:40

pupi scrie:Alina in primul rand , multumesc :hug: :pup:

Despre faini , daca ai acasa cateva din ele nu cred ca trebuie sa te mai stresezi sa cauti sorghun, se poate inlocui foarte bine cu faina de orez sau cu faina de cartofi.
Ce este foarte important la painea fara gluten este guar-gum ( eu am scris ca se poate folosi agar-agar dar textura painii nu va mai fi aceasi in cazul asta, sa stii) sau xanthan gum.
Prafurile astea doua ( eu prefer guar gum-ul) sant indispensabile pentru ca ele sant inlocuitorul glutenului in paine, fara unul din cele doua painea va fi sfaramicioasa, nu are textura buna, va fi rigida.
Am vorbit cu o prietena de a mea din Austria si ea mi-a spus ca foloseste guar gum la painea fara gluten, ca la ei se gaseste la magazinele mai mari ( alimentare) sau la cele naturiste si la mori.
Nu am idee daca se gaseste in Romania , dar, poate , asa cum spui tu, la magazinele naturiste sa fie.
Daca nu ai faina asta nici sa nu te apuci de paine . Iti trebuie doar foarte putin ( 1-2 lingurite) dar are o importanta majora . Ce imi place , este ca nu are termen de valabilitate , deci poti sa cumpari 200-300 gr si te tine muuult timp.
Chiar sant curioasa ce gasesti in magazin acolo si , daca faci painea , cum ti-a iesit.
Eu am facut-o pentru o colega de a mea care are intoleranta la gluten si , saraca mereu da un sac de bani pe produsele speciale.
Am invatat-o sa isi faca acasa painea si acuma numai din asta mananca :D .
Despre praful de albus ( eu am pus din cel fara gluten pentru ea) nu stiu ce sa iti spun....probabil poti sa pui albusul de ou putin batut ( atat cat sa il spargi putin) .
Dupa ce bati galbenusurile putin, inainte de a adauga uleiul la ele, bate albusurile ( toate sau mai putin) si pune peste galbenusuri, amesteci si apoi adaugi uleiul , batand mereu cu furculita. Adaugi lichidul abtinut peste ingredientele uscate si gata. Ma gandesc ca merge si asa, nuam incercat dar nu cred ca are sa strice . In cazul asta cred ca va trebui sa mai scazi putin din cantitatea de apa ( ghideaza-te dupa pozele expuse, se vede foarte bine consistenta aluatului )
Sa ma tii la curent , te rog
:hug: :pup: :pup:







:cry: Nu am guar gum,am doar gelatina vegetala.Cu riscul unui esec,voi incerca cu asta.In ce priveste praful de albusuri,am un produs nemtesc,supliment in tratamentul osteoporozei,pentru redarea stralucirii parului etc. :x :x Este fabricat din...albusuri :lol: si ii zice gelatina.
Voi pune putin din acest preparat.Nu stiu daca va ajuta cu ceva painicii mele,dar cu siguranta rau nu va face sanatatii(nici unul din fam.nu suntem alergici la albusul de ou :) )

Te tin la curent :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 12/01/2011 03:43

Oh,cat am cautat eu anul trecut asa reteta,cand am tinut dieta si trebuia sa mananc fara gluten,dar nici acum nu e tarziu, ca nu s-au dus toate kg in plus,nici vorba... :badday:
Totusi putin probabil sa gasim in ro atatea fainuri,e de studiat problema cu atentie...

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 12/01/2011 06:08

Chiar ma gandeam la Elena cand am vazut painea ta Anca draga :D , asa bine arataaaaa, aseara a fost emisiune despre gluten(la Dr. OZ ) si tot la Elena m-am gandit :vis: , incredibil ce mult rau poate face glutenul la unele persoane
Painica nota zece plus :party:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/01/2011 08:12

Alina draga, sa stii ca astept rezultatul...chiar sant curioasa cum are sa iti iasa cu produsele avute la indemana....eu am sa incerc sa o fac acuma ( de fapt sambata ) doar cu faina de orez, cartofi, soia , lapte batut si iaurt....sa vad cum va iesi ( este ceva imitatie a sourdough bread -ului) am sa revin indiferent de rezultat...
Te rog sa ma tii si pe mine la curent , daca gasesti la magazinele naturiste faini si guar gum sau xanthan gum......probabil cel din urma este mai usor de gasit pentru ca am vazut la toate produsele fara gluten ( ma refer la cele de patiserie/panificatie) ca au in compozitia lor xanthan gum-ul..... ....daca nu gasesti iti pun eu la pachet....
O intereseaza si pe Elene.elena....mersi mult :hug: :hug: :pup: :pup:
Ultima oară modificat 13/01/2011 01:39 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/01/2011 08:29

Elena.elena, pentru painea fara gluten nu e niciodata prea tarziu....glutenul face ravagii in 80% din populatie :( ...unii constientizeaza , altii nu, unii au probleme serioase, altii nu, unii au senzatia de balonare sau o mica senzatia de discomfort dupa mancare....astea sant reactile organismului la gluten.
Normal, nu e valabil la toti , dar sant sigura ca foarte multa lume are .
O dieta strict fara gluten , nu e buna nici aia...in cazul asta trebuie tinut sub control panoul chimic pentru ca se va avea o deficienta de fier ( pentru diete de lunga durata vorbesc) care trebuie suplimentata intr-un fel sau altul cu frunze verzi legume, zarzavaturi etc....
Eu incerc sa balansez cumva treaba asta....pe mine ma baloneaza painea de aia o pregatesc mereu cu fel de fel de seminte care contra balanseaza glutenul, carbohidratii etc si mai introduc din cand in cand si paine fara gluten.....Cea pe care am postat-o aici este facuta din faini mai multe dar se poate inlocui si cu alte faini avute la indemana ( vezi raspunsul ptr Alina -5 august)
Am sa revin cu alte paini....poate mai intereseaza pe cineva, am sa ma orientez la doar doua feluri de faini si cu bicarbonat si gelatina....trebuia sa le combin, sa le experimentez sa vad ce si cum si cand gasesc "formula magica" am sa revin


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori