Paine dulce cu scortisoara( coapta in felii)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine dulce cu scortisoara( coapta in felii)

Mesajde pupi » 22/07/2011 08:58

Am gasit mai demult pe internet o reteta de paine dulce . De atunci o pregatesc destul de des, este un desert foarte bun. Se poate consuma pe post de desert sau se poate manca simpla langa o cana cu cafea sau la " ceaiul de la ora cinci" :wink:


Avem nevoie de:

255 gr plus inca 2 linguri de faina
100 gr faina ( inca odata)
80 gr zahar
1 pachetel de drojdie uscata
1/2 lingurita de sare
55 gr unt
100 ml lapte
50 ml apa
2 oua la temperatura camerei
1 lingurita de vanilie lichida


Pentru umplut avem nevoie de:

200 gr zahar
2 lingurite de scortisoara
55 gr unt topit pe foc pana la caramelizare




Intr-un vas se amesteca prima cantitate de faina, zahar, drojdia si sarea si se pune deoparte.
Se amesteca ouale intr-un castronas si se pun deoparte..
Intr-un vas mic topesti impreuna laptele si untul. Iei de pe foc si adaugi apa si vanilia si lasi sa stea 2 minute.
Se toarna amestecul de lapte peste amestecul de faina, amestecand cu o spatula sau lingura de lemn. Apoi se adauga ouale si se amesteca din nou. Se vor incorpora putin mai greu dar insistati cu amestecatul.
Dupa ce s-a omogenizat totul se adauga a doua cantitate de faina( cele 100 gr) si se amesteca din nou. Amestecul va fi unul destul de lipicios dar asa trebuie sa fie.
Se pune intr-un vas mai mare, se acopera si se pune undeva , intr-un loc ferit de curenti si se lasa la dospit circa o ora sau pana isi dubleaza volumul-poate tripleaza volumul .
In timpul asta amesteci zaharul cu scortisoara si pui deoparte.
Untul ( prevazut in reteta la umplutura) se pune intr-un vas si se topeste pe foc pana la caramelizare. Dupa ce s-a caramelizat se strecoara printr-o sita in care se mai pune un servet de hartie si se strecoara. Hartia este necesara pentru a se filtra foarte bine untul . . Se lasa deoparte pentru a se intari inapoi.
Tava in care se va coace ( neaparat sa fie una de chec) se unge cu ulei si se prafuieste cu faina dupa care se pune deoparte.
Dupa ce a crescut aluatul se scoate din vas si se framanta 2 minute. Acuma nu mai este chiar asa de lipicios. Mai lasati la odihna inca 5 minute.
Se pune pe blatul de lucru fainat si , dupa framantare se intinde o foaie dreptughiulara cam de jumate de cm grosime care se unge cu untul topit si caramelizat, dupa care se presara toata cantitatea de scortisoara cu zahar deasupra ( sa nu va speriati de cantitatea mare de zahar , trebuie pusa toata).
Se preseaza usor cu palmele si apoi se taie fasii late cam cat este tava pe care o folositi. Fasiile se suprapun dupa aceia si se mai taie inca odata in patrate, apoi se aseaza in tava patratele asa ca si foile unei carti.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie ( 350 F/180C). Painea din tava se lasa la dospit intr-un loc ferit de curenti. Dupa ce a mai crescuit in tava , se pune la cuptor si se coace.
Aici trebuie mare atentie pentru ca are tendinta de a se coace repede la suprafata si miezul ramane necopt. Daca se prajeste prea tare , se acopera cu o hartia se pune cuptorul la o temperatura mai mica si se mai coace pana se face si mijlocul. . Se scoate din cuptor, se lasa in tava circa 20 de minute dupa care, cu un cutit, se desprinde usor de pe marginile tavii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Daca va place cu un sos deasupra se poate amesteca cream cheese cu zahar pudra si cu un strop de suc de lamaie pana se face o pasta mai subtire. Sosul asta daca este incalzit putin se lichefiaza usor si se poate turna peste felia de paine direct in farfurie.
Se serveste rece sau caldut langa ceai sau cefea.
Fişiere ataşate
001pull apart bread.jpg
001pull apart bread.jpg (100.7 KiB) Vizualizat de 4858 ori
041 pull apart bread.jpg
041 pull apart bread.jpg (87.52 KiB) Vizualizat de 4858 ori
028 pull apart bread.jpg
028 pull apart bread.jpg (76.46 KiB) Vizualizat de 4859 ori
026 pull apart bread.jpg
026 pull apart bread.jpg (76.86 KiB) Vizualizat de 4859 ori
013 pull apart bread.jpg
013 pull apart bread.jpg (81.64 KiB) Vizualizat de 4859 ori
012 pull apart bread.jpg
012 pull apart bread.jpg (84.9 KiB) Vizualizat de 4859 ori
011 pull apart bread.jpg
011 pull apart bread.jpg (70.38 KiB) Vizualizat de 4859 ori
010 pull apart bread.jpg
010 pull apart bread.jpg (70.35 KiB) Vizualizat de 4859 ori
008 pull apart bread.jpg
008 pull apart bread.jpg (82.94 KiB) Vizualizat de 4859 ori
033 pull apart bread.jpg
033 pull apart bread.jpg (85.3 KiB) Vizualizat de 4861 ori
032 pull apart bread.jpg
032 pull apart bread.jpg (96.09 KiB) Vizualizat de 4861 ori
031 pull apart bread.jpg
031 pull apart bread.jpg (90.79 KiB) Vizualizat de 4861 ori
036 pull apart bread.jpg
036 pull apart bread.jpg (101.59 KiB) Vizualizat de 4862 ori
035 pull apart bread.jpg
035 pull apart bread.jpg (104.47 KiB) Vizualizat de 4862 ori
034 pull apart bread.jpg
034 pull apart bread.jpg (100.61 KiB) Vizualizat de 4862 ori
051 pull apart bread.jpg
051 pull apart bread.jpg (74.08 KiB) Vizualizat de 4865 ori
048 pull apart bread.jpg
048 pull apart bread.jpg (74.79 KiB) Vizualizat de 4865 ori
046 pull apart bread.jpg
046 pull apart bread.jpg (89.71 KiB) Vizualizat de 4865 ori
043 pull apart bread.jpg
043 pull apart bread.jpg (102.33 KiB) Vizualizat de 4865 ori
041 pull apart bread.jpg
041 pull apart bread.jpg (87.52 KiB) Vizualizat de 4865 ori
037 pull apart bread.jpg
037 pull apart bread.jpg (85.55 KiB) Vizualizat de 4865 ori
Ultima oară modificat 01/08/2011 09:24 de către pupi, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 22/07/2011 09:11

imi lasa gura apa ... :buuun: :buuun: :roll: :roll:
parca imi aduce aminte de ceva din copilarie........... dar nu stiu sigur de ce :?:
vizualizez, imi aduc aminte gustul si consistenta.....dar nu stiu ce e :x

arata super! a crescut cat casa =D>
În viață nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/07/2011 09:18

Draga mea poate iti aduce aminte de arhicunoscutele cuiburi de viespi pe care bunicile noastre le faceau pentru noi....acuma , mai modern, le spune cinnamon roll sau rulouri cu scortisoara :) ....idea aluatului e mai diferita ca si mod de preparare dar ,ingredientele folosite sant la fel. Procedand in felul asta , aluatul este MULT mai pufos decat la rulouri..... :hug: :pup:

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 22/07/2011 09:21

doh! logic :bum:
aveam un lipsus :lol:
nu am mai mancat de ceva timp, de-asta nu-mi aduceam aminte..
merci! :hug:
În viață nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături

Imagine

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 22/07/2011 09:33

mmmmmmmmmm, asta da deliciu!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 23/07/2011 09:13

Pufooooooshenie :roll: ... fac astazi :wink:
pun si o foto daca nu uit :hug:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 23/07/2011 12:01

Pupi, salivez :buuun: :buuun: :buuun: , dar mi se pare taare complicat :badday:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 23/07/2011 01:14

Nu am facut...nu am avut drojdie....am pus toate ingredientele in masina de paine(eu nu am respectat procedura :lol: ) si cand sa pun drojdie..ioc nema nishta ... Sonia nu a vaut chef sa traga o fuga pana la alimentara asa ca facuram cornulete din coca aceea'... :x
Bune...mixte-faina alba cu faina negara cu seminte(ceva cu drojdie incorporata...)
pun poze la ce am gatit azi :wink:
ramane sa execut painica dulce :vis:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 23/07/2011 06:08

:o :o :o - pupi, chestia asta e mirobolanta, vai de mine :roll: :buuun: :buuun: :buuun:

Niciodata n-am mai vazut forma asta de cinamon-bread/rolls etc. Este superfain, nici nu stiu cum sa ma abtin! Cand vad ceva atat de bun si nou, ma mananca destele de nu mai pot :x Da' las ca ma uit la termometru si vad ca bate spre 30 de grade si ma calmez :P

Poate o uit pana trec caldurile, zise putoarea din mine :clipocit:

=D> =D> =D> =D> - trecut la "Ce e musai de facut cand imi vin copiii acasa" :master: :master: :master:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/07/2011 06:58

Alinaraluca, sa sti ca este si a fost un deliciu.....s-a terminat foarte repede.....de fiecare data cand trecea cineva pe langa platou mai rupea o felie de paine si manca.....eu am facut si un sos de cream cheese langa si este dementiala combinatia :buuun: :buuun: :D :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori