Paine cu faina integrala

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Paine cu faina integrala

Mesajde 5august » 10/02/2010 10:28

Reteta de baza este cea a Simonei

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... tica-1515/

care mi-a iesit de la prima incercare si m-am indragostit atat eu, cat si cei dragi mie ,de painica aceasta minunata.

Modificarile le-am facut dupa ce am amestecat faina alba cu cea integrala si nu mi-a placut rezultatul(painea era foarte umeda,necoapta;ori daca am incercat sa o tin mai mult la cuptor,se prajea prea tare coaja).

Asadar,varianta mea de paine :

*600 g faina integrala(eu o cumpar de la o moara ,neaditivata)

*400 g faina tip 650 sau alt tip de faina potrivita pentru paine

*2 pliculete drojdie uscata(14 g daca e de la dr.Oetker sau in functie de tipul drojdiei si indicatiilor de pe pliculet)

*1 lingura de sare

*seminte de dovleac,in,floarea-soarelui,susan(la aprecierea fiecaruia;eu am un amestec pregatit din semintele enumerate si pun 3-4 linguri)

*850 ml apa calduta sau la temperatura camerei


Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata ,se pune intr-un bol cu capac si se lasa intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura ,aproximativ 8 ore,plus -minus 2-3 ore.Mi s-a intamplat sa nu pot pune painea la copt decat dupa 24 de ore ,dar am pastrat vasul la frigider si inainte de a pregati painea,am lasat aluatul sa ajunga aprox.la temperatura camerei.

Apoi,se scoate aluatul pe o planseta infainata bine(obisnuiesc sa pun tarate,sau fulgi de ovaz sau chira faina de malai;se pot pune si seminte de dovleac sau floarea soarelui),se impatura in 4 ,se pune pe folie de copt si in forma cu capac in care urmeaza sa fie coapta painea.Se lasa la odihnit -crescut 30 min.(nu va creste foarte mult).Intre timp se incalzeste cuptorul la 250 grade.Se da forma la cuptor pentru 1 ora,acopertita cu capacul.Dupa o ora,se indeparteaza capacul si se mai lasa la "uscat"pentru 1-15 minute,la temperatura de 200 grade(acum se va evapora excesul de umiditate din paine).
Se scoate painea din cuptor si se inveleste intr-un prosop de panza.

La inceput respectam pasii cu incinsul formei inainte de a pune aluatul in ea,dar am observat ca devine prea tare coaja ,de aceea am renuntat .

Pregatesc aceasta paine zilnic,sau la doua zile si o recomand cu caldura tuturor celor ce vor sa consume o paine cu continut destul de ridicat de faina integrala fata de ce se poate gasi in comert si fara atatia aditivi.
Fişiere ataşate
DSC04177.JPG
DSC04177.JPG (21.44 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04174.JPG
DSC04174.JPG (27.09 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04173.JPG
DSC04173.JPG (30.85 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04171.JPG
DSC04171.JPG (28.61 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04165.JPG
DSC04165.JPG (32.68 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04105.JPG
DSC04105.JPG (10.69 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04101.JPG
DSC04101.JPG (23.86 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04239.JPG
DSC04239.JPG (36.72 KiB) Vizualizat de 11479 ori
DSC04239.JPG
DSC04239.JPG (36.72 KiB) Vizualizat de 11480 ori
DSC04232.JPG
DSC04232.JPG (20.68 KiB) Vizualizat de 11480 ori
DSC04230.JPG
DSC04230.JPG (26.6 KiB) Vizualizat de 11480 ori
DSC04220.JPG
DSC04220.JPG (28.95 KiB) Vizualizat de 11480 ori
DSC04222.JPG
DSC04222.JPG (28.69 KiB) Vizualizat de 11480 ori
DSC04214.JPG
DSC04214.JPG (27.54 KiB) Vizualizat de 11480 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/02/2010 10:42

Alina =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> iti iese o paine super faina....si eu fac fel de fel de combinatii de faini cu fel de fel de seminte si cereale....dar ...niciodata nu am pus catitate de faina integrala mai mare decat cea alba, cel mult le-am pus egale....si eu tot de la moara cumpar fainile mele, sant fara aditivi, ....painea mea cu faina integrala iese necoapta in mijloc , mereu si ma tot intreb de ce....fel de fel de incercari, fel de fel de metode si degeaba... tot necoapta iese....am sa ii gasesc in final cantitatea exacta la combinatie pana la urma....pana atunci am sa incerc si reteta ta, chit ca am mai incercat dupa pasii postati de Simona si nu a iesit....revin :pup: :hug:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 11/02/2010 10:12

Pupi,multumesc :hug:
Incearca si varianta propusa de mine,sper sa iti iasa.Pune la inceput cantitate egala de faina neagra si alba.

La ce temperatura ai copt painea care nu ti-a iesit?Eu pun la maxim cuptorul.Pana la urma ii dai tu de capat,esti o gospodina ffff. priceputa si perseverenta :master: :master: :master:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 11/02/2010 02:50

waouu, ce painica faina ai facut, de cand a postat si Lucia painea ei mestesugaresca, numai la painici mi-e gandul, acum cu a ta inca una de trecut pe lista. =D> =D> =D>
:hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 11/02/2010 07:43

Arata :o , felicitari =D> =D> =D> o paine de expozitie :peace:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 11/02/2010 08:54

Yafa,daca vei incerca reteta ,sper sa va fie pe plac :flower: :flower: :flower: :hug:

Dana,multumesc :hug: .Este un "exponat" nelipsit de pe masa noastra si foarte apreciat.Merita incercata aceasta painica :flower: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/02/2010 05:56

Wow !
=D> =D> =D>
Imi place ce paine ai facut !
Este pe gustul meu !
Sigur o incerc, multumesc de reteta !
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 12/02/2010 06:32

Lucia,multumesc :hug:
Astept impresii daca o vei incerca :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 12/02/2010 06:52

Oh dar ce paine grozava! :buuun: Chiar acum cautam in disperare o reteta pt masina de paine cu faina de secara si fara faina alba, am cumparat neagra, stiu ca secara e tare dar in combintatie cu neagra poate iese... voi face experimente ca nu gasesc o reteta, dar felicitari pt painea ta!

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 12/02/2010 08:02

Elena,multumesc :hug:
La masina de paine nu am avut prea mult succes cu faina de secara;stiu ca este saraca in gluten si nu are putere de crestere ,intotdeauna imi ramanea necoapta in interior si tare in exterior.

Iti scriu o reteta cu faina de secara,dar si aici este nevoie de putina faina alba.
-8 cani de amestec de faina(4-5 integrala,1-3 cani faina alba si 1-2 cani faina de secara)Reteta specifica sa nu se foloseasca mai mult de 2 cani de faina de secara,altfel iese tare painea.
-3 cani de apa
-3 linguri de miere
-3 lg-tze sare
-3 linguri drojdie
Se framanta aluatul,se lasa la dospit intr-un castron acoperit,pana isi dubleaza volumul.Se pune aluatul in forme,se lasa din nou la crescut,pana isi dubleaza volumul .Se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 15 min.Apoi se reduce caldura la 175 grade C si se mai tine 30 min.
Reteta este din "Retete vegetariene" de Cornelia Dragachis.Nu am incercat-o niciodata.Poate te ajuta pe tine :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 34 vizitatori