Paine cu bere

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/01/2014 12:19

inna_tina scrie:Ce frumoasa paine!!!
Si reteta e foarte interesanta...imi place!! :wink:

:hug: :pup: :wink:


M-a surprins si pe mine placut painica aceasta. O clipa am avut o retinere (m-am intrebat daca o sa ne placa fiind framantata cu bere?!) Acum as spune ca este una dintre cele mai gustoase paini pe care le-am pregatit. Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/01/2014 12:25

alejoe scrie:ANTONIA :master: :master: astept cu mare placere toate retetele tale :wink: =D> =D>


Painica aceasta este diferita de painile pe care le-am pregatit pana acum (este deosebita datorita berii dar nu imprumuta gustul ei).

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/01/2014 12:49

pupi scrie:Frumoasa painica a iesit =D> =D> :master: :master: .
De cate ori am facut painea asta am avut timpi diferiti la dospire....chiar am remarcat asta si acuma citind la tine ca ai punctat exact treaba asta mi-am reamintit....spun ca ai punctat treaba din cauza ca ai scris in paranteza ce indicatie a dat P.H)....am observat la mine ca timpul de dospire depinde de faina pe care am folosit-o si culmea, de locul de unde am cumparat faina( adica producatorul mai bine spus) .....imi place gustul usor acrut, uneori nedetectabil....chiar ca e buna, imi place ca e pufoasa ...
Antonia, inca odata :master: :master: pentru toate postarile tale, sant o bucurie mereu :hug: :hug: :pup: :pup:


Cand am inceput sa framant, primul lucru la care m-am gandit a fost ca aluatul nu se va hidrata suficient :? (asa am simtit dupa consistenta aluatului la inceput). Apoi am continuat sa framant (am pus aluatul pe o folie de silicon pentru ca mi s-a parut mai usor de framantat astfel) si dupa 3-4 minute mi-am data seama ca sunt pe drumul cel bun si ca lichidul este suficient.

Dospirea m-a surprins... Ma asteptam ca datorita fainii integrale sa dospeasca diferit dar tot eu ma linisteam si imi spuneam ca are suficienta faina alba. :blushing: Aluatul nu a dospit intr-o ora asa cum scria cartea (dar nu era mentionata temperatura lichidului si nici a mediului in carte) ci in aproape trei ore. Dospirea lenta mi-a placut desigur (am considerat-o o parte pozitiva si in favoarea aromei painii).

In cuptor a crescut destul de mult (mai mult decat ma asteptam). :)

Gustul?! A fost una dintre cele mai gustoase paini pe care le-am pregatit. :)

Pupi, tu folosesti white bread flour & whole wheat flour nu-i asa? Dospirea a fost putin diferita la mine si datorita faptului ca eu am folosit faina BL 55 (tipizarea din Ungaria). Bread flour are 11 - 13% chiar 14% proteine iar faina pe care am folosit-o eu are doar 9,8% proteine.

Trebuie sa caut sa prelungesc timpul de dospire al aluatului pentru ca se dezvolta arome minunate intre timp... :peace:

Iti multumesc pentru fiecare cuvant de incurajare, pentru fiecare gand bun, pentru ca am invatat sa framant paine (mare parte din decizia mea de a face paine ti se datoreaza tie)! :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Re: Paine cu bere

Mesajde antoniah » 18/01/2014 01:26

biaskitchen scrie:Antonia,foarte interesanta reteta cu bere.Am citit despre aceste aluaturi dar nu le-am incercat niciodata.
Arata delicios, cred ca testez si eu reteta cat de curand.



Vroiam sa te intreb daca ai facut vreo reteta din cartea Come si fa il pane de Emmanuel Hadjiandreou ?
Eu din cartea asta ma inspir in ultimul timp, din pacate nu am reusit sa gasesc in Ro ”A Blessing of Bread: The Many Rich Traditions of Jewish Bread Baking Around the World” - Maggie Glezer .

:master: :master: :master:


Sper sa va placa. In loc de faina BL-55, foloseste faina tip 650. Daca ai faina alba bio, alege faina cu un nivel mai mare de proteine decat cea pe care am folosit-o eu - adica 9,8% (indicatia autorului era pentru ”white bread flour”).

”How to Make Bread Step-By-Step Recipes” da, cunosc cartea (a aparut de 2-3 ani) dar nu am pregatit nici o reteta din ea. A fost tradusa apoi in italiana, in germana (”Gutes Brot selber backen”), etc.

”A Blessing of Bread” este epuizata peste tot. :( Am cautat-o si eu mult dar nu am gasit-o. Sunt 9-10 ani de cand a aparut cartea. Sper sa se retipareasca.

Eu am inceput cu o singura carte - cea a lui P.H. (pe care mi-am propus sa o duc la bun sfarsit si sa incerc fiecare reteta :) ) si cartea mi s-a potrivit ca o manusa. Am inceput apoi sa ma intreb ce se intampla in aluatul meu?! Ce face faina, ce face apa, ce ”magie” face drojdia? Am cautat sa cumpar carti care sa cuprinda notiunile teoretice si a fost o idee buna. Nu am destul timp sa citesc (si asta este un lucru trist :( ).

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/01/2014 01:32

crista scrie:Foarte frumoasa ti-a iesit Anto !! =D> =D> =D>


Chiar fara drojdie nu am incercat cum zice Lucia ( deci trebuie sa lungesc lista cu "de facut" ) dar cu mai putina drojdie decit in reteta ta , da .. adica la 350 faina am pus 7 gr de drojdie proaspata .

Daca o sa mai ai chef de incercari sa o incerci si cum am facut eu cu marar sau rozmarin si feta/telemea :lol: sau pentru pizza -


Acum dupa ce scriu ma uit in cartea ta de bucate (m-am uitat si in a Luciei si am gasit reteta ei fara drojdie - sper ca am gasit-o pe cea care trebuie: este cu bicarbonat si praf de copt si contine suplimentar miere).

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Paine cu bere

Mesajde biaskitchen » 18/01/2014 08:30

Sper sa va placa. In loc de faina BL-55, foloseste faina tip 650. Daca ai faina alba bio, alege faina cu un nivel mai mare de proteine decat cea pe care am folosit-o eu - adica 9,8% (indicatia autorului era pentru ”white bread flour”).

”How to Make Bread Step-By-Step Recipes” da, cunosc cartea (a aparut de 2-3 ani) dar nu am pregatit nici o reteta din ea. A fost tradusa apoi in italiana, in germana (”Gutes Brot selber backen”), etc.

”A Blessing of Bread” este epuizata peste tot. :( Am cautat-o si eu mult dar nu am gasit-o. Sunt 9-10 ani de cand a aparut cartea. Sper sa se retipareasca.

Eu am inceput cu o singura carte - cea a lui P.H. (pe care mi-am propus sa o duc la bun sfarsit si sa incerc fiecare reteta :) ) si cartea mi s-a potrivit ca o manusa. Am inceput apoi sa ma intreb ce se intampla in aluatul meu?! Ce face faina, ce face apa, ce ”magie” face drojdia? Am cautat sa cumpar carti care sa cuprinda notiunile teoretice si a fost o idee buna. Nu am destul timp sa citesc (si asta este un lucru trist :( ).

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:[/quote]

Antonia, multumim pentru indrumari. In Ro nu am gasit nici cartea lui P.H.,se aduce doar la comanda si dureaza 60 de zile.
Daca faci tu retete nici nu mai trebuie sa o comand!
:hug: :master: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/01/2014 01:52

Bia, mi se pare foarte lung timpul in care ajung cartile despre care spuneai. :( Cartile pe care le comand eu ajung mult mai repede (este posibil sa ajunga chiar in 5 zile).

Am sa postez sigur fiecare reteta pe care o pregatesc din cartea lui P.H si in plus aici sunt discutiile cu fetele pe forum care mie mi se par foarte utile. De fiecare data am gasit o sugestie care sa imi placa. Mie chiar mi-e drag de fiecare data cand ne scriem parerea personala despre un aluat & dospirea lui, etc pentru ca asa invat mai usor.

Va doresc un week-end frumos!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 18/01/2014 09:23

Antonia, la ce te referi cand spui ca vrei sa cauti si sa gasesti un timp mai indelungat de dospire a aluatului ????
Eu cand am timp si vreau o paine mai buna la gust folosesc maia naturala in combinatia cu putina drojdie SAU daca NU am maia naturala framant aluatul care il vreau ( dar neaparat seara) si dupa prima dospira il pun in tava in care urmeaza sa coc painea , acopar cu folie alimentara unsa bine cu ulei pe partea care sta in contact cu aluatul si ma asigur ca nu intra aer la aluat pe niciunde dupa care pun vasul in frigider.
Ma asigur ca am lasat folia mai lejera ca sa lase loc aluatului sa creasca si gata.
Dimineata cand ma trezesc primul lucru dau drumul la cuptor si scot painea din frigider. Dupa 10 minute indepartez folia, crestez painica si o pun in cuptorul infierbantat.
Creste foarte frumos in frigider iar procesul de dospire este mult , mult mai incet decat procedeul arhicunoscutsi painea rezultata parca are un gust mai intens, mai aromat, mai bun :hug: :hug: :pup: :pup:

PS, nu stiu daca la asta te refereai cand ai scris de " timp mai indelungat de dospire" .... brutariile si nu numai( patiseriile si toate celelalte care lucreaza in aluaturi ) sant dotate( fara exceptie) cu frigidere speciale pentru incetinirea cu pana la 80% a dospirii aluaturilor :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 19/01/2014 06:49

pupi scrie:Antonia, la ce te referi cand spui ca vrei sa cauti si sa gasesti un timp mai indelungat de dospire a aluatului ????
Eu cand am timp si vreau o paine mai buna la gust folosesc maia naturala in combinatia cu putina drojdie SAU daca NU am maia naturala framant aluatul care il vreau ( dar neaparat seara) si dupa prima dospira il pun in tava in care urmeaza sa coc painea , acopar cu folie alimentara unsa bine cu ulei pe partea care sta in contact cu aluatul si ma asigur ca nu intra aer la aluat pe niciunde dupa care pun vasul in frigider.
Ma asigur ca am lasat folia mai lejera ca sa lase loc aluatului sa creasca si gata.
Dimineata cand ma trezesc primul lucru dau drumul la cuptor si scot painea din frigider. Dupa 10 minute indepartez folia, crestez painica si o pun in cuptorul infierbantat.
Creste foarte frumos in frigider iar procesul de dospire este mult , mult mai incet decat procedeul arhicunoscutsi painea rezultata parca are un gust mai intens, mai aromat, mai bun :hug: :hug: :pup: :pup:

PS, nu stiu daca la asta te refereai cand ai scris de " timp mai indelungat de dospire" .... brutariile si nu numai( patiseriile si toate celelalte care lucreaza in aluaturi ) sant dotate( fara exceptie) cu frigidere speciale pentru incetinirea cu pana la 80% a dospirii aluaturilor :hug: :hug: :pup: :pup:


Pupi, asa as vrea sa fac in continuare, exact cum ai scris. Pana acum am urmat pas cu pas timpii de lucru din cartea lui P.H (adica dospirea rapida, la temperatura camerei, etc) dar ma gandesc sa urmez aceeasi metoda ca si tine. Dospire lenta = aroma & gust.

:hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 19/01/2014 07:18

antoniah scrie:Bia, mi se pare foarte lung timpul in care ajung cartile despre care spuneai. :( Cartile pe care le comand eu ajung mult mai repede (este posibil sa ajunga chiar in 5 zile).

Am sa postez sigur fiecare reteta pe care o pregatesc din cartea lui P.H si in plus aici sunt discutiile cu fetele pe forum care mie mi se par foarte utile. De fiecare data am gasit o sugestie care sa imi placa. Mie chiar mi-e drag de fiecare data cand ne scriem parerea personala despre un aluat & dospirea lui, etc pentru ca asa invat mai usor.

Va doresc un week-end frumos!

:hug: :pup: :flower:


Multumesc!
:master: :love: :master:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator