Oua incondeiate

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Oua incondeiate

Mesajde alina_i » 15/04/2009 01:17

Folosirea oualor de Paste se intalneste, in general, la toate popoarele crestine si pare sa fie o traditie simbolica a bisericii vechi.
Unii vad in amintirea oului rosu - facut dupa marturia lui Aelius Lampidus, de o gaina care apartinea rudelor imparatului Alexandru Sever – tocmai in ziua nasterii acestuia; cei mai multi insa il asociaza cu supliciul lui Iisus, fiind considerat un simbol al reinvierii lui Hristos. De aici obiceiul de a duce oua colorate la biserica, in ziua Pastelui, pentru a fi binecuvantate de preot si apoi impartite familiei sau prietenilor.

In traditia populara romaneasca se obisnuieste ca in Joia Mare (sau Joia Neagra) sa se inroseasca oua, in amintirea mortii Mantuitorului, pe cruce. Ouale incondeiate se intalnesc in toate regiunile tarii noastre, intr-o multitudine de culori si simboluri.

Pe valea Dambovitei (locul meu de bastina) la “scrierea” oualor sunt folosite stilizari ale uneltelor folosite in gospodarie (fierul plugului, grebla, tesala, pieptenele, bata ciobanului), a vegetatiei din zona de origine (floarea soarelui, pastaia de fasole, frunza de stejar) sau diferite animale din gospodarie ori insecte (coarnele berbecului, radasca, paianjenul).
Simbolurile folosite ne intaresc convingerea ca ouale incondeiate au origine precrestina, ele fiind folosite in ritualurile legate de cultul primaverii. Chiar si acum, in unele zone, ouale astfel decorate sunt atarnate in coarnele boilor care merg la arat, in crengile pomilor din livada sau in vie ca sa apere rodul de inghet si grindina sau sunt ingropate la marginea lanurilor ca sa fie granele ferite de seceta si parjol.

Simbolistica culorilor este si ea una speciala: galbenul – reprezinta lumina, viata; rosul – simbolizeaza focul, culoare asociata si cu cea a sangelui; negrul – este simbolul vesniciei.
Aceste culori le intalnim cu preponderenta si in costumul popular muntenesc.

Scrierea oualor se face cu ajutorul unui condei care se obtine dintr-un bat subtirel la capatul caruia se adauga o palnie minuscula rasucita dintr-o foita subtire de tabla de aluminiu.
Ceara de albine fierbinte este folosita pe post de “cerneala” iar culorile sunt obtinute din plante, adunate cu grija inca din vara, uscate la umbra si pastrate in pungi de hartie la loc uscat pana in joia dinaintea Pastelui, cand se pun la inmuiat in putina apa de ploaie, se fierb in bors la care am adaugat si sare de bucatarie .
Galbenul il obtinem din frunze de ceapa si de porumb, rosul din frunze de ceapa rosie si radacina de sfecla rosie rasa iar negrul din coaja de nuc si seminte de bozi.

Ouale, spalate cu putin detergent (pentru degresare) si bine limpezite, se fierb la foc mic aprox. 15 minute.
Intre timp se incalzeste ceara de albine intr-un vas metalic cu peretii nu prea inalti.
Cand devine lichida, inmuiem condeiul in ceara si incepem sa “scriem” oul.
Il impartim in doua, apoi in patru, in functie de modelul pe care vrem sa-l folosim.
Cand am terminat modelul de baza, scufundam ouale in culoare galbena (la temperature camerei, ca sa nu se topeasca ceara si sa se strice modelul).
Dupa ce culoarea s-a prins de ou (10-15 minute), scoatem ouale pe hartie absorbanta si le lasam sa se zvante.
Acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana galbene.
Scufundam ouale in vopseaua rosie si dupa ce am obtinut nuanta dorita le lasam iar la zvantat.
In sfarsit acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana rosii si scufundam ouale in vopseaua neagra. Toate portiunile neacoperite de ceara se vor colora in negru.
Lasam ouale din nou la zvantat apoi fiecare ou, il apropiem de o flacara destul de puternica (ca sa poata topi ceara) si cu ajutorul unei carpe curate, din bumbac, stergem ceara.
Continuam astfel pana cand oul ramane curat, fara ceara, iar desenul si culorile ies la iveala.

La final, ungem ouale cu putina slanina ca sa capete luciu.

Pozele - mai multe ca de obicei (m-a uitat Dumnezeu cu mana pe declansator) vin in completarea explicatiilor si urmaresc pas cu pas etapele modului de lucru.

Cu speranta ca nu v-am plictisit prea tare, nu-mi ramane decat sa va urez spor la lucru si sa va bucurati de rodul muncii dumneavoastra.


Hristos a inviat!
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 15/04/2009 08:05

Sper sa mearga atasate pozele :)
Fişiere ataşate
10.JPG
... "cicoarea"...
10.JPG (29.22 KiB) Vizualizat de 30057 ori
9.JPG
... avansam catre centrul oului....
9.JPG (40.35 KiB) Vizualizat de 30057 ori
8.JPG
... "pieptenele"...
8.JPG (31.13 KiB) Vizualizat de 30057 ori
7.JPG
... incepem sa scriem modelul de baza: "floarea soarelui"...
7.JPG (35.06 KiB) Vizualizat de 30057 ori
6.JPG
.... impartirea oului doar pe lungime...
6.JPG (39.75 KiB) Vizualizat de 30057 ori
5.JPG
... trasati o linie si pe la jumatatea oului si o sa obtineti 8 sectiuni...
5.JPG (41.96 KiB) Vizualizat de 30057 ori
4.JPG
...acum impartiti in patru, tot pe lungime...
4.JPG (34.72 KiB) Vizualizat de 30057 ori
3.JPG
... dublati linia...
3.JPG (34.46 KiB) Vizualizat de 30057 ori
2.JPG
... impartiti oul in jumatate, pe lungime...
2.JPG (41 KiB) Vizualizat de 30057 ori
1.JPG
Condeie de diferite dimensiuni, oua, ceara de albine....
1.JPG (55.07 KiB) Vizualizat de 30057 ori
Raul este un bine prost inteles.



www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 15/04/2009 08:34

voi continua cu pozele...
Fişiere ataşate
38.JPG
Hristos a inviat!
38.JPG (32.72 KiB) Vizualizat de 30041 ori
37.JPG
... motive imprumutate de pe iile muntenesti...
37.JPG (59.44 KiB) Vizualizat de 30041 ori
36.JPG
... oua facute anul trecut. Motivele folosite: "crucea", "40 de mucenici", "bata ciobanului", "stergarul"...
36.JPG (66.55 KiB) Vizualizat de 30041 ori
35.JPG
... acesta este rezultatul final...
35.JPG (74.43 KiB) Vizualizat de 30041 ori
34.JPG
... sau in trei culori....
34.JPG (74.6 KiB) Vizualizat de 30041 ori
33.JPG
... in doua ...
33.JPG (58.89 KiB) Vizualizat de 30041 ori
32.JPG
... puteti sa le vopsiti intr-o singura culoare...
32.JPG (76.69 KiB) Vizualizat de 30041 ori
31.JPG
... "radasca"...
31.JPG (54.15 KiB) Vizualizat de 30041 ori
30.JPG
... "paianjenul"...
30.JPG (46.96 KiB) Vizualizat de 30041 ori
29.JPG
... "harletele"...
29.JPG (58.71 KiB) Vizualizat de 30041 ori
28.JPG
... asa vor arata la final... aceasta este "radasca" cu "frunza de stejar"...
28.JPG (58.6 KiB) Vizualizat de 30041 ori
27.JPG
... oua partial sterse de ceara...
27.JPG (77.45 KiB) Vizualizat de 30041 ori
26.JPG
... le vopsim cu negru...
26.JPG (79.65 KiB) Vizualizat de 30041 ori
25.JPG
... acoperim cu ceara portiunile care vrem sa ramana rosii, apoi...
25.JPG (77.25 KiB) Vizualizat de 30041 ori
24.JPG
... le punem in vopsea rosie...
24.JPG (50.45 KiB) Vizualizat de 30041 ori
23.JPG
... acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana galbene...
23.JPG (75.39 KiB) Vizualizat de 30041 ori
22.JPG
.... vopsite cu galben...
22.JPG (46.75 KiB) Vizualizat de 30041 ori
21.JPG
... ouale pregatite pentru vopsit...
21.JPG (47.65 KiB) Vizualizat de 30041 ori
20.JPG
... model combinat: "radasca" si "frunza de stejar"...
20.JPG (42.3 KiB) Vizualizat de 30041 ori
19.JPG
... "radasca"...
19.JPG (43.22 KiB) Vizualizat de 30041 ori
18.JPG
... "painajenul"...
18.JPG (43.15 KiB) Vizualizat de 30041 ori
17.JPG
.... "paianjenul"...
17.JPG (33.04 KiB) Vizualizat de 30041 ori
16.JPG
... inceem sa facem "radasca"....
16.JPG (29.68 KiB) Vizualizat de 30041 ori
15.JPG
... alt mod de impartire...
15.JPG (32.29 KiB) Vizualizat de 30041 ori
14.JPG
... si alta varianta a frunzei de stejar...
14.JPG (48.6 KiB) Vizualizat de 30041 ori
13.JPG
... alta frunza de stejar...
13.JPG (31.69 KiB) Vizualizat de 30041 ori
12.JPG
... "harletele"...
12.JPG (28.42 KiB) Vizualizat de 30041 ori
11.JPG
... "frunza de stejar"...
11.JPG (27.87 KiB) Vizualizat de 30041 ori
Raul este un bine prost inteles.



www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/04/2009 10:46

Alina, m-ai lasat complet muta. Superb totul , si explicatii si poze si unde mai pui si talentul tau deosebit si rabdarea. Esti extraordinara. Mersi de lectie, sincer eu habar nu am avut cum se fac ouale incondeiate. Singura informatie care ,o aveam era acoperitul oualor cu ceara . Tehnica ... habar nu am avut. Acuma m-am lamurit si ma gandesc sa incerc sa fac , dar nu stiu daca am sa am rabdarea necesara. Inca odata iti multumesc pentru frumoasa prezentare si explicatie :hug: :hug: :master: :master: =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

carla27carla
Incepator
Mesaje: 148
Membru din: 26/03/2009 08:31
Localitate: cluj napoca,romania

superb

Mesajde carla27carla » 15/04/2009 12:21

alina sunt foarte frumoase .pacat ca eu nu am asa talent la desen si nici nu stiu sa le fac.eu le fac simple sau poate cu frunze .felicitari :flower: :flower: :master: :master: :master: :master:
marcy

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 15/04/2009 02:37

Alina , dau toate polonicele mele pentru 1 OU ca cel din imagini :D

Absolut superbe !!!!

=D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
pussycat
Bucatar in devenire
Mesaje: 306
Membru din: 12/01/2009 06:27
Localitate: Bucuresti, Romania

Mesajde pussycat » 15/04/2009 03:05

ce rabdare ai =D> sa dai atatea explicatii si pozele sunt super. ce minunatie de oua vopsite, cred ca sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut in viata mea :master: . nu stiam tehnica asta dar as vrea sa o incerc. merge si cu vopsea cumparata de la supermarket, ca nu prea dispun de plante ptr cea naturala?

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 15/04/2009 04:11

Tare frumoase outele tale Alina, esti o adevarata maestra. Stiam ca se fac oute asa incondeiate, dar nu vazusem niciodata facute asa acasa de cineva. O intrebare poate prosteasca: poti face si cu oute negolite asa? Felicitari =D> =D> =D>
:flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 15/04/2009 06:15

felicitari, Alina! foarte multa maiestrie ai :hug: si foarte multa rabdare :)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 15/04/2009 08:34

Ce as mai putea adauga fata de cele spuse ?
FELICITARI !!!!!!!!!!!!!!!!
si un
PASTE FERICIT !
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator