Orez salbatic cu telina, morcovi si ardei rosii

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Orez salbatic cu telina, morcovi si ardei rosii

Mesajde lucia_bp » 19/12/2013 11:31

Orezul salbatic nu este de fapt orez; sunt semintele unei plante erbacee din America de Nord ( originar din zona Marilor Lacuri) si China… nu stiu cine si de ce i-a zis asa… Desi il numim “ orez salbatic ” sau “ orez indian ”, acesta nici macar nu este inrudit cu orezul propriu-zis ( genul Oryza), ci se prezinta sub forma unor boabele lungi, subtiri si negre ale unei plante erbacee ( genul Zizania).

Important este ca in compozitia acestor seminte se aduna proteine, vitamine din complexul B, minerale esentiale, grasimi nesaturate, etc..
Specialistii apreciaza ca orezul salbatic este un depozit incredibil de substante nutritive, continand mai multe proteine decat ovazul sau decat orezul brun. In plus, dieta care contine orez salbatic are efect de scadere a nivelului colesterolului „rau". De asemenea, acest aliment mentine nivelul de energie in organism, combate efectele stresului si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Terapeutii mai recomanda acest aliment in afectiuni precum depresia, starile de irascibilitate insotite de insomnii si de epuizare fizica si psihica.

Orezul salbatic, cu un gust fin de nuca, are textura mai dura si are nevoie de timpi de fierbere mai mari ( circa 30- 35 min). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Atunci cand este fiert prea mult, stratul superior al bobului se sparge, iar boabele devin mai moi si lipicioase.
Este potrivit pentru umpluturi, salate, garnituri si nu numai, utilizat, de obicei, in amestec cu alte tipuri de orez.
Merge foarte bine in combinatie cu orezul integral sau cu “ fratele lui adevarat ”- orezul alb.


Ingrediente

-1 legatura de ceapa verde, taiata rondele
-2- 3 morcovi, rasi pe razatoarea cu ochiuri mari
-½ telina mica, rasa
-2- 3 ardei rosii, feliati
-200 g ciuperci pleurotus, taiate fideluta
-250 g orez “ salbatic “ ( de fapt el se comercializeaza in amestec)
-1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
-sare
-piper, proaspat macinat
-paprika
-ulei

Preparare

Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie.
Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional.
Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa ( 3 masuri de apa la 1 masura de orez).
Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita.
Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde.

Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt.
Fişiere ataşate
cimg6078.jpg
cimg6078.jpg (107.67 KiB) Vizualizat de 1859 ori
cimg6139.jpg
cimg6139.jpg (89.26 KiB) Vizualizat de 1859 ori
cimg6105.jpg
cimg6105.jpg (135.31 KiB) Vizualizat de 1859 ori
cimg6108.jpg
cimg6108.jpg (105.07 KiB) Vizualizat de 1859 ori
cimg6127.jpg
cimg6127.jpg (137.92 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0016.jpg
dsc_0016.jpg (93.63 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0017.jpg
dsc_0017.jpg (124.3 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0021.jpg
dsc_0021.jpg (109.64 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0022.jpg
dsc_0022.jpg (112.81 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0023.jpg
dsc_0023.jpg (104.28 KiB) Vizualizat de 1859 ori
dsc_0018.jpg
dsc_0018.jpg (92.07 KiB) Vizualizat de 1859 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 19/12/2013 05:25

O bunatate... :buuun: :buuun: :buuun:

Lucia... =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/12/2013 07:39

Lucia, cat de bine arata in farfurieee :roll: :roll: ....imi place orezul asta salbatic, il folosesc si eu uneori dar mananc doar eu :( .....ai mei vor doar alb :o ..... :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 19/12/2013 10:28

Noi mancam destul de des orez salbatic (ne place foarte mult), :peace: ciupercile la fel... Aroma, savoare, culoare si gust in farfuria ta. Felicitari pentru toate aceste bunatati pe care le pregatesti si pe care le imparti cu noi.

:hug: :pup: :flower:

P.S. Imi plac toate fotografiile foarte mult dar 85238 este deosebita!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/12/2013 12:27

Danieluta scrie:O bunatate... :buuun: :buuun: :buuun:

Lucia... =D> :hug: :flower:


Te lingi pe degete :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 21/12/2013 10:42

Ce pofta mi-ai facut! :buuun: :buuun: :buuun:

Pozele tale sunt atat de reusite incat ai senzatia ca simti si mirosul mancarii prin ele.

Minunata reteta!

:flower: :flower: :flower:
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/12/2013 12:55

pupi scrie:Lucia, cat de bine arata in farfurieee :roll: :roll: ....imi place orezul asta salbatic, il folosesc si eu uneori dar mananc doar eu :( .....ai mei vor doar alb :o ..... :hug: :hug: :pup: :pup:


Combinatia asta ii satisface si pe cei mai " mofturosi " meseni...Incearca :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 23/12/2013 10:41

Intradevar o bunatate :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:
=D> =D> =D> =D> =D>
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/01/2014 09:30

cla scrie:Ce pofta mi-ai facut! :buuun: :buuun: :buuun:

Pozele tale sunt atat de reusite incat ai senzatia ca simti si mirosul mancarii prin ele.

Minunata reteta!

:flower: :flower: :flower:


:blushing: :blushing: :blushing:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator