Orez cu fidea - Roz bil shaareyya

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Orez cu fidea - Roz bil shaareyya

Mesajde crista » 29/07/2014 12:18

Reteta egipteana cu siguranta mai mult sau mai putin identica cu alte retete arabe

orezul folosit de mine este Basmati dar merge si cu Jasmine sau alt tip de orez


ingrediente pentru vreo 4 portii :

2 pahare* cu orez
4 pahare apa calda
sare
1 lingurita de unt sau 2 lingurite de ulei
1/2 pahar cu fideaua uscata si rupta in bucati de cca 1 cm

folositi acelasi pahar pentru masuratori

- punem la fiert / incalzit apa
- separat pe alta flacara in cratita in care o sa pregatim orezul am pus fideaua in cratita sa se rumeneasca (atentie sa nu se arda deci amestecati mereu ) impreuna cu untul sau uleiul
- cind fideaua este rumenita ( ar trebui sa fie aurie la culoare ) varsati deasupra orezul spalat si scurs si mai amestecati putin apoi adaugati apa care ar trebui sa acopere putin orezul si fideaua
- adaugati putina sare
- micsorati flacara si acoperiti cratita cu capac si lasati sa fiarba ca pentru pilaf pina cind apa este absorbita, verificati din cind in cind ... Daca apa s-a evaporat sau a fost absorbita de orez dar acesta este inca crud mai adaugati putina apa , depinde mult de orezul folosit.
- NU AMESTECATI OREZUL IN TIMP CE FIERBE
- cind orezul este gata fiert chiar daca nu a absorbit toata apa stingeti flacara si lasati sa stea acoperit cu capacul, in felul acesta se umfla bine; daca insa a absorbit bine lichidul atunci doar stingeti focul si lasati putin cu capacul pus cit sa se odihneasca putin si sa se mai raceasca orezul
- amestecati orezul fiert si care a absorbit bine lichidul cu o furculita ca sa se rasfire , afineze putin si se se desfaca "bob de bob"

Serviti ca si garnitura la diverse alte feluri de mincare in special cu sos dar e foarte bun si asa simplu.

Fideaua ( eu am folosit capelli d'angelo ) prajita si apoi fiarta impreuna cu orezul ii da un gust deosebit.
Fişiere ataşate
immagine_328.jpg
immagine_328.jpg (67.35 KiB) Vizualizat de 1139 ori
immagine_325.jpg
immagine_325.jpg (68.51 KiB) Vizualizat de 1138 ori
immagine_327.jpg
immagine_327.jpg (64.8 KiB) Vizualizat de 1138 ori
Ultima oară modificat 29/07/2014 03:15 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Orez cu fidea - Roz bil shaareyya

Mesajde biaskitchen » 29/07/2014 02:51

Felicitari Crista! Imi place mult reteta si toate sfaturile de pregatire pe care le-ai scris sunt foarte utile.
=D> =D> =D> :master: :master: :master: :master: :love: :love: :love:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/07/2014 03:17

Bia multe sfaturi le-am citit si eu pe paginile de unde m-am inspirat .
Am modificat ca fideaua era 1/2 de pahar si nu 1/4 pentru cantit asta de orez . Sa ii scriu un mesaj lui Adi sa modifice si in reteta din carte .

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 30/07/2014 07:54

Crista cred ca e tate bun imi place mult orezul in varianta asta nu l-am incercat , felicitari astept alte retete arabe imi plac mult =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/07/2014 08:00

Claudia :hug: :hug:


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori