Omleta de post din faina de naut - cu dovlecel

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Omleta de post din faina de naut - cu dovlecel

Mesajde crista » 20/11/2014 07:45

Se poate face si simpla si cu alte ingrediente la alegere inafara de dovlecel merge cu ceapa ca in reteta asta sau asta cu morcov, cartofi, orice alta radacinoasa ( cruda daca se poate minca cruda sau fiarta si scursa bine daca are nevoie de coacere)... omleta falsa sau placinta, clatita cum vreti sa ii spuneti este raditionala in Italia in regiunea Toscana si Liguria si cu alte ingrediente si condimente traditionala in India , Pakistan unde ei mai adauga si iaurt sau lapte si se numeste Besan Chilla sau Besan Cheela ( unde besan = naut)

Comparativ cu omleta din oua aceasta are colesterolul 0 (zero), nu are grasimi saturate ( singura grasime este cea din uleiul din tava si daca este unul de calitate este chiar ideal), este foarte bogata in fier contine de 4 ori mai mult fier decit o bucatica de carne de pui.



Ingrediente :

100 gr ( cca 8 linguri pline) de faina de naut
apa la temperatura camerei de 2 ori cantitatea de naut ( deci puneti nautul intr-un castron sau o cana gradata si apoi cu aceeasi cana sau castron masurati si apa ) sau cit e nevoie ca sa obtineti un aluat subtire si foarte lichid exact ca cel pentru clatite

ulei
sare si piper

1 dovlecel cca 250-300 gr ( ca cel romanesc deschis la culoare ) ras pe razatoarea mare si apoi scurs foarte bine in pumn sa iasa toata apa


cine vrea poate sa adauge : curcuma sau alte condimente care ii plac


o tava de 28 cm diametru


Intr-un castron sau cratita amestecam faina de naut cu apa foarte bine sa nu faca cocoloase apoi curatam putin cu lingura spuma care se formeaza si o aruncam ( numai spuma ) si lasam citeva ore sa se odihneasca compozitia .. ideal ar fi de dimineata pina seara sau de seara pina dimineata, eu am lasat de dimineata ( tirziu) pina la ora cinei ( la noi ora 16 ). Aveasta operatiune nu este un moft ci aceasta faina are nevoie sa stea la inmuiat ca sa fie mai usor digerabila si ca sa nu mai aiba gustul si aroma puternica de naut pe care o simtiti la faina cruda.

Incalzim cuptorul la 200°-220°C si punem in cuptor tava in care am turnat ulei cit sa existe pe toata suprafata ei 1 mm de ulei . E bine ca tava sa fie calda ca sa nu se lipeasca compozitia la copt.

Radem si scurgem foarte bine dovlecelul si il punem in alutaul aceste foarte subtire de faina si apa pe care il amestecam bine caci nautul are obiceiul sa se lasa la fundul vasului. Adaugam sare si piper.

Scoatem cu grija tava incinsa din cuptor si varsam in ea tot cu mare grija sa nu ne ardem, stropim ( daca va e frica mai bine incalziti tava goala in cuptor si cind o scoateti fierbinte adaugati uleiul si compozitia)., Turnam compozitia care va fi tot lichida ca aluatul de clatite. Nu trebuie sa fie mai groasa de 1 cm ca altfel nu se coace, ramine cruda si cruda nu e buna.

Coacem la foc mare ( adica cca 220°C ) pina cind vedem ca pe margini devine crocanta si se intareste, devine compacta , nu este deloc uda in suprafata ---


NOTA

se poate pregati si in tigaie ( una de teflon sau si mai bine de ceramica ) pe care o incingeti insa foarte, foare bine cu ulei ( care nu trebuie sa fie mult tot asa 1 mm pe fundul tigaii ) inainte sa puneti compozitia si nu neaparat o singura omleta din cantitartea asta ci vreo doua mai subtirele ca sa se coaca mai repede , sa nu trebuiasca sa o intoarceti ...
Fişiere ataşate
immagine_828.jpg
immagine_828.jpg (96.24 KiB) Vizualizat de 9253 ori
immagine_9710.jpg
immagine_9710.jpg (57.3 KiB) Vizualizat de 9253 ori
immagine_4632.jpg
immagine_4632.jpg (56.05 KiB) Vizualizat de 9253 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/11/2014 08:15

Interesanta acesta omleta =D> =D> =D> Nu am gatit pana acum cu faina de naut...La noi nu se gaseste ( cred) decat pe la magazinele naturiste...pe la care nu prea am fost in ultima vreme...Cu siguranta este buna dupa ingrediente :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/11/2014 08:34

Lucia era la plafar si pe vremea mea, sigur se gaseste, acum depinde si de zona ca la Bucuresti logic ca-s mai multe magazine.

Partea buna e ca daca cumva nu-ti place reteta sau faina o poti folosii si pe post de sampon sa te speli la cap cu ea, sanatos si fara chimicale :-))


eu o sa dau o tura pe retetele indiene ca-s mai multe si mai diverse, schimb din condimente daca e cazul ca mai vreau sa fac.. cu morcovi am in minte data viitoare..

Daca faci aluatul o idee mai grosut poti face si chiftelute de legume , adica aluatul asta inlocuieste oul, leaga ... Indienii mai fac si legume tavalite prin aluatul asta ( cum ar fi tempura la japonezi) si le prajesc, e street food la ei si se numesc pakoras, fac si dulciuri din faina asta pentru o sarbatoare si alea se numesc laddu .. in schimb italienii fac si o mamaliga din faina asta pe care apoi o races, taie felii si o prajesc in ulei, aceste bucati care la gust imita omleta si au aceleasi proprietati ca si carnea se maninca in Sicilia in chifle , tot street food si la ei, se numesc panelle iar la spanioli chiftelutele astea http://en.wikipedia.org/wiki/Tortillitas_de_camarones

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/11/2014 01:08

DEci omleta asta trebuie facuta strict cu faina de naut???? daca pui alta faina nu leaga asa de bine???
Am niste faina de migdale in casa ( am facut lapte si din pulpa ramasa si uscata am facut faina) si ma gandeam sa folosesc faina asta in combinatie cu un dovlecel sau poate morcovi , stafide si curmale sau mere rase si stoarse bine de suc si sa o servesc pe post de "felul doi /desert sau ceva combinatie intre astea doua.....chiar am sa incerc sa fac dar am sa fac amestecul mai grosut ( pun apa mai putina) ....imi place idea...

Pentru Lucia....usuca nautul in cuptor la foc mic( asta doar daca nu e destul de uscat ca sa fie macinat), macina tot cate putin cu o rasnita de cafea si apoi , printr-o sita foatrte fina, cerne...rezidul il macini iarasi si din nou cerni....asa obtii faina de naut si nu mai trebuie sa cauti la magazinele naturiste sau la plafar....pentru orice eventualitate pun si link-ul aici


http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... 80/#171219

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 21/11/2014 06:35

Multumesc, Pupi :pup: Cu siguranta incerc omleta Cristinei ca tare mult imi place cum suna :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 21/11/2014 06:48

Pupi nu pot sa raspund la intrebare ca nu stiu, retetele vegane si cele indiene sau italiene sunt numai cu faina de naut.

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 21/11/2014 04:20

Interesant nu am gustat faina de naut pana acum trebuie sa o trec pe lista :wink: =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 21/11/2014 04:44

Cum imi cumpar faina de naut o fac si eu... :roll:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 21/11/2014 08:08

Claudia nici eu pina cind nu am mincat la Pisa o farinata si m-am indragostit pe viata :buuun: :buuun: :buuun:

Nico tie stiu ca iti place, abia astept sa imi zici ce si cum ...


eu o sa o refac saptamina viitoare in tigaie

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 23/11/2014 08:28

O reteta bine venita in post :pup: :pup: :pup: :pup: :pup: ....mersi :love:
Felicitari pentru aceasta reteta minunata...cred ca este foarte gustoasa :peace:
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori