Muraturi asortate in saramura

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Muraturi asortate in saramura

Mesajde Leila » 13/10/2007 11:22

Necesare :

2 capatani de conopida
1 varza alba mai mare taiata in felii mai groase
2 varze rosii mai mici taiate in 5-6 felii
1.5 kg gogonele
3 kg castraveti
4-5 morcovi taiate rondele
1 capatana usturoi
2 mere gutui taiate felii
ardei iuti facultativ(cati doriti)
1.5 kg. ceapa mai marunta
1 leg mare frunze de telina
1 leg mare frunze leustean
marar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean taiate in fasii
1 pachet piper boabe
sare mare

Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spala bine totul si se incepe punerea lor in butoi sau vasul in care dorim sa-l pastram pentru la iarna .
Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, ceapa,catei de usturoi, morcovi taiati rondele, 3-4 fasii de hrean, cateva felii de gutui si ardei iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele,dupa care urmeaza conopida, morcovi ,ardei iuti .
Se pot aseza legumele dupa imaginatia fiecaruia ,nu este o regula anume .
Can vasul s-a umplut presaram deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) si acoperim totul cu frunze de telina si leustean .
Pregatim saramura in felul urmator : la 1 litru de apa punem 30 gr. sare mare. In cazul fiecaruia se va calcula cantitatea necesara de apa si cantitatea de sare necesara. Se pune atata saramura peste cat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si peste se pune o greutate care sa tina legumele in saramura . Se acopera cu un prosop si se tine la temperatura camerei cca. 6 zile pana se acreste , ( se poate pune praf conservant) se inchide cu capac si se pune apoi la loc racoros. Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de Borken ptr. a impiedica formarea florilor deasupra, si zeama ramane curata pana tarziu in primavara .
Fişiere ataşate
100_3641.jpg
Conopida se coloreaza in rosu de la varza rosie, dar la mine inca nu a apucat sa se coloreze inca . mai trebuie sa stea inca vreo 2 -3 zile.
100_3641.jpg (41.71 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3640.jpg
100_3640.jpg (39.45 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3526.jpg
100_3526.jpg (43.52 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3525.jpg
100_3525.jpg (58.52 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3524.jpg
100_3524.jpg (20.55 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3515.jpg
100_3515.jpg (63.48 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3514.jpg
100_3514.jpg (37.73 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3513.jpg
100_3513.jpg (37.91 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3512.jpg
100_3512.jpg (40.39 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3511.jpg
100_3511.jpg (61.47 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3510.jpg
100_3510.jpg (42.31 KiB) Vizualizat de 89957 ori
100_3517.jpg
acesta este Borken care tine zeama limpede pe muratura.
100_3517.jpg (22.84 KiB) Vizualizat de 89957 ori
Ultima oară modificat 14/10/2007 12:11 de către Leila, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 13/10/2007 11:57

maine vin la tine :) ...aduc eu friptura si vinul :D ...asemenea muraturi :roll: :buuun: trebuiesc "tratate" cum se cuvine :party: :party:

:hug: :flower:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 14/10/2007 12:07

:D am si vin :wink: adu numai friptura :wink:

:pup: :flower:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 14/10/2007 11:23

Leila asa da !!! :flower: astea sunt muraturile adevarate !!! =D> =D> =D>

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 14/10/2007 11:36

daaaaaaaaaaa .... =D> =D> =D> ce bune ..

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 14/10/2007 02:21

Muraturi ca astea, le mananci si cu ochi. =D> =D> =D>

N-am mai mancat astfel de muraturi de ... nu mai tin minte :? :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 14/10/2007 10:36

Asemanator le fac si ai mei acasa, pun cu varza rosie, asa conopida devine colorata...eu intotdeauna mancam conopida. :buuun: Bune muraturile in saramura. =D>

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 15/10/2007 10:13

ce-mi plac muraturile cu sare, preferatele mele. :flower: mi-am notat reteta, si candva daca o sa ajung sa fac eu muraturi pe acestea le fac. am vazut la cineva ca punea pepene rosu la murat ca sa prinda culoare muraturile, dar varza rosie e mai la indemana acum.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 15/10/2007 01:59

Eu stiam ca se pune la murat pepene rosu , dar nu pentru a da culoare. Am auzit ca este foarte bun murat ,sincer eu nu am apucat sa gust niciodata . :x acu ca mi-ai amintit de pepene rosu mi-ai facut pofta :x
:pup: :flower:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 15/10/2007 07:16

Leila, am vrut sa-ti spun ce pofta mi-au facut muraturile tale cand le-am vazut sambata noaptea pe la 12 de la Simona, asa mi-au ramas in cap.....
Le-am pus si eu martea trecuta, la fel in saramura, dar am avut numai conopida, morcovi si dovlecei mici de tot. Uitasem sa iau varza rosie, dar asta e prima tura, asa ca am timp data viitoare. Si mie mi s-a tulburat putin apa, incep sa le pitrocesc deja, de-abia astept sa vi le arat peste cateva zile :buuun: . Si cu o fripturica si un pilaf ceva :vis:
P.S. mie nu mi-au placut niciodata pepenasii aia, dar e problema de gust numai. Imi pare rau ca nu m-am gandit la gutui niciodata. Runda urmatoare am planificat sfecla (da culoare si e si gustoasa) si radacina de telina taiata tije.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori