Mancarica Acra de Cartofi

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mancarica Acra de Cartofi

Mesajde iuliajewel » 15/06/2011 10:00

Cine stie de mancarea asta, sa nu citeasca mai departe :paguba:

Este "Tocana de cartofi" a copilariei mele - la noi se facea aceasta mancare - pana sa plec de-acasa nu am stiut de varianta regateneasca a tocanei de cartofi, acum o stiu si pe aceea :wink: - asadar varianta mea este pur ardeleneasca...

Asta e: cartofi, ceapa, bibilite cu nelipsita smantana :?

Calim ceapa intr-o lingura de ulei (pe vremuri era lingura de untura...) cand devine sticloasa punem faina si-o calim iute, stingem cu apa rece si amestecam pana se ingroasa oarecum, fara cocoloase; in acest moment azvarlim inauntru cartofii taiati rondele decente ca grosime (0,75 mm - 0,75834210 mm :P ) 2 foi de dafin si acoperim vasul pana incepe sa clocoteasca. Din acest moment, se face focul micusor de tot, se leagana din cand in cand, se scutura strasnic din vreme in vreme etc. dar nu se prea amesteca - rondelele ar trebui sa ramana intregi pana la capat - la modul ideal - dar fiind un aproximativ rantas la baza, pericolul este sa se lipeasca de fundul vasului; daca nu aveti un vas cu fund gros si sigur pe sine, amestecati - pentru siguranta voastra - dar numai cu dosul lingurii (rondelele de cartof sa intampine concavitatea lingurii si nu convexitatea ei...vai de exprimarea mea :shock: )

Dupa vreo ora, cartofii se vor fi fiert si venim peste ei cu o lingura de otet, 3-4 linguri de smantana, potrivim de sare si mai fierbem inca 5-10 minute.

Frunzele de patrunjel se pun cand mancarica este racorita nitel - sau mai bine alaturi, pentru a nu se vesteji in kakiul unora :D

La noi, era o mancare in sine dar iarna, bunicii mei o serveau alaturi de tochitura sau "pomana porcului"...in loc de mamaliguta.
Fişiere ataşate
P3020413.JPG
P3020413.JPG (89.4 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3020412.JPG
P3020412.JPG (110.81 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3020407.JPG
P3020407.JPG (50.22 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3010404.JPG
P3010404.JPG (58.93 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3010401.JPG
P3010401.JPG (68.33 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3010387.JPG
P3010387.JPG (96.84 KiB) Vizualizat de 4010 ori
P3020414.JPG
P3020414.JPG (107.96 KiB) Vizualizat de 4010 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Varianta pentru "Pomana Porcului"

Mesajde iuliajewel » 15/06/2011 10:39

Difera de cea de mai sus doar fiindca se adauga boia inainte de-a stinge cu apa rantasul cu pricina. In timp ce mancarea de cartofi acri fierbe, se prajesc carnea, carnatii si alte porcarii de sezon :roll:

In loc de patrunjel se pune cimbru...Atat!
Fişiere ataşate
P3020423.JPG
P3020423.JPG (93.28 KiB) Vizualizat de 4003 ori
P3020406.JPG
P3020406.JPG (88.8 KiB) Vizualizat de 4003 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/06/2011 10:44

:shock: :shock: :D :D :hug: :hug: Madam, asta e mancarea pe care o cautam eu de ani de zile...de ce nu ai strigat ca tu o ai acolo la tine in maneca??? :evil: :evil: ....bunica o facea mereu , noi ii spuneam mancare alba de cartofi....doamne cat e de buna, Iulia si eu am crescut la bunici cu mancarea asta...nu am mai mancat de zeci de ani, mama mea nu o facea si eu eram prea mica pe atunci ca sa ma intereseze ceva din ala bucatariei.....rapid am sa trec la pregatirea ei, doar sa se termine ce am prin oale si asta este prima pe lista....ii servesc la dl mancare de cartofi alba de ziua tatalui =)) ....cred ca s-ar uita la mine ca la una scapata de la balamuc =)) ...sa o aranjez frumos pe platou alaturi de verdeturi fierte la aburi =)) =)) , fara carne, fara ceva aperitive si fara ceva dulce....ma pot muta inapoi in R =)) ...sa ii fac un banc fizic???/tin ascuns ce am mai bun si ii pun in fata ce "ii place" lui mai mult :wink: =)) ....dupa ce ii infund narile cu mirosul de otet si dafin , scot si restul :P

Draga mea doamna, mersi mult de reteta :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 15/06/2011 11:01

:pup: , vai ce ma bucur ca am reusit macar o data sa te surprind :blushing:

Nu stiam ca tu cauti reteta asta - eu nu prea postez retete obisnuite, fiindca e destul de mare Cartea De Bucate cu tot felul de omlete si alte alea - asa ca am pus-o pe asta la hazard :paguba: (poate nu este...poate nu am vazut-o etc.)

Vai ce ma bucur ca ti-am fost de folos (si doamna care ma ajuta s-a cam mirat de procedura, dar dupa ce-a dus acasa si-a mancat cu sotul, mi-a dat telefon sa-mi zica de bine :P - nici ei nu mancasera asa ceva...)

Multumesc pupi, mult de tot!!!

:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 16/06/2011 09:06

trebuie sa o incerc si eu ( bunica mea face ceva mai simplu: fara ceapa si rintas , dar poate pentru ca o faceam pentru mine cind mergeam la gradinita, nu cunosc varianta pentru oameni ari =)) ), fierbea incet incetinel pe godin ( soba ) cred ca si la voi se facea pe marginea masinii de gatit , nu-i asa Julia?


Pupi te astept pe tine cu dovada si pe urma incerc, imi e cam frica ca eu risc sa o lipesc de fundul oalei =))


Julia cita apa se pune ( asa din ochi) ?? cartofii trebuie sa fie acoperiti cu apa ?? pina la jumatatea lor ??? sau ???

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 16/06/2011 12:15

crista scrie:trebuie sa o incerc si eu ( bunica mea face ceva mai simplu: fara ceapa si rintas , dar poate pentru ca o faceam pentru mine cind mergeam la gradinita, nu cunosc varianta pentru oameni ari =)) ), fierbea incet incetinel pe godin ( soba ) cred ca si la voi se facea pe marginea masinii de gatit , nu-i asa Julia?


Pupi te astept pe tine cu dovada si pe urma incerc, imi e cam frica ca eu risc sa o lipesc de fundul oalei =))


Julia cita apa se pune ( asa din ochi) ?? cartofii trebuie sa fie acoperiti cu apa ?? pina la jumatatea lor ??? sau ???


Asa este Crista - se fierbea pe marginea sobei "VESTA" - indeluuuung...(ce fain: mi-ai adus aminte de godin - si el exista prin casa :vis: )

Apa se pune pana sa acopere bine cartofii - initial eu pun pt 1 1/2 kg de cartofi 500-600 ml de apa - daca mai e nevoie, dupa ce faina incepe sa se ingroase, mai poti adauga atata cat cartofii sa fie acoperiti dar, important - rondelele sa se simta lejer unele langa altele si nu unele intr-altele.

Am citit ca ai vas cu fund gros - acela e BUN - eu pun totusi si-o tabla groasa de inox intre flacara miiiiica si fundul oalei, ca sa fiu sigura.

Ma bucur ca-ti surade ideea mancarii asteia si ca-ti aduce aminte de copilarie :clipocit:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 16/06/2011 08:03

ceva se intimpla....eu n-am primit nici un email cum ca ai postat asta....hm...or fi iar astia de la astral...
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/06/2011 09:07

Unqzz, dupa cate am vazut eu , raspunsuri se primesc doar atunci cand postezi ceva al tau si ti se raspunde, sau atunci cand tu comentezi cate ceva la o alta reteta....la postarile noi care nu iti apartin sau la care nu ai comentat nimic , nu ai nici o atentionare....cel putin asa e la mine :P, ..gasesc postarile noi doar cand intru pe RC :P ......dar cine stie...mare e gradina Domnului :D

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 16/06/2011 09:56

o s aimi verific setarile...
Happy cooking!

(gateala placuta!)

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 16/06/2011 11:15

Si la mine se facea mancarica asta insa fara ceapa si rantas, doar cu smantana si cateodata cu marar.

Iulia asa mi-e de drag de retetele tale nu pot sa-ti spun cum... :hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori