Mancare de mazare verde

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mancare de mazare verde

Mesajde biaskitchen » 24/06/2014 12:13

Mazarea este o delicatesa a carei origine se pare ca ar fi pe teritoriul Chinei, unde era cunoscuta inca de acum 4000 de ani. In Europa a ajuns acum 2000 de ani iar in timpul evului mediu era considerata o delicatesa la ospaturile regale.
Micul bob de mazare verde are o multime de proprietati terapeutice, contine proteine, vitamina A, niacina, acid ascorbic, tiamina si minerale cum ar fi :potasiu, fier si zinc.
In continuare va prezint reteta mea de mancare de mazare verde. Este o reteta savuroasa, pe care o puteti servi ca fel de mancare vegetarian, de post sau ca si garnitura.
Am folosit mazare proaspata, din 3,4 kg de pastai au rezultat 1,35 kg de boabe.
Ingrediente:
1350 g mazare boabe proaspata
6 morcovi mici (baby carrots) sau 3 morcovi mari
2 fire de praz
1 buc. telina
1 buc. sfecla
4 linguri faina de mei
450 g suc de rosii
1 lingurita turmeric
1 lingurita curry
Sare roz de Himalaya
2 legaturi marar
1 ceasca ulei nerafinat
Taiem rondele prazul si morcovii, sotam prazul 4 minute si apoi adaugam morcovii si continuam sotarea inca 4 minute, la temperatura medie.
Daca nu va place prazul puteti folosi orice fel de ceapa, alba sau rosie. Eu prefer sa inlocuiesc ceapa cu prazul pentru ca da o dulceata mai puternica mancarii.
Taiem telina si sfecla in cubulete mici si adaugam peste praz si morcovi, calindu-le si pe acestea inca 5 minute. Asezonam cu turmeric, curry si sare.
Adaugam mazarea si apa calda, cat sa acopere legumele din cratita. Fierbem la temperatura medie timp de 10 minute.
Facem un sos din faina de mei si sucul de rosii, il adaugam in cratita si amestecam bine. Lasam sa fiarba 2-3 clocote, asezonam cu sare, presaram mararul tocat marunt si reteta este gata.
Va doresc pofta buna!
Fişiere ataşate
mazare_proaspata.jpg
mazare_proaspata.jpg (74.7 KiB) Vizualizat de 6791 ori
sotam_prazul.jpg
sotam_prazul.jpg (87.45 KiB) Vizualizat de 6791 ori
sotam_si_morcovii.jpg
sotam_si_morcovii.jpg (90.9 KiB) Vizualizat de 6791 ori
sosul.jpg
sosul.jpg (63.44 KiB) Vizualizat de 6791 ori
adaugam_telina_si_sfecla.jpg
adaugam_telina_si_sfecla.jpg (90.78 KiB) Vizualizat de 6791 ori
asezonam_cu_turmeric_si_curry.jpg
asezonam_cu_turmeric_si_curry.jpg (105.78 KiB) Vizualizat de 6791 ori
adaugam_apa_si_fierbem.jpg
adaugam_apa_si_fierbem.jpg (86.21 KiB) Vizualizat de 6791 ori
pofta_buna_9356.jpg
pofta_buna_9356.jpg (96.86 KiB) Vizualizat de 6791 ori
pofta_buna_1756.jpg
pofta_buna_1756.jpg (88.24 KiB) Vizualizat de 6791 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/06/2014 01:11

Bia, admir la tine faptul ca pregatesti mancaruri delicioase si sanatoase in egala masura. Folosesti intotdeauna ingrediente alese cu multa grija (acesta este evident un punct in plus) ce dau gust si savoare mancarii tale. =D> =D> =D>

Mazarea imi place foarte mult deci mancarea pregatita de tine ar putea deveni intr-o clipa una dintre preferatele mele. :)

Mult succes la concurs si felicitari pentru reteta! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/06/2014 07:49

Iubesc mazarea....asa cum a spus si Antonia, imi place si mie felul in care alegi ingredientele si cum le combini....varianta asta nu am incercat-o dar cu siguranta am sa o incerc ...astept mazarea in gradina dar si sfecla...praz va trebui sa cumpar daca nu am sa pun xceapa verde in loc...multumesc de idee/reteta :hug: :pup:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 24/06/2014 09:00

antoniah scrie:Bia, admir la tine faptul ca pregatesti mancaruri delicioase si sanatoase in egala masura. Folosesti intotdeauna ingrediente alese cu multa grija (acesta este evident un punct in plus) ce dau gust si savoare mancarii tale. =D> =D> =D>

Mazarea imi place foarte mult deci mancarea pregatita de tine ar putea deveni intr-o clipa una dintre preferatele mele. :)

Mult succes la concurs si felicitari pentru reteta! :hug: :pup: :flower:


Anto, iti multumesc pentru aprecieri! Stii ca intotdeauna ma onoreaza cuvintele tale frumoase.
:love: :love: :love:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 24/06/2014 09:05

pupi scrie:Iubesc mazarea....asa cum a spus si Antonia, imi place si mie felul in care alegi ingredientele si cum le combini....varianta asta nu am incercat-o dar cu siguranta am sa o incerc ...astept mazarea in gradina dar si sfecla...praz va trebui sa cumpar daca nu am sa pun xceapa verde in loc...multumesc de idee/reteta :hug: :pup:


Pupi, sunt mandra de fiecare data cand primesc aprecieri de la o specialista ca tine.
Sfaturile si retetele tale sunt foarte utile si le citesc de fiecare data cu nerabdare si incantare.
Din partea unei novice ca mine, ai toata admiratia mea :master: =D> :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 24/06/2014 12:44

Doamne, cat de bine arata aceasta mancarica de mazare =D> =D> =D>

Ador aceste bobite verzi si perlate, cu gustul lor delicat si usor dulceag...imi plac boabele proaspete de mazare si-mi aduc aminte cum " furam " pastaile verzi de pe tufa din gradina...erau atat de fragede, incat uneori rupeam la repezeala si pastai in care bobul aproape ca nu era format, dar nu conta...mancam chiar si pastaia...la fel de buna :buuun:

Inedit pentru mine modul de pregatire a mazarei :master: :master: :master: si cu siguranta voi incerca reteta :!:

Succes la concurs :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 24/06/2014 09:19

lucia_bp scrie:Doamne, cat de bine arata aceasta mancarica de mazare =D> =D> =D>

Ador aceste bobite verzi si perlate, cu gustul lor delicat si usor dulceag...imi plac boabele proaspete de mazare si-mi aduc aminte cum " furam " pastaile verzi de pe tufa din gradina...erau atat de fragede, incat uneori rupeam la repezeala si pastai in care bobul aproape ca nu era format, dar nu conta...mancam chiar si pastaia...la fel de buna :buuun:

Inedit pentru mine modul de pregatire a mazarei :master: :master: :master: si cu siguranta voi incerca reteta :!:

Succes la concurs :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:


Lucia, multumesc pentru aprecieri, sunt incantata sa vad ca ti-a placut varianta mea de mancare de mazare.
Probabil ca si mie tot de aceea imi place mazarea atat de mult, imi amintesc de copilarie cand si noi "furam"pastaile necoapte si le savuram. Chiar cand curatam pastaile de mazare, cred ca datorita aromei boabelor de mazare, mi-au revenit aceste amintiri.
mazarea proaspat curatata din pastai are o aroma puternica si un gust deosebit, nu e compara cu cea congelata sau de la conserva.
:love: :hug: :love: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 25/06/2014 10:12

Nici nu ma mai pot concentra sa scriu/ sa zic ceva...am niste goluri in burtica! Ma uit la fotografii si inghit in sec! reteta trebuie neaparat incercata!
:hug: :pup:
MIKI

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 25/06/2014 10:50

mikirafaela scrie:Nici nu ma mai pot concentra sa scriu/ sa zic ceva...am niste goluri in burtica! Ma uit la fotografii si inghit in sec! reteta trebuie neaparat incercata!
:hug: :pup:



Multumesc Miki!
:love: :hug: :love:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori