Maioneza de post

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Maioneza de post

Mesajde pupi » 20/03/2012 01:13

Probabil pe multa lume nu intereseaza asa ceva, dar eu totusi postez, sant sigura ca sant fete care , ca si mine, tin post. de multe ori m-am lovit de un total blocaj.....nu pueam face un aperitiv pe post pentru ca imi lipsea MAIONEZA....asta este doar un exemplu.
In fine, am invatat in urma cu ceva ani :D , diferite tipuri de maioneza de post. Se poate face din faina fiarta, din cartofi, din telina, etc.
De data asta am facut maioneza din faina pentru ca o voiam la o salata de ciuperci si la salata de boeuf....a iesit tare buna....



1 ceasca de apa
1/4 ceasca de faina
1/4 lingurita de otet
un strop de zahar
1/2-1 lingura mustar
1/2 ceasca de ulei de floarea soareluisau porumb
zeama de lamaie
1-2 linguri de apa rece( optional)
sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi daca se foloseste la salata de ciuperci/conopida,vinete( fara usturoi pentru salata de boeuf)


Intr-o craticioara se amesteca apa calda cu faina, incet sa nu formeze cocoloase, dupa care se pune la fiert , amestecand in permanenta pana se obtine o crema groasa.
Dupa ce se racoreste , se pune intr-un castron si cu ajutorul unui mixer manual sau blender/food processor, se amesteca punand pe rand otetul, zaharul, mustarul, sare si piper , usturoi ( daca se foloseste)si la sfarsit, alternand ,se adauga in fir subtire, uleiul si sucul de lamaie.
Pe parcurs, daca este crema formata de o consistenta mai tare se adauga apa rece.
Se foloseste la salatele de ciuperci, vinete, conopida, zarzavaturi, cartofi etc.
Fişiere ataşate
024 maioneza de post.jpg
024 maioneza de post.jpg (54.54 KiB) Vizualizat de 4495 ori
023 maioneza de post.jpg
023 maioneza de post.jpg (84.16 KiB) Vizualizat de 4495 ori
020 maioneza de post.jpg
020 maioneza de post.jpg (89.33 KiB) Vizualizat de 4495 ori
019 maioneza de post.jpg
019 maioneza de post.jpg (97.64 KiB) Vizualizat de 4495 ori
018 maioneza de post.jpg
018 maioneza de post.jpg (49.49 KiB) Vizualizat de 4495 ori
016 maioneza de pst.jpg
016 maioneza de pst.jpg (67.95 KiB) Vizualizat de 4495 ori
015 maioneza de post.jpg
015 maioneza de post.jpg (53.77 KiB) Vizualizat de 4495 ori
024 maioneza de post.jpg
024 maioneza de post.jpg (54.54 KiB) Vizualizat de 4495 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/03/2012 08:13

Eu cred ca se poate folosi acesta maioneza si inafara postului...mie mi se pare ok...nu am pregatit-o niciodata, dar cu siguranta am sa o fac ca sunt tare curioasa cum iese...

Prea arata bine :peace: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/03/2012 09:22

Pupi postez si eu separat reteta mea ( altfel decit a ta, fara faina ) ... poate o incerci :lol:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 20/03/2012 09:51

si eu vreau sa o incerc,imi place :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/03/2012 05:26

Lucia, in faza finala , este buna, gustoasa si eu o mai prepar in zilele cand nu este post, depinde de timpul pe care il am. Normal ca maioneza normala, facuta din oua si ulei este mult mai buna, dar si mai nesanatoasa....data viitoare am sa o pregatesc cu faina integrala :? :? .....azi incerc o jumate de portie din maioneza postata de Crista, sa vad ce iese :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 20/03/2012 06:29

Pupi, reteta aceasta este nu numai placuta ci si foarte utila (combinatia cea mai placuta: gust bun si sanatate). Imi place sa evit galbenusurile... Cel mai adesea nu reusesc sa o fac pentru ca nu gasesc cu ce sa le inlocuiesc...

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/03/2012 08:00

chiar sunt curioasa ce parare ai ... eu cred ca o sa ma iau dupa tine si data viitoare sper sa nu uit si sa pun si eu lamiie in loc de otet si mai ales sa adaug mustar ...

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 20/03/2012 08:09

Multumesc de reteta Pupi :hug: :pup: :flower:
Am sa o incerc chiar maine :peace: ...este o zi de post :wink:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/03/2012 08:46

Crista, am promis ca o incerc azi si nu am avut timp....m-am pricopsit cu ceva musafiri neasteptati....maine dimineata o incerc, chiar sant curioasa ce gust are.....ma tot intreb care dintre ele e mai sanatoasa,ca nici una nu e :P .....a ta are ulei excesiv, a mea are faina excesiv....dar , daca stau si ma gandesc ca nu pregatesc decat de doua trei ori in an maioneza asta, e ok, inchid ochii la ce nu e sanatos =)) ....revin cu poze maine...acuma mai stau putintel si fug la Imagine :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/03/2012 08:50

Yaya, e ok maioneza asta de post, la inceput cand am gustat din compozitia aia de apa, faina ,sare si piper, m-am gandit ca e o porcarie, dar dupa ce am pus la food processor si am amestecat cu lamaie, ulei, usturoi, zahar , etc a fost alta viata, a devenit buna....mustarul si usturoiul ii da un gust bun..... :hug: :pup:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori