Lupta cu Diabetul

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Lupta cu Diabetul

Mesajde soothe » 19/02/2007 02:32

...in lupta cu Diabetul


Diabetul zaharat "epidemie" la scara planetara

Imagine

In ultimele saptamani am fost abordat de mai multe cunostinte in legatura cu diabetul zaharat, de tipul 2. Este de la sine inteles ca, diabetul fiind o afectiune metabolica, este influentat genetic in mare masura insa este favorizat foarte mult de ceea ce mancam sau de ce am mancat de-a lungul anilor, deci de dieta de zi cu zi.

Vom intrerupe descrierile anumitor alimente din serialul nostru, poate prea plictisitor uneori, si ne vom ocupa astazi de aceasta afectiune care tinde sa devina aproape epidemica.

In lume exista in momentul de fata peste 180 milioane de bolnavi cu diabet, deci mai mult de 3% din populatia globului. Pana in 2010 se estimeaza ca vor fi peste 220 milioane de pacienti suferinzi de diabet (conform. Organizatiei Mondiale al Sanatatii - WHO). Diabetul este o boala cronica care face ca 3,2 milioane de oameni sa moara in fiecare an datorita complicatiilor. Diabetul si complicatiile sale sunt una dinre principalele cauze de handicap si pot deveni una dintre principalele cauze de deces in urmatorii 25 de ani (WHO Fact Sheet No.236).

Riscuri

Imagine

Persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, cu varsta de peste 45 de ani, trebuie sa-si determine glicemia anual. Din categoria acestor persoane mentionam:

* Copii pacientilor cu diabet zaharat tip 2
* Pacientii cu hipertensiune
* Pacientii cu dislipidemie (cres,terea anormala( a gra(similor din sange)
* Femeile cu istoric de diabet gestational (in timpul sarcinii) sau care au dat nastere unor copii cu greutate la nastere peste 4 kilograme
* Obezii sau persoanele cu valori crescute al indexului de masa corporala (peste 24 la femei si peste 25 la barbati).

Statistici si consideratii


- Mai mult de 2 milioane de canadieni si 1,3 miliane de romani sufera de diabet (incidenta diabetului in Canada, ca si in Romania de altfel, este de 5.88%);
- Aproape o treime dintre adultii cu diabet nu stiu ca au diabet;
- Diabetul este a saptea cauza de decese in Canada;
- 40% din canadienii bolnavi de diabet dezvolta compliacatii pe termen lung;
- complicatiile duc la moartea a 25.000 de personae annual din cei cu varste de peste 75 de ani;
- anual se descopera mai mult de 60.000 de cazuri de diabet;
- inactivitatea fizica si alimentatia nesanatoasa duce la obezitatea care joaca un rol major in aparitia si agravarea diabetului;
- mai mult de 10% din canadienii peste 65 de ani au diabet comparative cu 3% a celor cu varsta intre 3 si 64 de ani;
- diabetul de tip 2 este de 3-5 ori mai vrecvent la populatia aboriginala (indienii nativi);
- 90% din totalul de cazuri de diabet sunt de tipul 2 si 10% de tipul 1;
- diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin modificarea a factorilor de rsic cunoscuti: obezitatea si inactivitatea fizica;
- in prezent nu sunt cunoscute mijloace de prevenire a diabetlui de tip 1;
- in Canada costul tratamentelor diabetului si complicatiilor de diabet este de aproximativ 9 miliarde de dolari canadieni (CAD).
- diabetul este controlabil.

Diabetul zaharat din perspectiva orientala

Definitii ale diabetului din perspectiva occidentala veti gasi in librarii si pe internet. Medicul dumneavoastra de familie, sau multe dintre cunostinte va vor putea explica, ce si cum despre diabet, din perspectiva medicinei conventionale/alopate. Fireste, nivelul tehnologic actual isi spune cuvantul in abordarea si tratarea acestei afectiuni.

Totusi din punctul de vedere al medicinei traditionale orientale sunt de avut in vedere cateva consideratii care ne pot ajuta la tratamentul diabetului si tinerea lui sub control. Definitii asupra diabetului si tratamente verificate exista de peste 1500 de ani in Medicina Traditionala Chineza (TCM).

Termenul TCM care defineste diabetul de tip 2 este Xiao-ke (irosire si sete). Fara a complica lucrurile vom spune ca TCM crede ca diabetul (Xiao-ke) este generat de consumul in exces si indelungat de grasimi, macaruri grase, picante, de dulciuri, alcool, precum si de cauze emotionale.

Din aceste cauze "energia fierbinte" (qi) in exces, preluata din alimente, se aglomereaza excesiv la nivelul abdomenului incat “usuca” foarte mult “lichidele (umorile) corpului”. Se creaza astfel o deficienta Yin (a fluidelor corpului) si ulterior imposibilitatea organismului de folosi energia (qi) pe care o primeste din alimente. Mare parte din aceasta energie o elimina prin urina (vezi continutul ridicat al glucozei in urina).

Obisnuiesc sa explic pacientilor mei, ca o data cu cresterea in varsta, noi pierdem din fluidele corpului si avem tendinta de a ne “usca”. Ei bine, daca acesta tendinta este accentuata la superlativ de un regim alimentar in excess sau de cauze emotionale, ea va afecta, "parjoli" energia organelor interne: in principal al meridianelor energetice ale Plamanilor, ale sistemului Somac/ Splina-Pancreas si ale Rinichilor.

Atunci apar manifestari (sindroame) cum ar fi:


1. "Focul plamanilor" cu simptome de sete excesiva, bautul a mari cantitati de apa, si gura uscata. Limba este rosie acoperita cu mucus de culoare galbena; pulsul este rapid si foarte usor de simtit la atingere.


2. "Focul stomacului" este caracterizat de apetit excesiv si constant, reducere in greutate si constipatie. Limba este rosie, incarcata cu mucus de culoare galbena.


3. "Focul rinichilor" se manifesta prin simptome ca: urinare excesiva si in cantitati mari, urina tulbure, scaderea progresiva in greutate, ameteli, vedere incetosata, dureri de spate sau insuportabile “dureri de oase”, mancarimi si ulceratii ale pielii, mancarimea zonelor genitale. Limba este de un rosu aprins, uscata, complet neincarcata. Pulsul este foarte fin si rapid.

Toate aceste manifestari conduc mai devreme sau mai tarziu la declansarea simultana a deficientei complexe de Yin (arsita) la nivelul Rinichilor, Plamanilor si Stomacului insumand toate simptomele caracteristice diabetului. Invariabil, deficienta Yin a Rinichilor consuma in timp aproape toate resursele energetice ale organsimului transformandu-se stfel in deficienta Yang a Rinichilor (oboseala excesiva, picioare si maini reci, “circulatie proasta”, etc).

Treatmentul diabetului (al Xiao-ke) este indreptat spre stingerea acelui "foc" excesiv si reechilibarea energiei Yin pierdute. In zilele noastre tratamentul TCM al diabetului zaharat, de tip 2, se face complementar tratamentului alopat, folosind acupunctura corpului, cea a urechilor, moxibustia, fitoterapia chineza si dietoterapia. Desi tratamentul TCM poate dura luni de zile, uneori cu sedinte de cateva ori pe saptamana, rezultatele sunt spectaculoase, deseori peste asteptari.

Dietoterapia in tratamentul diabetului

Nutritia traditionala chineza (dietoterapia) difera in mod unic de nutritia occidentala prin faptul ca dietoterapia foloseste impactul energetic si proprietatile terapeutice/vibrationale ale mancarurilor in loc de a analiza constituientii doar din punct de vedere chimic si caloric.

Mai mult, pentru alegerea unei diete corespunzatoare, cu proprietati vindecatoare, dietoterapia traditionala ia in considerare si alti factori cum ar fi metoda de preparare, constitutia pacientului, anotimpul, locatia geografica, etc. Cum spuneam in articolele precedente, dietoterapia este folosita in mod egal pentru vindecare cat si pentru prevenirea imbolnavirilor (vezi [ersoanele cu risc ridicat de a face diabet). Avantajul folosirii dietoterapiei chineze sta si in flexibilitatea de a se adapta la nevoile fiecarei personae, de a preveni boala precum si in binefacerile tratamentului holistic.

Alimentele ca remedii pentru Diabet:

Mugurii de bambus (bamboo shoots), bok choy-ul, telina, ginsengul canadian sau siberian, matasea de porumb, guliile, fasolea mung (mung beans), ciupercile (chinezesti negre sau shiitake), orzul, dovleacul, boabele de soia, soia incoltita, spanacul, fasolea verde, Yamul chinezesc, rosiile, castanele de apa, pepenele de iarna (winter melon/ wax gourd), taratea de grau, abalone, carnea de vita, cea de porc, scoicile de apa dulce, laptele, merele crab (Malus sikkimensis), guava, piersicile, prunele, murele.

Reteta - Supa din Pepene de Iarna

Imagine

* 3 litri supa de legume
* 3 cani de pepene de iarna (winter melon) taiat in bucatele
* 2 morcovi
* 2 tuplini de telina
* 1 ceapa
* 12 ciuperci (chinezesti negre sau Shitake), fara tulpini, numai palariutele
* 120 g de tofu taiata taitei sau cubulete mici

Fierbeti pana se legumele devin fragede (pana la 25 de minute, evitati sa rasfierbeti!). Adaugati 1 lingurita de chives tocat, o lingura de tamari (sos de soia concentrat), o lingura de ulei de arahide sau de masline. Pentru 4 portii (..este ex-ce-len-ta!)

Observatie:

Este recomandabil ca regimul alimentar de dietoterapie sa fie pus de acord periodic cu practicianul dumneavoastra de medicina traditionala chineza in ceea ce priveste cantitatile zilnice sau conditiile de folosire ale alimentelor citate mai sus, functie de diferitele forme/sindroame de Xiao-ke. Continutul de zahar in sange se va verifica/autotesta zilnic, sau de cate ori este nevoie. Tratamentul alopat se va modifica doar sub supravegherea medicului de familie.

sursa: http://soothe.ca/articole/articole.htm

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 19/02/2007 11:21

multumesc mult pentru articol, imi este de mare ajutor, soacra are diabet si de 1 luna i-a crescut glicemia extrem de mult si tot voiam sa caut pe net o lista cu alimente indicate ca sa o ajutam cu un meniu adecvat. desi ea zice tine regim, am observat ca manaca foarte gras. banuiesc ca asta nu e bine, adica stiu ca in general nu e bine sa manaci gras, dar in cazul ei probabil e si mai rau. asta o fi cauza pentru care i-a crescut glicemia?

si inca o intrebare? unde gasesc si alte retete simple(cu ingrediente care sa fie la indemana unor pensionari din RO) pentru diabet? de cate ori mergem la ea gatesc cate ceva, chiar si dulce(cu zaharina normal) dar vrem sa-i aratam ca si mancarurile simple fara grasimi si carnuri si alte alea....stii tu, cum se gateste in RO...sunt bune si ar putea-o ajuta.

mdana
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 29/11/2006 10:41
Localitate: Romania,Resita

Mesajde mdana » 21/02/2007 04:04

Ioana scrie:multumesc mult pentru articol, imi este de mare ajutor, soacra are diabet si de 1 luna i-a crescut glicemia extrem de mult si tot voiam sa caut pe net o lista cu alimente indicate ca sa o ajutam cu un meniu adecvat. desi ea zice tine regim, am observat ca manaca foarte gras. banuiesc ca asta nu e bine, adica stiu ca in general nu e bine sa manaci gras, dar in cazul ei probabil e si mai rau. asta o fi cauza pentru care i-a crescut glicemia?

si inca o intrebare? unde gasesc si alte retete simple(cu ingrediente care sa fie la indemana unor pensionari din RO) pentru diabet? de cate ori mergem la ea gatesc cate ceva, chiar si dulce(cu zaharina normal) dar vrem sa-i aratam ca si mancarurile simple fara grasimi si carnuri si alte alea....stii tu, cum se gateste in RO...sunt bune si ar putea-o ajuta.



Sotul meu are diabet insulino-dependent,si a renuntat la carne si orice produs din carne de 6 ani pt.ca avea colesterolul f.f.mare.A redus si cosumul de grasimi (unt,smantana) si mananca orice mancare dar in loc de carne folosim numai soia-cuburi sau ciuperci.Trebuie avut grija ca in timpul unei zile sa se consume o singura portie de fasole, sau cartofi, sau orez, sau paste fainoase, sau mazare, sau linte indiferent cum sunt gatite(bineinteles ca fara carne - in cazul sotului meu).
De asemenea mananca f. multe fructe acrisoare si legume proaspete,salate.VARZA se poate manca ORICAT DE MULTA,dar nu cu multa grasime.Apoi mananca f. multa leurda,urzici,papadie,spanac,gatite cu ceapa,adaugati si ciuperci ,sau oua ( sau gatite traditional )...etc...etc dupa preferinte.
In mancaruri pune cat mai multe zarzavaturi si legume (diferite),apoi verdeturi de toate felurile si zau :hug: ca sunt f.gustoase. :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: Iarna aproape ca nu exista masa fara varza;dar la salate folosim numai ulei de masline extra-virgin: cel mai bun (din punctul nostru de vedere = gustul uleiului...) este CARAPELI,
CAM SCUMP -dar FACE.... :peace:
Pusa

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 21/02/2007 04:12

mdana scrie:
Ioana scrie:multumesc mult pentru articol, imi este de mare ajutor, soacra are diabet si de 1 luna i-a crescut glicemia extrem de mult si tot voiam sa caut pe net o lista cu alimente indicate ca sa o ajutam cu un meniu adecvat. desi ea zice tine regim, am observat ca manaca foarte gras. banuiesc ca asta nu e bine, adica stiu ca in general nu e bine sa manaci gras, dar in cazul ei probabil e si mai rau. asta o fi cauza pentru care i-a crescut glicemia?

si inca o intrebare? unde gasesc si alte retete simple(cu ingrediente care sa fie la indemana unor pensionari din RO) pentru diabet? de cate ori mergem la ea gatesc cate ceva, chiar si dulce(cu zaharina normal) dar vrem sa-i aratam ca si mancarurile simple fara grasimi si carnuri si alte alea....stii tu, cum se gateste in RO...sunt bune si ar putea-o ajuta.



Sotul meu are diabet insulino-dependent,si a renuntat la carne si orice produs din carne de 6 ani pt.ca avea colesterolul f.f.mare.A redus si cosumul de grasimi (unt,smantana) si mananca orice mancare dar in loc de carne folosim numai soia-cuburi sau ciuperci.Trebuie avut grija ca in timpul unei zile sa se consume o singura portie de fasole, sau cartofi, sau orez, sau paste fainoase, sau mazare, sau linte indiferent cum sunt gatite(bineinteles ca fara carne - in cazul sotului meu).
De asemenea mananca f. multe fructe acrisoare si legume proaspete,salate.VARZA se poate manca ORICAT DE MULTA,dar nu cu multa grasime.Apoi mananca f. multa leurda,urzici,papadie,spanac,gatite cu ceapa,adaugati si ciuperci ,sau oua ( sau gatite traditional )...etc...etc dupa preferinte.
In mancaruri pune cat mai multe zarzavaturi si legume (diferite),apoi verdeturi de toate felurile si zau :hug: ca sunt f.gustoase. :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: Iarna aproape ca nu exista masa fara varza;dar la salate folosim numai ulei de masline extra-virgin: cel mai bun (din punctul nostru de vedere = gustul uleiului...) este CARAPELI,
CAM SCUMP -dar FACE.... :peace:


iti multumesc pentru interventie; am o singura remarca: este daunator de a se manca spanac in amestec cu produse din soia (ma refer la branza de soia) deoarece in combinatie rezulta un compus chimic ce afecteaza rinichii..

ma bucur sincer ca ati gasit regimul alimentar potrivit!

multa sanatate si o zi minunata! :flower:

mdana
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 29/11/2006 10:41
Localitate: Romania,Resita

Mesajde mdana » 21/02/2007 06:28

Nu stiu ! ... iar branza de soia nu am incercat niciodata pt.ca spanacul il servim de obicei numai cu oua-ochiuri,iar branza telemea ne place f.mult,daca este si bine facuta :) ;mai obisnuim f.des si branza dulce cu putin unt si putina branza telemea de oaie si nelipsita MAMALIGA romaneasca ,ca tare buna mai este !!! :love: Deja imi este pofta :) Paine numai 250 gr. pe zi si fara bauturi dulci si fara bere ; dar se poate o tuica curata sau un vin mai acrisor,dar natural :peace:
Dimineata ,la prima ora cand se scoala,sotul meu are un regim special :
--- 1) bea pe stomacul gol un pahar de apa de izvor sau plata ;
--- 2) dupa 1/2 ora ingite o lingura de ulei de masline CARAPELI-EXTRA-VIRGIN -NR.1-IN ITALYA
--- 3) dupa ALTA 1/2 DE ora mesteca o lingura de polen(il tine sub limba pana se dizolva complet)
--- 4) dupa alta 1/2 de ora (in timpul acesta nu se mananca nimic) maninca un mar potrivit si acrisor;
--- 5) mai sta 1/2 de ora si abia atunci mananca micul dejun;
De obicei in fiecare primavara noi mancam o caruta de urzici,spanac si leurda... :peace: adica foarte multa ;
cu acest regim si-a vindecat si problemele ce le avea la inima si pe deasupra s-a si ingrasat din cauza vitaminelor naturale :) :) :) sI NU UITATI DE CIUPERCI PLEUROTUS, facute pane cu orice mancare care va place din regimul pt. diabetici;...apoi dovlecel-pane,conopida-pane, etc...etc... :hug: :hug: :hug:
Pusa

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 21/02/2007 08:33

mdana scrie:Nu stiu ! ... iar branza de soia nu am incercat niciodata pt.ca spanacul il servim de obicei numai cu oua-ochiuri,iar branza telemea ne place f.mult,daca este si bine facuta :) ;mai obisnuim f.des si branza dulce cu putin unt si putina branza telemea de oaie si nelipsita MAMALIGA romaneasca ,ca tare buna mai este !!! :love: Deja imi este pofta :) Paine numai 250 gr. pe zi si fara bauturi dulci si fara bere ; dar se poate o tuica curata sau un vin mai acrisor,dar natural :peace:
Dimineata ,la prima ora cand se scoala,sotul meu are un regim special :
--- 1) bea pe stomacul gol un pahar de apa de izvor sau plata ;
--- 2) dupa 1/2 ora ingite o lingura de ulei de masline CARAPELI-EXTRA-VIRGIN -NR.1-IN ITALYA
--- 3) dupa ALTA 1/2 DE ora mesteca o lingura de polen(il tine sub limba pana se dizolva complet)
--- 4) dupa alta 1/2 de ora (in timpul acesta nu se mananca nimic) maninca un mar potrivit si acrisor;
--- 5) mai sta 1/2 de ora si abia atunci mananca micul dejun;
De obicei in fiecare primavara noi mancam o caruta de urzici,spanac si leurda... :peace: adica foarte multa ;
cu acest regim si-a vindecat si problemele ce le avea la inima si pe deasupra s-a si ingrasat din cauza vitaminelor naturale :) :) :) sI NU UITATI DE CIUPERCI PLEUROTUS, facute pane cu orice mancare care va place din regimul pt. diabetici;...apoi dovlecel-pane,conopida-pane, etc...etc... :hug: :hug: :hug:


aici cu pane-ul nu ne-ai nimerit; vezi ca sunt cativa rai pe forum care nu mananca prajeli pentru ca zic ei o gramada de grozavenii despre ele; din cauza asta zic ei ca nu se prea se ingrasa si in plus ca prajelile ar fi otravitoare si pline de trigliceride;

lasand gluma la o parte sunt impotriva prajelilor; oricum, voi sunteti alintati de Dumnezeu cu carutele de urzici si de leurda, ca asa este, unii "are" si altii nu.. asta deci poate ca compenseaza prajelile si de-aia poate ca unii dintre noi nu ne permitem sa mancam prajeli, ca urzici & leurda la caruta nu prea gasim..

cu ingrasatul, il priveste pe sotul tau; iarasi eu am punctul meu de vedere despre asta, adica despre cumpatare..

multa sanatate si te rog sa mai vii pe forum si sa fii aproape de noi.. bun venit si la buna vedere! :flower:

mdana
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 29/11/2006 10:41
Localitate: Romania,Resita

Mesajde mdana » 22/02/2007 04:23

Prajitul in ulei nu cred ca este chiar atat de daunator mai ales ca schimbam uleiul destul de des,sa nu devina inchis la culoare; daca va este frica de prajelile mele , atunci totul pregatit prin fierbere sau inabusit cu putin ulei amestecat cu apa si la sfarsit se adauga unt dupa gust, si daca nu va atingeti de zahar,margarina,otet (si bineinteles CARNE), SI LE INLOCUITI NUMAI CU PRODUSE NATURALE,adica : MIERE,UNT,OTET DE MERE sau zeama de lamaie,sau zeama de varza murata sau zeama de la muraturile care au fost puse numai cu apa si sare sunt sanse sa traiti 120 de ani, sa va vindecati chiar si de cancer (vezi regimul-VIRGINIA FAUR LUGOJ-ROMANIA),dar totul sa fie f.proaspat.
Am uitat de lapte si derivatele sale: da, da chiar si cascaval se poate consuma ,dar cascaval pane ? ce zici :peace: Multa sanatate si tot ce va doriti :hug:
Pusa

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 22/02/2007 07:03

o sa printez ce ati scris aici :master: si maine cand merg la Reghin le duc soacrei. sper sa-i foloseasca, ca din cate am vazut ea nu tine asa regim strict.

Avatar utilizator
lili777
Bucatar in devenire
Mesaje: 661
Membru din: 30/12/2005 01:59
Localitate: Germania

Mesajde lili777 » 22/02/2007 08:05

Soothe...ce bine-mi pica articolul tau! Am avut in R.Moldova o colega de facultate care acuma mi-e prietena buna....un om minunat...care are diabet de la 13 ani (acuma mare 28 ). Boala in cazul ei e foarte avansata. Shi-a operat ochii la un Institut bun din Russia. A fost bine o bucata de an pina a facut prima hemoragie, dupa care a mai urmat una...intr-un final a ramas sa vada foarte putin doar cu un singur ochi (cam 7%). Cu toate astea e pe picioarele ei. In penultimul an de facultate a fost nominalizata printre cei mai buni 10 studenti din R. Moldova. Cu lupa a citit mai mult decit am citit eu impreuna cu toti colegii mei din curs. E o fata periculos de deshteapta shi lupatatoare. In starea in care e, a reushit sa repuna pe picioare unicul ONG a Diabeticilor din Moldova impreuna cu cel al Orbilor. Am incercat aici in Germania sa o ajut. Am scris unei organizatii al Diabeticilor cu speranta ca voi primi raspuns. N-a fost sa fie shi sunt sigura ca daca nu se va ocupa cineva de finantare, nu va mai avea nici de data asta viata lunga ONG-ul. Vreau sa o ajut....nu shtiu cum. la noi sarmanii diabetici nu-shi permit un simplu glucometru (care cu mare noroc il comanda din strainatate), iar daca shi-au luat glucometru nu pot intretine testele (care costa enorm de mult).

Am sa incerc sa mai bat la ushi.....poate deschide cineva...vreau sa fie pretuita shi respectata munca shi dorinta de viata a celor dependenti de insulina. Soothe, daca ai tu vreo idee cum ash putea continua cautarile de potentiali sponsori, doritori de a colabora cu acest mic ONG din Republica Moldova, te rog!!!! :hug: :master:
liliana

mdana
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 29/11/2006 10:41
Localitate: Romania,Resita

Mesajde mdana » 22/02/2007 09:03

Ioana scrie:o sa printez ce ati scris aici :master: si maine cand merg la Reghin le duc soacrei. sper sa-i foloseasca, ca din cate am vazut ea nu tine asa regim strict.


Obligatoriu pt.soacra ta (de la REGHIN) sa-si faca repede un control si la ochi (daca nu l-a facut inca),pt.ca diabetul este o boala tare "parsiva" si se baga peste tot...si sotul meu a avut RETINOPATIE-DIABETICA ,dar cu reteta de la un medic bun ,plus regimul specific ,s-a vindecat in 6 luni.Controlul l-a ochi se face apoi regulat ,cum doriti la 6 luni sau 1 an,depinde si de problemele care sunt...
Diabetici nu trebuie sa se inerveze, sa poarte o incaltaminte f.f.f. comoda iar atunci cat isi fac toaleta unghiilor ,cu mare grija ...sa nu taie decat unghiile si nimic pe alaturi...putina grija in plus.
De asemenea trebuie sa faca si multe plimbari in timpul unei zile (cam 5 km in total) pt.circulatia periferica .
Va doresc numai bine pt. ca cu aceasta boala se poate trai foarte bine daca o R E S P E C T I !!! :hug: :hug: :hug:
Pusa


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori