legume tailandeze in 5 minute

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

timisoreanca
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 22/12/2009 08:41

legume tailandeze in 5 minute

Mesajde timisoreanca » 25/12/2009 05:35

Cantitatile sant pentru 2 persoane

Daca v-ati saturat de prea multa mancare greu de digerat in zilele astea, sau pur si simplu vreti ceva usor, fara carne, va propun o reteta tailandeza cu legume .
Reteta e adaptata la ce gasim in magazinele noaste

Incepeti prin a fierbe o cana de orez in multa apa, cu putina sare. Socotiti pentru fiecare masura de orez 4 masuri de apa. Daca pe pachet nu aveti indicatii de fierbere, fierbeti orezul pana bobul e patruns, dar tare. Rasturnati imediat orezul intr-o strecuratoare. Lasati-l sa se scurga, apoi puneti , din nou orezul in vasul in care a fiert. Acoperiti cu cun capac, si pastrati-l cald.

Intre timp, pana fierbe orezul, pregatiti legumele:

-un ardei gras, taiat in bucati mai mari
- o jumatate de ceapa sau 10 cm de praz, taiate in felii de ,05 cm
-un morcov taiat prima data pe lungime, apoi feliute de 2-3 mm
-telina taiata la fel ca si morcovul
-cozi de telina ( daca aveti)
-cateva ciuperci taiate mai mari
-putin ananas din conserva ( se poate si fara)
-cateva felii de varza chinezeasca. Foile se taie de pe cotor si se taie in fasii mai mari. Cotorul se taie in felii de 1 cm
-cateva buchetele mici de brocoli
-ghimbir proaspat, curatat , cam 1 cm taiat in felii foarte subtiri ( se poate inlocui cu un varf de cutit de ghimbir pulbere
-o jumatate de lingurita de curry
-frunze de coriandru sau partunjel tocate marunt
-chimion macinat
-ulei pentru prajit
- 150 gr lapte de cocos (poate fi inlocuit cu cateva linguri de smantana proaspata, dulce)
-lemongrass sau coaja de la 1 lamaie, taiata fasiute ( doar partea galbena-cea alba da gust amar)

Minutul1
Puneti intr-o tigaie 2-3 linguri de ulei. Adaugati ghimbirul si prajiti-l 10 secunde, apoi adaugati praful de curry si betisorul de lemongras bine curatat, si taiat felii foarte subtiri sau coaja de lamaie si mai prajiti cateva secunde.
Adaugati chimionul macinat

Minutul 2
Adaugati radacinoasele, cozile de telina, cotoarele de varza ( au nevoie de un timp de preparare putin mai mare.)
Cu 2 furculite, amestecati prin ridicare radacinoasele timp de 1 minut.

Minutul 3
Adaugati apoi restul de legume. Continuati inca 1 minut prajirea legumelor. Repetati acelasi procedeu ca la minutul 2, cu cele doua furculite. In felul acesta legumele nu se vor sfarama, si vor ramane intregi.

Minutul 4-5
Adaugati ananasul, putin lichid din conserva de ananas si laptele de cocos sau smantana. Daca nu aveti ananas adaugati o jumatate de lingurita de zahar si eventual cateva picaturi de zeama de lamaie.
Acoperiti tigaia cu un capac si fierbeti 2 minute.
Legumele nu trebuie sa aiba foarte mult lichid, dar nici sa fie prea seci. daca ati adaugat prea putinlapte de cocos, mai adaugati putin , sau putin apa.
Luati tigaia de pe foc si adaugati frunzele de coriandru sau patrunjel.
Gata!

Micile secrete :
Legumele trebuie sa ramana " al dente", crocante. In felul asta isi pastreaza tot gustul.
Daca nu aveti toate legumele din reteta, incercati ca in tigaie sa aveti intotdeauna 3 culori: rosu (morcovul, ardeiul gras) galben sau alb(ardei gras, telina, pastarnac patrunjel) si verde (brocoli , sau pastai de fasole verde).

Pregatiti farfuriile. Luati o cana cu gura mai larga, sau un bol mic. Ungeti-l cu unt sau luei. Puneti acolo orezul si presati cu o lingura. rasturnati apoi bolul pe farforie. Uleiul cu care ati uns bolul va ajuta ca orezul sa se desprinda de pe epreti, dar sa-si pastreze forma.
adaugati legumele, si 2-3 linguri din sosul din tigaie.

Poate parea complicat, la prima vedere. Dar va asigur ca e o reteta foarte simpla, foarte usor de facut. Coaja de lamaie impreuna cu curry ,laptele de cocos si chimionul macinat dau o aroma exotica si minunata legumelor.
In final gustul e aromat, condimentat, dulce -acrisor.

E o un fel de mancare pe care eu il gatesc, alaturi de legumele chinezesti, cel putin odata pe saptamana.

Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori