La cererea generala: Pa, ella, acum esti doar o inventie!

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

La cererea generala: Pa, ella, acum esti doar o inventie!

Mesajde fatduck » 17/02/2010 01:34

Paella, the new pizza

Pizza a devenit atit de populara pentru ca se poate face din orice. Nu exista ingrediente standard pentru pizza, poate cu exceptia blatului si a sosului de rosii. Si mozzarella, striga unii… Yeah, right, de cite ori ati vazut voi mozzarella adevarata pe pizza din oras - varianta aia uscata si ambalata ca un salam NU e in niciun caz mozzarella.

La fel si paella. Ca s-o faci dupa reteta traditionala, e complicat. Ai nevoie de scoici, chorizo, sofran, turmeric, paprika spaniola plus o cratita speciala. Ca sa faci varianta ta delicioasa, nu-ti trebuie decit putina imaginatie si o reteta simpla si rapida.

Iei o cana de orez basmati, il speli bine si-l tii jumate de ora (chiar si o ora, daca te lasa foamea) in apa rece. Cind s-a albit, toci o ceapa mare marunt si o calesti intr-o tigaie incapatoare cu trei linguri de ulei de masline pina se inmoaie. Adaugi apoi peste ceapa trei catei de usturoi pisati, sare si cite o jumatate de lingurita de chimen si paprika. Dupa un minut de sfiriit impreuna al miroaselor, pui orezul scurs bine si il rumenesti sa prinda gust, pina incepe sa se prinda de tigaie. Acum torni o cana de apa, micsorezi focul, acoperi tigaia si lasi orezul sa bulbuceasca vreo zece minute, amestecind din cind in cind.
Dupa ce s-a evaporat aproape toata apa, toci o rosie mare (e buna si de la conserva) si un ardei kapiat. Poti pune si un ardei iute, sa te joci cu focul.

Iar acum lasa-ti imaginatia sa zburde: ce alte legume mai pui in paella! Noi am pus un mix congelat de conopida, brocoli, ciuperci si morcovi. La fel de bine merg si mazarea, porumbul, dovleceii (astia mai la sfirsit, ca fierb repede) sau orice altceva iti da prin cap, rau n-are cum sa fie.

Dupa legume, vine pestele. 300 de grame de fileu de care ai (noi am pus somon), taiat in cubulete cit pruna. Amesteci bine totul si mai pui apa daca ti se pare prea “uscata” compotia. Dupa inca zece minute de bulbuceala, pui, daca ai, sofran cit iei cu zgircenie intre doua degete si jumate de lingurita de praf de curry (asta daca n-ai avut norocul sa gasesti pe undeva turmeric). Prafurile astea sunt mai mult pentru culoarea galbena traditionala, asa ca poti foarte bine face paella si fara fara ele.

In sfirsit, cind si fileul, si orezul au fiert, torni citiva stropi de sos de peste si incepi corrida din farfurie cu paella cu mult oooole si somon.
Fişiere ataşate
Paella.JPG
Paella.JPG (67.42 KiB) Vizualizat de 4151 ori
Ultima oară modificat 18/02/2010 02:33 de către fatduck, modificat de 2 ori în total.
www.retete-istete.ro
Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 17/02/2010 04:55

Ce mod inedit de a pregati si prezenta reteta !
=D> =D> =D>
Felicitari !!!
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 17/02/2010 05:52

mutumesc frumos, stimata doamna. in onoarea lui pastorel si radu anton roman... se gasesc mai multe pe site, unde incerc sa combin pana cu tigaia:))

bp vine cumva de la budapesta? ca acolo locuiesc momentan
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 17/02/2010 07:38

Fatduck, ce ai prezentat tu aici aduce mai mult a ghiveci de legume amestecat cu orez decat a paella :o ....pentru a face paella nu e neaparata nevoie de un vas/tigaie speciala si unde mai pui ca paella se prepara in foarte multe moduri, asta depinde de zona din care provine reteta ......in unele retete de paella se pune zarzavat dar cu masura si nu in amestec asa de mare ,..... poate gresesc eu, dar sincer de cate ori am mancat si am vazut paella, era ceva diferit fata de ce ai prezentat tu aici.... :peace: :flower: oricum , sant sigura ca e buna =D>

PS , bine ai venit la noi :flower: :flower: , speram sa te vedem cat mai mult si cu cat mai multe retete....
....ai dreptate cu cat incerci sa scoti alimente mai " nesanatoase " din retete, cu atat trebuie sa folosesti mai multe condimente si ierburi mirositoare.....imi place mancarea ungureasca , poate vii cu cateva retete pe forum, sant sigura ca ar prinde si ar avea trecere :flower:

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 18/02/2010 12:05

cica paella inseamna intr-o limba de-a lor tigaie. si cum nu exista o reteta tipica pentru pizza, la fel nici paella nu se supune unor standarde, ca coq au vin sau minestrone. de aia imi place mincarea asta, poti s-o faci cu aproape orice. desigur, o reteta purista cere paprika afumata dulce spaniola, scoici, vreo doua feluri de fasole uscata, sofran, turmeric, chestii greu de gasit in romania.
scopul meu e sa gatesc retete care se pot face usor, cu ce gasesti la supermarket, chiar daca nu sunt fidele traditiei.

cit despre bucataria ungureasca... daca va zic ca ungurii au cea mai mare rata de mortalitate din cauza bolilor cardiace, cam dispare pofta. pe aici, de baza sunt prajeala (pina si conopida si dovleceii ii fac astia rantott, adica fierti in ulei), porcul cit mai gras si tona de smintina. ce mi-a placut mie aici sunt supele reci de fructe si supa de vin (chiar speciala). plus ca am auzit ca ar exista o tocanite din veverite uscate, preparata de tigani prin puszta, dar nu am avut ocazia sa incerc asa ceva.
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
roxy14
Bucatar
Mesaje: 868
Membru din: 22/07/2008 09:22

Mesajde roxy14 » 18/02/2010 12:23

Fatduck, bine ai venit printre noi si felicitari ptr reteta care ne ai prezentat_o,dar e foarte pe departe o reteta de paella,eu locuies in ES si nici o paella fie ea depinde de zona sau nu ,nu se face asa ,mai ales cu un pachet congelat mix,cu ciuperci,niciodata
Ce ai pregatit tu e aratos,dar nu o numi paella,ca astfel o reteta pierde mult
:flower:

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 18/02/2010 12:51

Fatduck, subscriu la cele spuse de Roxi, iar daca, din curiozitate, ai sa cauti reteta de Paella de pui (de exemplu) aici pe forum, ai sa vezi ca nu sefolosesc acele ingrediente si ca se poate face si in Romania la fel ca in Spania.
Imagine

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 18/02/2010 01:22

lool, girls, give a guy some space! reteta e luata de aiurea, dar adaptata la ce am avut eu prin frigider... important e ca a iesit ceva bun si usor de facut
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 18/02/2010 01:33

fatduck scrie:lool, girls, give a guy some space! reteta e luata de aiurea, dar adaptata la ce am avut eu prin frigider... important e ca a iesit ceva bun si usor de facut


spatiu ca spatiu- poti avea.. cat cuprinde, dar nu poti pune o eticheta consacrata, ca "paella" pe orice chestie contine sofran si orez :peace:
schimba titlul - poti face treaba asta foarte usor, modificand primul mesaj si titlul subiectului - si foloseste-ti imaginatia pentru un substitut :wink:
..sofismele culinare* sunt greu digerabile 8)

*e faza cu "pisicile latra" din "pendulul.." lui umberto eco

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 18/02/2010 02:36

ei, cind mai multa lume iti spune ca nu faci paella care trebuie... schimbam, sa nu deranjam clasicii. tot ce va pot spune e, ca, desi nu e conform standardelor, am gatit-o cu multa pasiune si ne-a placut tare... bun, probabil ca nu arata ca la mamaitele iberice, dar nici eu nu mi-s heston blumenthal.
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori