Iubitii mei, ajutati-ma!!

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Toni
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 19/11/2005 02:59
Localitate: Brasov

Iubitii mei, ajutati-ma!!

Mesajde Toni » 22/11/2005 08:30

dragii mei, rog pe cei care imi citesc mesajul sa-mi dea si mie o reteta de aluat de pizza. Sotul meu este innebunit dupa pizza, si incerc de o vesnicie sa gasesc aluatul perfect. Sotul meu a zis ca de absolut fiecare data a iesit f f bine, dar eu am unele indoieli. Nu am gasit o reteta pentru un aluat perfect.
pls, va rog ajutati-ma!
thanks
Toni

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 24/11/2005 11:35

Si cum ar fi acest aluat perfect?

unu pufos... mai crocant...mai spre painica...

mie una aluatul perfect imi pare cel un pic crocant... :)

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 24/11/2005 11:39

Mie cel subtire ( un pic pufos ) si crocant. Ala o fi aluatul italian ?

Avatar utilizator
Toni
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 19/11/2005 02:59
Localitate: Brasov

Mesajde Toni » 24/11/2005 09:12

pai... am uitat sa precizez. ne place aluatul mai pufos dar nu foarte gros, mai subtirel, ... asa cam de un deget.
daca stiti ceva, .... si ma puteti ajuta.... eu va multumesc.... si va pup.
Toni

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 29/11/2005 04:23

Mie totdeauna mi-a iesit prost aluatul. Cand puneam mai putine ingrediente imi iesea tare si subtire. Cand puneam mai mult, tot la fel. O fi de la drojdie... poate aici e secretul cresterii aluatului pufos. Sper sa vina cineva cu un aluat deosebit sau sa traga cu ochiul intr-o pizzerie :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Pizza cu aluat fraged

Mesajde cara » 05/12/2005 12:26

Am sa redactez retzeta blatului pentru 2 tavi mari de pizza.
Ingrediente necesare:
1kg faina
1cub mic drojdie
ulei-50ml(un sfert de pahar)
margarina sau unt(50 grame)
3 oua
sare
zahar

Ingrediente de pus pe blat:
ciuperci(daca-s din conserva sa fie bine spalate si scurse)
masline negre sau verzi
cascaval ras
parmezan
salam(mai uscat) sau bacon sau un mezel care sa nu nu aiba apa.
ardei gras sau capia(culoarea e la alegere)
sos tomat dulce

Se pune apa(300 ml) la incalzit, dar nu se lasa sa fiarba. Intr-un pahar mai inalt se plaseaza drojdia faramitzata, doua linguritze zahar, doua lingurite faina, sare(un varf de lingurita). Se toarna in pahar apa caldutza astfel incat sa umple doar jumatate din pahar. Se amesteca energic pana se desface drojdia complet si se omogenizeaza(a nu se depune mari eforturi de mixare;). Lichidul caldut astfel obtinut se lasa in pahar. Se va remarca in 2-5 minute faptul ca,in pahar, nivelul lichidului va incepe sa creasca pana va atinge buza paharului(fapt care demonstreaza ca drojdia e absolut ok;).

Intre timp, se aseaza faina intr-un vas larg, incapator. Peste faina se presara un praf de sare(fina). Se creeaza un crater in faina(hm?)(in centru, sau in una dintre margini). Se toarna lichidul din pahar in acel crater:) , se amesteca un pic cu mana pana se face un fel de pasta si se acopera cu faina. Se lasa sa creasca acolo pret de cateva minute, pana cand se constata ca faina in zona in care a fost pusa drojdia incepe sa crape(semn ca drojdia creste si in interior). Se adauga doua sau 3 oua(sparte in prealabil) si se framanta cu bucati de margarina sau unt. Recomand a se framanta cu unt, pentru ca untul face coca foarte frageda. Recomand, de asemenea, ca untul sa fie pus in apa calduta(alti 200 ml in afara de cei pusi la drojdie). Se framanta pana incorporeaza toata faina de pe vas.

Repet!! Important!!!!!! La framantat, in afara de apa in care am dizolvat drojdia(200 ml) se mai adauga treptat inca 200ml apa caldutza in care, daca se prefera, sa poate pune untul pentru a se topi.

Asadar pana nu se ia toata faina de pe vas nu se opreste framantatul(desigur, pauzele de cafea nu-s recomandate:) Se constata ca rezultatul e o coca destul de ciudata, cam lipicioasa. Se pregateste un sfert de pahar de ulei, la temperatura camerei sau un pic incalzit. Coca aceea lipicioasa se va framanta in continuare cu uleiul, pana se va dezlipi de buna voie de maini:)- framantatul dureaza cam 15 minute. Cand se dezlipeste de maini e semn ca e numa buna de lasat vreo juma de ora ca creasca.

Tava se unge cu orice tip de grasime(ulei, margarina). Eu folosesc de regula tava de aragaz pe care pun hartie de copt. In felul acesta scap de efortul de a unge tava.

Recomand ca dupa ce e pus in tava, blatul(intins cu palmele bine in asa fel incat sa fie subtire - juma de cm grosime sau mai putin) sa fie uns cu un sos tomat dulce nu iute. Apoi se presara parmezan, ciuperci , salam sau bacon sau ce mezel e la indemana, ardei capia sau gras(verde, rosu), masline negre taiate . Deasupra se rade cascaval in asa fel incat sa acopere pizza.
Repet: foarte important!! Nu se unge blatul dupa ce a fost pus in tava cu un sos iute. Sosul tomat trebuie sa fie dulce pentru ca blatul sa nu se cruzeasca . Ce punem peste blatul acoperit de sosul tomat dulce ne priveste..important e sa nu uitam de sos(pus primul).
Pizza se introduce in cuptorul incins in prealabil la 200 grade timp de 3 minute si apoi se modereaza focul la 180 grade unde mai lasam pizza 10-15 minute.
Iata ca am scris si eu reteta integral, nu de alta, dar am vazut ca si ceilalti au depasit subiectul propus
:wink:
Fişiere ataşate
IMG_5713.JPG
este foarte fraged! garantez:)
IMG_5713.JPG (97.06 KiB) Vizualizat de 11993 ori
IMG_5709.JPG
se poate manca lejer atat cu cat si fara tacamuri
IMG_5709.JPG (100.98 KiB) Vizualizat de 11993 ori
IMG_5707.JPG
trebuia sa iasa mai subtire decat atat..
IMG_5707.JPG (96.67 KiB) Vizualizat de 11993 ori
IMG_5703.JPG
pizza 2006, facuta in tava de pizza americana:) in tava de cuptor parca blatul imi iesea mai subtire:(
IMG_5703.JPG (123.11 KiB) Vizualizat de 11993 ori
Ultima oară modificat 30/01/2006 11:33 de către cara, modificat de 5 ori în total.

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 06/12/2005 12:24

O singura intreabare : ce-s alea "neiute" ? :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 06/12/2005 12:33

andrei scrie:O singura intreabare : ce-s alea "neiute" ? :)


ma refeream la un sos tomat care sa nu fie iute:) pot sa creez si cuvinte, nu numa` retete, nu? 8)

Avatar utilizator
Theodora
Bucatar in devenire
Mesaje: 301
Membru din: 29/08/2005 02:23
Localitate: Atena,Grecia
Contact:

PIZZA MEA

Mesajde Theodora » 08/12/2005 11:41

500gr faina dura
40gr drojdie
1 pahar de apa calduta
1/3 pahar ulei
1 lingurita sare
1 lingurita busuioc
1 lingurita oregano

Imagine

Umplutura mea
zambon
bacon
cascaval ras de doua feluri,eu am pus Gouda si Regato 500gr
rosii taiate cuburi la cutie
masline
ciuperci proaspete,calite inainte

Imagine

Amestecam toate ingredientele pentru aluat si obtinem acest aluat:

Imagine

Lasam aluatul la umflat cam 30 minute si apoi cu maina il intindem in tava presandu-l cu degetele si ungem cu ulei:

Imagine

Lasam tava 15 minute la umflat la loc cald si ornam cu rosii,cascaval,zambon,rosii,bacon,masline,ciuperci,cascaval...aici puteti pune orice aveti si va place!!!

Imagine

Coacem in functie de cuptor 40-50 minute la 200-220gr

Imagine

Pofta buna!
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

bertha
Incepator
Mesaje: 206
Membru din: 28/10/2005 11:21
Localitate: Craiova/Bucuresti

Mesajde bertha » 08/12/2005 12:59

Dumnezeule, ai facut niste poze absolut halucinante. Parca miroase deja a pizza la mine in casa! :)


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator