Interviu cu Antoniah - Bucatarul lunii Decembrie!

In aceasta zona sunt publicate articole realizate de catre membrii clubului editorial, si reprezinta si o modalitate de a sugera teme idei pentru newsletter.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, Moderatori

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Interviu cu Antoniah - Bucatarul lunii Decembrie!

Mesajde adi » 28/01/2012 01:39

Antoniah, Bucatarul lunii Decembrie, ne-a acordat un interviu care cu siguranta va va impresiona. Cei care o cunosc, vor descoperi noi lucruri interesante despre ea, cei care nu o cunosc, vor avea un punct de pornire in legarea unei prietenii cu o persoana incantatoare. Veti avea parte de o lectura calma, placuta, din care razbate mult bun simt si echilibru, o lectura care va va plimba natural prin trecut si prezent, aducandu-va (invariabil) un zambet discret si admirativ pe buze.

1. Pentru inceput, spune-ne cateva lucruri despre tine. Cine este persoana din spatele id-ului Antoniah?

Buna ziua tuturor. Desi am un numar oarecare de postari pe site, ma simt ca la "prima intalnire". Va primesc cu sufletul deschis si va spun "bine ati venit" in acest spatiu al confesiunilor unde ma simt onorata sa raspund (in masura in care pot) intrebarilor dumneavoastra.

Am 38 de ani, sunt mamica unui baietel dragalas, neastamparat, deosebit de curios si sotia unui om minunat, modelul meu de bunatate. In restul timpului sunt medic. Am concentrat in doua propozitii ceea ce sunt dar si tot ceea ce am mai bun in acelasi timp.

Am avut o copilarie frumoasa si fericita. Pe ai mei dragi, i-am iubit si ii iubesc si astazi cu tot sufletul (indiferent unde se afla - dincolo sau dincoace de cer).

Prima mea dragoste a fost pictura. Am avut o invatatoare pe care am indragit-o si careia ii port respect si acum. Dansa m-a invatat sa pictez (pe hartie, pe panza, pe sticla). Au urmat anii de scoala in care dintr-o dragoste infinita pentru carte si cuvinte, mi-am dorit sa fiu profesoara de limba romana. Am ajuns pana la urma sa fiu medic, din dorinta de a face bine si de a darui speranta celor din jurul meu.

Imi iubesc meseria insa ea a ramas intotdeauna pe un plan secund, in urma familiei. Familia mea este mai presus de orice conventii sau tipare. Am creat prioritati pe care le-am respectat (si bine am facut pentru ca astfel este liniste in mine). Familia este tot ce am mai de pret, dragostea mea impartasita, privirea si zambetul baietelului nostru dau sens zilelor mele.

Sunt un om simplu cu o enorma bucurie de a trai dar in acelasi timp o persoana cu intrebari multe si cu tot atatea framantari. Apreciez sinceritatea, bunul simt, inteligenta umorului, muzica lui Andre Rieu. Imi place sa daruiesc, sa rad cu lacrimi, sa gatesc, sa citesc, sa calatoresc, sa ascult ploaia. Imi place painea facuta acasa si cafeaua de dimineata pe care o impart cu sotul meu. Sunt dependenta de zambetele celor dragi, de caldura (la propriu si la figurat), de primavara, de amintirile mele reper. Ce nu imi place? Nu imi place minciuna, nu imi place sa astept si tot ceea ca inseamna reversul celor scrise mai sus.

Nu m-am simtit niciodata singura cu mine (am avut mereu ceva sa imi spun, mi-am pus intrebari, am cautat raspunsuri) iar lucrul acesta m-a ajutat sa merg mai departe de fiecare data cand mi-a fost greu.

Sunt o persoana perseverenta, perfectionista si ambitioasa (nu stiu daca acestea sunt calitati – uneori le-am perceput ca pe reale defecte). Caut intotdeauna sa fac lucrurile "cat pot de bine" (atat cat ma tin puterile si cat imi permite bunul Dumnezeu). Pentru ceea ce nu reusesc imi pun speranta in ziua de maine. In fiecare seara spun "Punct". In fiecare dimineata spun "De la capat".

2. Retetele pe care le postezi pe site au un echilibru evident intre gust si aspect, ceea ce ne conduce catre urmatoarea intrebare: este gastronomia o pasiune pentru tine?

Este o pasiune descoperita relativ recent. Viata de familie merge (cred) "mana in mana" cu verbul a gati. Mi-a placut intotdeauna "sa bucataresc" insa pana cu putin timp in urma nu vorbeam despre o "pasiune".

3. Cum ai inceput sa gatesti?

Lucrurile au venit firesc, dupa ce m-am casatorit. Am inceput cu un caiet si cateva notite. Au urmat reusite si esecuri din care am invatat. Pe cele din urma nu le-am perceput ca pe reale esecuri ci ca pe "pretul platit" pentru a face lucrurile mai bine data viitoare. Daca am avansat intre timp, datorez acest fapt sotului meu, care m-a incurajat intotdeauna (chiar si atunci cand ambele mele maini se dovedeau a fi "stangi").

Noi obisnuim sa gatim impreuna (adesea glumim spunand ca la noi in bucatarie este "o sarbatoare neintrerupta"). Nu stiu daca trebuie "sa ma ingrijoreze" sau nu faptul ca baietelul nostru are o slabiciune pentru lingurite colorate pe care le tine strans in manute, pentru site, polonice si alte cele. Probabil ca nici in acest caz "genetica nu doarme".

Imagine

4. Care este ultima reteta pe care ai facut-o? (si daca ai fiert un ou, considera procesul o “reteta”).

Un desert ce are in compozitie cafea (he,he ma gandeam sa postez reteta la concurs).

5. Care e cea mai mare reusita culinara?

Bradutul care mi-a adus premiul de "Bucatar al lunii Decembrie". Am pregatit pentru prima data un astfel "bradut" insa mi-a adus multa bucurie si multe amintiri frumoase (neasteptat de multe).

Imagine

6. Dar cel mai mare esec?

Cea mai mare reusita dar si cel mai mare esec culinar se leaga de "choux a la creme". In urma cu aproape doi ani am incercat sa pregatesc acest desert pentru prima data. A rezultat ceva asemanator unor "ghiulele". La scurta vreme am incercat din nou (si din nou) pana cand am avut multumirea lucrului bine facut. Astazi este desertul pe care il pregatesc fara cea mai mica "teama" (era cazul nu-i asa, dupa atatea incercari ?!)

7. Ce-ti place cel mai mult din bucataria romaneasca?

Imi place mamaliguta noastra traditionala romaneasca cu branza, smantana si fasolea batuta cu garnitura de ceapa calita.

Am un respect deosebit si multa admiratie pentru pregatirea painii. Am amintiri frumoase legate de vacantele petrecute la sat si o vad cu ochii mintii pe strabunica mea care framanta si cocea paine. Imi amintesc ca scotea din cuptor paini mari, rotunde si aurii despre care spunea ca "sunt ca soarele". Intotdeauna inainte de a taia painea, facea pe suprafata acesteia semnul sfintei cruci. La ceas de sarbatoare obisnuia sa ascunda o moneda in placinta sau in paine. Se spunea ca cel care o gaseste va avea noroc tot anul. Vrei sa iti spun cate felii mancam noi copiii in vremurile acelea, in speranta ca vom gasi banutul ... si odata cu el norocul ?!

8. Ce-ti displace la bucataria romaneasca?

Trebuie sa recunosc ca am o "particica" a bucatariei romanesti traditionale de care nu ma ating: toba (am citi o data ingredientele si "m-am speriat": ½ capatana de porc, sorici, doua picioare, o ureche, stomacul porcului), caltabos, organe si alte cele, carnea de oaie sau de miel, ciorba de burta. Dar nu pot sa spun ca "imi displace" ci mai degraba ca... "stau de o parte" si ca... vorba unui om invatat "de la betie de cuvinte ajung in cel mai scurt timp la criza lexicala".

9. Care este mancarea ta preferata?

Daca e supa... atunci sa fie cu galuste (in perioada in care eram insarcinata mancam direct din castron, cu polonicul, serios dar atunci aveam o scuza, nu?!) Imi plac mult cartofii ("in fel si chip", adica gatiti oricum) si pieptul de curcan pregatit la gratar. Desertul preferat: decid greu intre choux a la creme si rulada cu miez de nuca (reteta am postat-o pe site).

Imagine

10. Care este instrumentul din bucatarie pe care-l consideri absolut indispensabil? (bineinteles, exceptand aragazul si frigiderul).

Nu stiu daca raspund corect la aceasta intrebare dar in clipa aceasta ratiunea imi spune ca nu ma pot lipsi de cantarul de bucatarie si de un paharel dozator pentru lichide. M-am gandit intotdeauna ca trebuie sa respect cu sfintenie cantitatile ingredientelor si ca orice reusita in bucatarie incepe cu o astfel de exactitate.

11. Vorbeste-ne despre pasiunile tale.

Literatura, gastronomia, pictura, muzica buna (pentru mine ceea ce am scris in mai putin de jumatate de rand inseamna o lume intreaga in cateva cuvinte). Imi place sa calatoresc (calatoria – turismul urban a fost si este o pasiune reala pentru mine). M-am pregatit pentru fiecare calatorie in parte pana la cele mai mici amanunte, de "teama" sa nu pierd ceva din istoria si povestea locurilor. Am adunat mii de poze si amintiri nenumarate. Port in suflet oameni frumosi, locuri si zile pe care nu le voi uita niciodata.

12. Ai castigat titlul Bucatarul lunii Decembrie cu o majoritate covarsitoare de voturi - semn incontestabil al aprecierii celorlalti membri RC. Cum te-a facut sa te simti aceasta victorie?

Aprecierea membrilor RC si prietenia pe care mi-au aratat-o mi-a adus multa bucurie. Bucuriile acestea ale sufletului sunt cele mai frumoase dintre toate. A fost intr-o oarecare masura "o victorie" (asa cum spui) insa doar intr-o incercare pe care am purta-o "eu cu mine"- eu am fost si de o parte si de cealalta (undeva "pe drum", locul vechilor "ghiulele" de care iti povesteam si pe care sper ca sotul meu le-a uitat, a fost luat de globuletele de choux din seara de Craciun). Singurul lucru care imi vine si revine staruitor in minte acum este sa le multumesc tuturor celor care au simtit ca bradutul meu merita aprecierea si votul lor.

13. Ai avut o alegere curajoasa: reteta nu face parte din cele traditionale romanesti, dar totusi surprinde poate mai bine decat orice Sarbatorile de iarna. Ce te-a facut sa te opresti la ea?

Am gasit reteta in mod intamplator intr-o carte si a fost o hotarare de moment, (un fel de ”te-am vazut, mi-ai placut”). De aici inainte, bunul Dumnezeu m-a ajutat si lucrurile au iesit bine (mai bine decat as fi indraznit sa sper).

14. Si acum, intrebarile standard: cand si cum a avut loc intalnirea cu membrii comunitatii RC?

Am intrat in familia RC in urma cu doua luni. Mi-am dorit mult sa gasesc o astfel de familie unde sa pot invata lucruri noi si unde bunul simt sa fie asa cum ne place noua sa spunem "la el acasa". Pana sa va gasesc am ajuns in locuri nepotrivite, cu oameni nepotriviti. Intr-o zi cautand pe internet un tutorial despre ornarea torturilor am gasit postarea dragei mele Pupi (la vremea aceea nu o cunosteam si cu toate acestea am scris pe notite "maestra Pupi – RC" ca sa imi amintesc sursa informatiilor, valoarea lor si unde ma pot intoarce in cazul in care insemnarile mele nu vor fi suficiente). Au trecut cateva saptamani si revazand notitele in scopul decorarii unui tort pentru sarbatori, mi-a venit ideea sa recitesc postarile. "Am deschis", am citit (nu numai postarile fetelor ci si mesajele lor), mi-a placut, am ramas... Am gasit aici multa prietenie si in scurt timp m-am simtit "acasa". Pupi m-a incurajat de la bun inceput in tot ceea ce am facut (de la primele mesaje pe care le-am postat pe forum, de la prima reteta publicata) si mi-a intins "o mana" de fiecare data cand m-am simtit nesigura. Datorita ei am mers mai departe. Incet, incet am legat prietenii. Noaptea de Anul Nou am petrecut-o cu computerul deschis (cu ai mei dragi acasa si cu voi pe site). Probabil noaptea dintre ani a fost inceputul prieteniei mele cu omul minunat care semneaza pe site: Iulia. Intre timp am invatat de la ea nu numai sa gatesc ci si sa am mai mult curaj (curaj... sa continui ceea ce am inceput, curaj sa dau glas cuvintelor mele de fiecare data cand simt sa fac acest lucru, curaj "sa cresc").

15. Ce ai schimba la aceasta comunitate?

Nu pot sa vorbesc despre "ceea ce as schimba la aceasta comunitate" pentru ca oamenii de aici sunt mai mult decat minunati (sper ca din acest punct de vedere sa nu se schimbe niciodata nimic si peste foarte multi ani sa fim tot aici, toti, neschimbati).

Daca te referi la o schimbare in privinta unor subiecte noi, trebuie sa ma gandesc mai mult, iar daca am sa ajung la o concluzie ... promit sa iti scriu un MP cu ale mele marunte pareri si inca un "je ne sais quoi" pe deasupra.

Nu mai intrebat nici o clipa "ce imi doresc"... iar eu pentru ca prea putin am invatat "sa imi tin gura", raspund (chiar si asa fara intrebare): "Sa fie fara sfarsit"!

16. Un ultim gand adresat comunitatii RC ...

Va multumesc dragii mei fiecaruia dintre voi in parte pentru prietenie, pentru cuvintele frumoase, pentru incredere, incurajari si pentru tot ceea ce m-ati invatat!

Tie RC iti multumesc pentru oamenii minunati pe care i-ai reunit si pe care m-ai ajutat astfel sa ii cunosc!

Ne aflam (inca) la inceput de an si acest interviu imi da ocazia (a se citi "sansa") de a va spune tuturor: "An nou fericit, cu cei pe care ii iubiti alaturi, cu vise implinite si cu puterea de a le trai pe fiecare dintre ele la inaltimea imaginatiei"!


____________________________
Clubul Editorial Retete Culinare
Interviu publicat si in sectiunea Articole: Interviu cu Antoniah - Bucatarul lunii Decembrie!

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 28/01/2012 08:31

Antonia,felicitari pentru interviu... =D> Ma bucur mult sa te cunosc,(chiar daca doar "virtual") si sa ma inspir din retetele tale... :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 28/01/2012 09:24

Danieluta scrie:Antonia,felicitari pentru interviu... =D> Ma bucur mult sa te cunosc,(chiar daca doar "virtual") si sa ma inspir din retetele tale... :hug: :pup: :flower:


Danieluta draga :hug: Iti multumesc! Si eu ma bucur sa te cunosc (sper din tot sufletul ca prietenia noastra sa fie nesfarsita).

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/01/2012 09:50

Hop si eu.... am citit de doua ori interviul....odata aseara cand am venit acasa dar am fost prea obosita ca sa mai scriu ceva.....azi, cand am" facut ochi" si in timp ce mi-am baut cafeluta , iar am citit......Antonia, esti o fata sensibila si , asa cum ai si punctat, ambitioasa. Eu spun ca este o calitate, daca sti unde sa te opresti :peace: .....un interviu , reusit, placut, chiar foarte placut, am impresia ca" te-am simtit" in spatele cuvintelor.
Cand am citit despre meseria ta si apoi despre prioritati, mi-ai incalzit inima.....putine persoane pun accent pe familie mai mult decat pe serviciu( cariera, bani si tot ce mai deriva de aici :wink: ).....cunosc persoane, care isi lovesc pieptul si spun cat de mult isi iubesc copii si sotul/sotia( familia in general), dar pe de alta parte sant mereu plecate si pot spune ca sant departe de casa/familie, 12-chiar 16 ore /zi , cate 5 ,uneori 6 zile /saptamana :( ....se intreaba , de ce nu au copii ascultatori, de ce nu ii pot struni sau de ce iubesc mai mult un parinte decat pe altul :( , de ce nu isi inteleg copilul si modul lui de a actiona vis-a vis de ea/el, simte ca sant straini , cu toate ca si-ar da viata pentru copilul ei :? :? ....oare de ce :vis: :wink: .....imi place idea ta de familie, se simte dragoste in tot , bucurie si implinire.....esti o fata deosebita si ma bucur enorm ca te-am cunoscut, macar virtual , daca nu am avut ocazia ( inca ) sa ne cunoastem in particular :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 28/01/2012 10:32

Pupi :hug: m-au bucurat cuvintele tale. Imi doresc si eu sa te cunosc :hug: Imi pun speranta ca poate mai ai ceva rude in tara si vei veni sa le vizitezi. Sincer m-am gandit la acel moment si ii spuneam sotului meu: ”Daca Pupi ar veni in Romania si ar vrea sa ne viziteze, oare ”sa am curajul” sa gatesc sau sa comandam ceva de la restaurant?!” :P Am vazut cum gatesti, ce minuni ies din mainile tale si am emotii mari inca de pe acum daca ma gandesc ca ai sa servesti din micile mele incercari culinare. Desi imi doresc sa pot invata cat mai mult de la voi... eu sunt inca si doar o incepatoare. :)

Nu voi regreta niciodata prioritatile pe care le-am stabilit (familia inaintea carierei). Nu mi-am ”parasit” meseria insa familia mea este mai presus de orice inseamna profesie, cariera s.a.m.d. Stiu ca va veni o vreme cand ma voi uita in urma si voi spune ca toata aceasta ”investitie” a meritat... Am castigat timp cu ai mei dragi si am fost de fiecare data ”acolo” unde ei au asteptat sa fiu (chiar daca nu mi-au cerut lucrul acesta in cuvinte).

Inca o data iti multumesc pentru TOATE incurajarile tale, pentru TOATE cuvintele frumoase si pentru ca m-ai determinat (inca de la inceput) ”sa raman”. :flower: :flower: :flower:

Te pup si iti doresc un sfarsit de saptamana frumos alaturi de cei pe care ii iubesti.

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 29/01/2012 01:54

antoniah scrie:Si eu ma bucur sa te cunosc (sper din tot sufletul ca prietenia noastra sa fie nesfarsita).


Cuvintele tale mi-au mers la inima... :hug: :hug: :hug:

Am colindat pe diferite forumuri dar nicaieri nu m-am simtit atit de bine ca aici,pe RC :!: Pe unele fete le-am cunoscut "live",pe altele urmeaza sa le cunosc la vara,iar pe restul sper sa le cunosc,intilnesc cit de curind... :vis: :vis: :vis:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 29/01/2012 02:35

Danieluta scrie:
antoniah scrie:Si eu ma bucur sa te cunosc (sper din tot sufletul ca prietenia noastra sa fie nesfarsita).


Cuvintele tale mi-au mers la inima... :hug: :hug: :hug:

Am colindat pe diferite forumuri dar nicaieri nu m-am simtit atit de bine ca aici,pe RC :!: Pe unele fete le-am cunoscut "live",pe altele urmeaza sa le cunosc la vara,iar pe restul sper sa le cunosc,intilnesc cit de curind... :vis: :vis: :vis:


Si eu sper sa ne intalnim intr-o buna zi :hug: :hug: :hug: Pana atunci insa, impartim aici cafeluta (in ciuda decalajului orar).

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 29/01/2012 07:38

Un interviu :master: :master: :master: :master: :master:
Antonia esti foarte deosebita :hug: :pup: :flower: :pup: :flower: :hug: :love:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 30/01/2012 10:10

Antonia felicitari pentru primul polonic :flower: :flower: :flower:

Ma bucur tare mult cand aflu lucruri noi despre fetele de pe forum :hug:
Numai asa aflam ce persoane deosebite stau in spatele cuvintelor.
Te respect pentru ceea ce faci, ceea ce esti, ceea ce gandesti :flower:
Felicitari!!!
Fişiere ataşate
P1070666a.JPG
P1070666a.JPG (54.53 KiB) Vizualizat de 5753 ori
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/01/2012 02:30

ANTONIA, frumos interviu! =D> =D> =D> =D>

Recunosc ca si eu l-am citit de doua ori - niciodata nu citesc de doua ori, nimic! Dar, venita din strada, din vacarm si strigate, mi s-a parut ca ma adapostesc la caldurica printre randurile tale.

Ai rasucit si impletit firele povestilor tale cu mare maiestrie - ai facut dintr-un simplu interviu, o confesiune calda si vibranta - ceea ce dovedeste cat de bine stapanesti cuvintele dar si cat de vasta iti este trairea interioara.

Dragostea si prietenia cu care ai fost primita de noi, ne este intoarsa astfel de catre tine, inzecita - ne simtim onorate si norocoase sa te avem aici - din bogatia ta sufleteasca ne vom hrani si noi atunci cand vom simti ca suntem vlaguite de diverse si de toate.

Si, cocotata fiind in bradutul tau iti permiti sa te uiti la noi de sus, ba sa ne si bulgaresti cu cate-o "ghiulea", asa, in gluma, eu fara pic de gluma iti doresc aripi cu anvergura mare, sa zbori cat vezi cu ochii :hug: :pup: :love:

Sa fii SANATOASA, sa fii iubita si, mai presus de toate, traieste-ti fiecare zi cu un gram mai mult decat ieri si cand iti pui capul pe perna sa fii cu un gram mai bogata ca ieri.

:flower: :flower: :flower:


Înapoi la “Articole Club Editorial”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori