Hamsii cu faina de malai, prajite la cuptor

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Hamsii cu faina de malai, prajite la cuptor

Mesajde lucia_bp » 27/01/2015 01:34

Hamsia ( Engraulis encrasicolus) este un peste marin albastrui de pana la 20 cm lungime ( la varsta adulta), cu o mare valoare comerciala.

Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie.
Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioara, mult mai lunga decat cea inferioara, permite gurii sa se deschida larg, ca la rapitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumand zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Falcile sunt prevazute cu dinti marunti. Ochii sunt mari, fara pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albastrui- inchisa, iar cea a abdomenului albicioasa. Specie precoce, atinge maturitatea sexuala la 11 luni. Durata de viata este de 2-3 ani. Hamsia traieste in carduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi,
intreprinzand migratii de-a lungul marii si patrunzand ocazional in lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagra, ea migreaza pentru hranire in Marea Azov.
Se reproduce din mai pana in septembrie.
Hamsiile constituie hrana preferata a multor pesti marini rapitori, cum sunt palamida, scrumbia albastra, calcanul, morunul, cat si a delfinilor, a furtunarilor si a pescarusilor. Ca si gingirica, hamsia este o veriga intermediara intre fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari rapitori care predomina in mari si oceane.

Pentru turistul roman, o vacanta la mare inseamna, musai, si-o masa pescareasca. Iar hamsia ramane de departe preferata lor; bere si hamsii prajite- si cum hamsia se mananca sarata bine, o halba de bere sau mai multe completeaza perfect meniul. Este mai ieftina decat alte preparate si se gaseste la mai toate terasele cu sau fara pretentii.

Conform unui studiu citat de presa britanica, creierul are nevoie de o cantitate cat mai mare de Omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa Omega 3 decat tonul. In plus, aceasta specie de peste mai are in componenta calciu si vitamina D.



Ingrediente

-400-500 g hamsii, congelate sau proaspate ( puteti folosi si sprot)
-ulei
-sare
-piper, proaspat macinat, dupa gust
-usturoi zdrobit, dupa gust, optional
-1-2 maini, faina de malai

-mujdei de usturoi, pentru servit

Preparare

Lasati pestele la decongelat.

* Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp).

Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min.

* Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu.

Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine.
Stropiti cu ulei si amestecati bine.
Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust.
Adaugati faina de malai si amestecati bine.
Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant.

Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece.


Evident ca am pus la cale si un mujdei langa, dar furata de “ complexitatea “ retetei si mai ales de pofta :buuun: ...am uitat sa pozez acesta etapa…
Fişiere ataşate
cimg4018.jpg
cimg4018.jpg (80.15 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4019.jpg
cimg4019.jpg (92 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4020.jpg
cimg4020.jpg (106.7 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4021.jpg
cimg4021.jpg (129.5 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4022.jpg
cimg4022.jpg (124.81 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4023.jpg
cimg4023.jpg (126.47 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4024.jpg
cimg4024.jpg (115.88 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4025.jpg
cimg4025.jpg (141.3 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4026.jpg
cimg4026.jpg (120.38 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4027.jpg
cimg4027.jpg (94.51 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4028.jpg
cimg4028.jpg (124.36 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4029.jpg
cimg4029.jpg (97.94 KiB) Vizualizat de 3556 ori
cimg4030.jpg
cimg4030.jpg (100.1 KiB) Vizualizat de 3556 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 27/01/2015 06:04

Ce bunatate! :buuun: Ce as m-ai rontaii si eu la asa ceva... :wink:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 27/01/2015 07:49

O bunatate :master: :master: :master: :master: :master:
... :peace: :peace: :peace:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/01/2015 04:56

Danieluta scrie:Ce bunatate! :buuun: Ce as m-ai rontaii si eu la asa ceva... :wink:

=D> :hug: :flower:


Si noi le-am servit pe post de snack :wink:

:buuun: :buuun: :buuun:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/01/2015 07:23

d_dana_a scrie:O bunatate :master: :master: :master: :master: :master:
... :peace: :peace: :peace:


Asa este :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori