Gyros- condiment si marinada greceasca pentru carne

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gyros- condiment si marinada greceasca pentru carne

Mesajde lucia_bp » 13/04/2014 01:27

Pentru ca se apropie Pastele, iar mielul nu va lipsi de pe masa de sarbatoare, va propun un condiment sau o marinada care va conferi un gust deosebit carnii.

Condimentul grecesc Gyros se face in multe variante, toate foarte asemanatoare, cu mici diferente in functie de zona, dar intotdeauna din ingrediente naturale si sanatoase.
In stilul traditional, amestecul de condimente se face la mojar, o activitate pe cat de simpla, pe atat de placuta si relaxanta.
Lasati deoparte plicurile :!: frumusetea bucatariilor traditionale sta tocmai in redescoperirea valorilor, reantoarcerea catre natural, catre secretele traditionale care au rezistat de-a lungul timpului.
Va veti convinge ca sunteti pe drumul cel bun :peace: pentru ca in acest condiment pregatit acasa aromele se impletesc minunat, carnea va fi deosebit de gustoasa :buuun: , iar voi va veti simti foarte aproape de Grecia.

Tot sub aceeasi denumire de Gyros veti intalni un alt preparat grecesc care este oarecum asemanator cu kebabul turcesc. Diferenta dintre kebabul turcesc si gyros este ca cel din urma are ca ingredient si carne de porc.

Ingrediente pentru condimentul gyros

-1 mana fulgi de ceapa uscata sau 1 ceapa potrivita, tocata marunt
-1 lingurita sare de mare
-1 lingurita cu varf boia dulce
-½ lingurita boia iute / piper de Cayenne sau dupa gust
-oregano uscat, dupa gust
-rozmarin uscat, dupa gust
-1 lingurita rasa chimen
-1 lingurita rasa coriandru, pudra
-1 lingurita cu varf piper negru
-3 catei de usturoi, zdrobiti sau 1 lingura usturoi granulat
-1 frunza de dafin, maruntita bine
-ierburi aromatice proaspete, dupa gust si preferinta: menta verde, maghiran, cimbru ( in situatii de forta majora se pot folosi si cele uscate)

Ingrediente pentru marinada gyros
-condiment gyros
-ulei de masline, adaugat treptat, tot cate 1 lingura
-suc de lamaie, adaugat treptat, tot cate 1 lingurita

Preparare

Condiment gyros
Puneti fulgi de ceapa / ceapa tocata intr-un mojar si adaugati sarea de mare.
Incepeti sa zdrobiti amestecul pana cand se marunteste bine.
Adaugati boiaua dulce, boiaua iute, oregano, rozmarin si continuati mojararea.
Adaugati chimen, coriandru pudra si piper negru.
Puneti usturoiul zdrobit sau cel granulat.
In final, maruntiti frunza de dafin si adaugati-o.
Continuati mojararea pana cand obtineti un amestec omogen.
La sfarsit, adaugati ierburile proaspat tocate ( recomandat), dar pot fi inlocuite si cu uscate.

* In amestecul initial, ca sa se combine mai bine cu celelalte condimente si sa creeze o baza aromatica superba este recomandat sa puneti oregano si rozmarinul, uscate

Folositi pentru condimentarea fripturilor facute in cuptor, la grill sau a carnii pregatita la gratar ( miel, porc, pui, etc) sau legume, in special la cartofi.

Marinada gyros
Amestecati condimentul gyros cu ulei de masline ( cate 1 lingura o data) si suc de lamaie ( cate 1 lingurita o data), alternand.
Amestecati bine pana obtineti o pasta omogena, care sa fie mai fluida.
Pentru marinare, ungeti carnea cu marinada gyros, pe toate fetele si lasati la rece, in vas acoperit, pentru cel putin 2 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Folositi carnea dupa cum cere reteta.


Ps. Acestea sunt printre ultimele poze facute cu un aparat foto care mi s-a stricat
:badday:
Fişiere ataşate
cimg2190.jpg
cimg2190.jpg (116.32 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2206.jpg
cimg2206.jpg (100.33 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2208.jpg
cimg2208.jpg (117.37 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2213.jpg
cimg2213.jpg (205.14 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2217.jpg
cimg2217.jpg (157.72 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2221.jpg
cimg2221.jpg (195.65 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2222.jpg
cimg2222.jpg (166.89 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2225.jpg
cimg2225.jpg (161.22 KiB) Vizualizat de 8420 ori
cimg2226.jpg
cimg2226.jpg (166.19 KiB) Vizualizat de 8420 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 15/04/2014 04:04

Multumesc de reteta :hug: :pup: :flower:
...ca de obicei o prezentare minunata :master: :master: :master: :master: :master: :master:
=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 15/04/2014 10:57

Brava Lucia =D> =D> sfaturi utile de salvat :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 16/04/2014 06:56

d_dana_a scrie:Multumesc de reteta :hug: :pup: :flower:
...ca de obicei o prezentare minunata :master: :master: :master: :master: :master: :master:
=D> =D> =D>


Incearca condimentul sau marinada :peace: Nu te va dezamagii.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/04/2014 07:31

alejoe scrie:Brava Lucia =D> =D> sfaturi utile de salvat :master:


Ma gandesc ca poate prind bine cuiva...cu timpul stau mai rau ...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 19/04/2014 10:15

Mi-ai facut o pofta de gyros pitha! :P
Acum ceva ani in urma am lucrat intr-un restaurant grecesc in tara. Bineinteles ca aveau praf de gyros gata preparat cumparat din Grecia, dar stiu sigur ca sefa, Kira Mimika, avea momente de creatie cand primea anumiti musafiri din tara-i natala si isi punea un sort , intra in bucatarie si prepara ea . Pacat ca nu puteam sa stau langa ea - aveam gestiunea barului - si sa vad ce si cum face.

Multumesc pt reteta!! Imi ploua in gura deja , pun semn sa il fac. Doar o intrebare : cantitatile date de tine ajung pentru cata carne? Ca sa nu fac nici mai mult nici mai putin .

:master: :master: :love: :flower: :peace:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/04/2014 07:10

xanora scrie:Mi-ai facut o pofta de gyros pitha! :P
Acum ceva ani in urma am lucrat intr-un restaurant grecesc in tara. Bineinteles ca aveau praf de gyros gata preparat cumparat din Grecia, dar stiu sigur ca sefa, Kira Mimika, avea momente de creatie cand primea anumiti musafiri din tara-i natala si isi punea un sort , intra in bucatarie si prepara ea . Pacat ca nu puteam sa stau langa ea - aveam gestiunea barului - si sa vad ce si cum face.

Multumesc pt reteta!! Imi ploua in gura deja , pun semn sa il fac. Doar o intrebare : cantitatile date de tine ajung pentru cata carne? Ca sa nu fac nici mai mult nici mai putin .

:master: :master: :love: :flower: :peace:


Draga mea, eu am folosit condimentul Gyros la 10 pulpe superioare de pui ( este drept ca au fost cam micute pentru ca asa le-am vrut)...sa tot fi avut maxim 1,5 kg ( cu os cu tot).

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 22/04/2014 12:48

Iti multumesc pentru reteta! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/04/2014 12:53

antoniah scrie:Iti multumesc pentru reteta! :hug: :pup: :flower:


Sper sa-l folosesti :rugaciune: Este grozav :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori