Gugelhupf

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Gugelhupf

Mesajde antoniah » 13/04/2012 06:04

Va doresc tuturor PASTE FERICIT :flower: si o primavara frumoasa!

Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei”.

INGREDIENTE:

- 600 g faina alba 000 proaspat cernuta
- 1 plic drojdie uscata - Dr. Oetker (un plic contine 7 g drojdie uscata)
- 200 ml lapte caldut
- 200 g zahar
- 300 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
- 5 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie - Dr. Oetker
- 1 lamaie mare
- 100 g stafide
- 120 g migdale decojite, maruntite
- 100 ml rom
- sare de mare fin macinata
- 30 g unt pentru uns tava
- 1 lingura cu faina pentru tapetat tava
- 1 lingura cu zahar pudra pentru decor

MOD DE PREPARARE:

- Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei.
- Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos.
- Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec.
- Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia.
- Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom.
- Se dizolva drojdia in lapte caldut.
- Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia.
- Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat ”in ploaie”.
- Se unge tava speciala pentru ”Gugelhupf” cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi).
- Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate).
- Se incalzeste cuptorul la 170 grade C.
- Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade C, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor.
- Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.
Fişiere ataşate
05 Gugelhupf.JPG
Gugelhupf
05 Gugelhupf.JPG (68.19 KiB) Vizualizat de 2631 ori
04 Gugelhupf.JPG
Gugelhupf
04 Gugelhupf.JPG (89.35 KiB) Vizualizat de 2631 ori
03 Gugelhupf.JPG
Gugelhupf (de sarbatoare)
03 Gugelhupf.JPG (91.95 KiB) Vizualizat de 2631 ori
02 Gugelhupf.JPG
Cozonacul a crescut mai mult decat ma asteptam...
02 Gugelhupf.JPG (63.85 KiB) Vizualizat de 2631 ori
01 Gugelhupf.JPG
Forma Gugelhupf.
01 Gugelhupf.JPG (92.56 KiB) Vizualizat de 2631 ori
Ultima oară modificat 13/04/2012 06:11 de către antoniah, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 13/04/2012 06:06

Antonia,ca de obicei ti-a iesit o super pufosenie... =D> =D> =D>

Cit despre prezentare si poze,cred ca nu mai este cazul sa comentez... :master: :master: :master:

:hug: :pup: :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/04/2012 06:10

Danieluta scrie:Antonia,ca de obicei ti-a iesit o super pufosenie... =D> =D> =D>

Cit despre prezentare si poze,cred ca nu mai este cazul sa comentez... :master: :master: :master:

:hug: :pup: :hug: :pup:


Danieluta, am taiat un cozonac deja pentru ca nu mai aveam rabdare... :)

Iepurasul acela urias l-a primit Antonel printre cadourile de Paste.

Te pup si iti multumesc. :hug: :pup: :hug:

P.S. Inca o data LA MULTI ANI T-ului tau! :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/04/2012 09:41

Daaaa, imi amintesc asa de bine de cozonacul asta.....copil fiind , in Arad era o cofetarie a unor evrei , alta a unor nemti.....acolo erau fel de fel de bunatati, de fructe uscate, cozonaci, caramele, fel de fel de matzipan in diferite forme si marimi.....de la una din cofetariile astea era cozonacul asta pe care bunica mea il cumpara mereu....uneori il pregatea si in casa dar nu era niciodata ca cel cumparat......ce amintire faina mi-ai readus in memorie acuma.....chiar am sa caut si eu reteta bunicii sa vad ce si cum, sa o compar cu a ta si am sa il pregatesc si eu.....imi amintesc mesele de Craciun cu acest cozonac fain.....Antonia, frumoasa postare =D> =D> =D> :master: :master: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/04/2012 10:05

pupi scrie:Daaaa, imi amintesc asa de bine de cozonacul asta.....copil fiind , in Arad era o cofetarie a unor evrei , alta a unor nemti.....acolo erau fel de fel de bunatati, de fructe uscate, cozonaci, caramele, fel de fel de matzipan in diferite forme si marimi.....de la una din cofetariile astea era cozonacul asta pe care bunica mea il cumpara mereu....uneori il pregatea si in casa dar nu era niciodata ca cel cumparat......ce amintire faina mi-ai readus in memorie acuma.....chiar am sa caut si eu reteta bunicii sa vad ce si cum, sa o compar cu a ta si am sa il pregatesc si eu.....imi amintesc mesele de Craciun cu acest cozonac fain.....Antonia, frumoasa postare =D> =D> =D> :master: :master: :hug: :hug: :pup: :pup:


Pupi iti multumesc! :flower: Daca gasesti reteta bunicii tale m-as bucura sa imi spui cum il pregatea dansa.

Reteta aceasta din carte (pe care am folosit-o eu) este excelenta - creste aluatul vazand cu ochii. :)

Nu da gres: ”rezultatul” este pufos si aromat.

Te pup. :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/04/2012 07:22

Multumim pentru cozonac :master: Voi servi cu multa placere o feliuta, alaturi de un ou rosu...

Iti doresc un Paste fericit, alaturi de cei dragi :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 14/04/2012 10:38

lucia_bp scrie:Multumim pentru cozonac :master: Voi servi cu multa placere o feliuta, alaturi de un ou rosu...

Iti doresc un Paste fericit, alaturi de cei dragi :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:


Cu mult drag Lucia. :hug: :hug: :hug: Iti multumesc.

Te pup si iti doresc PASTE FERICIT alaturi de cei pe care ii iubesti! :hug: :pup: :hug:

elenaccc
Incepator
Mesaje: 115
Membru din: 27/09/2010 03:15

Mesajde elenaccc » 14/04/2012 09:39

Lucia cu clatitele sale,tu cu cozonacul.......mmmmmmmmm....ma faceti sa ma arunc in avion si sa trag o fuga la mama acasa....(pe moment doar cu gandul)

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 14/04/2012 09:41

Chiar arata ca o pufosenie maxima !!!!! extraordinar ce bine este preparat !!!!!sa te gandesti si la mine cand musti dintr-o feliutza ... :vis:
am si eu forma asa, voi incerca reteta ta dupa sarbatori, acum deja avem destul dulce preparat :party:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/04/2012 02:25

elenaccc scrie:Lucia cu clatitele sale,tu cu cozonacul.......mmmmmmmmm....ma faceti sa ma arunc in avion si sa trag o fuga la mama acasa....(pe moment doar cu gandul)


Elena draga, astazi vine mama la noi. Cu atat de multa nerabdare astept sa ii dau sa guste din cozonacul pe care l-am pregatit.

Te servesc cu drag si iti doresc PASTE FERICIT, impliniri si bucurii alaturi de cei dragi tie!

HRISTOS A INVIAT!

P.S. Am trimis deja cozonacul spre tine (impachetat evident). :)

Imagine


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori