Garnitura de ceapa in sos de otet si zahar

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Garnitura de ceapa in sos de otet si zahar

Mesajde nicoleta64 » 31/01/2007 12:04

Aceasta reteta se face cu un soi de ceapa mica putin turtita care se cheama "borettana"(in italiana).Fiind un fel de arpagic se poate utiliza pentru prepararea acestei retete.
Ingrediente,pt.2-3 portii:
*400gr.ceapa mica (tip arpagic)
*6 linguri ulei de masline (floarea soarelui)
*3 linguri otet
*foaie dafin(2 buc)
*1 lingurita zahar
*sare
*apa

Se pune in tigaie ceapa ,se pune apa pana se acopera bine ceapa,se adauga ,uleiul,otetul,sarea,foaia dafin.Se pune la foc potrivit sa fiarba,circa 30 minute.Din cand in cand se amesteca.Se infige furculita in ceapa si daca aceasta este coapta(moale) se adauga o lingurita de zahar si se amesteca bine iar 2-3 minute.Daca sosul a scazut mult se adauga putina apa,ori inainte de a pune zaharul sau dupa.
Fişiere ataşate
se pot manca ca garnitura,sosul  este putin acru putin dulce.jpg
se pot manca ca garnitura,sosul este putin acru putin dulce.jpg (46.07 KiB) Vizualizat de 5853 ori
Se fierb pe foc circa 30 min.iar cand sau inmuiat se pune o lingurita de zahar,se lasa iar 5 min.amestecand bine.jpg
Se fierb pe foc circa 30 min.iar cand sau inmuiat se pune o lingurita de zahar,se lasa iar 5 min.amestecand bine.jpg (51.13 KiB) Vizualizat de 5853 ori
400 gr ceapa mica (tip arbagic),apa cat sa le acopere,6 linguri ulei masline (floarea soarelui),3 linguri otet,sare si foaie dafin.jpg
400 gr ceapa mica (tip arbagic),apa cat sa le acopere,6 linguri ulei masline (floarea soarelui),3 linguri otet,sare si foaie dafin.jpg (47.65 KiB) Vizualizat de 5853 ori
Ultima oară modificat 01/02/2007 10:37 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 31/01/2007 12:30

Interesant tare =D> Cred ca este o garnitura buna la o fripturica (fripturica trebuie sa fie facuta neaparat la gratar) :pup:
PS Nu manca toata garnitura ,ca maine vin eu cu friptura
:D :hug:

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 31/01/2007 05:26

Mona S P scrie:Interesant tare =D> Cred ca este o garnitura buna la o fripturica (fripturica trebuie sa fie facuta neaparat la gratar) :pup:
PS Nu manca toata garnitura ,ca maine vin eu cu friptura
:D :hug:


ceapa prin definitie este un aliment "cald" energetic.. daca o mai si fierbi 30 de minute si daca o servesti langa o friptura care si ea are o gramada de Yang.. te-ai ajuns.. te ingrasi, sotul capata alura de secretar de parlamentar, cu fata rosie si bucalata.. fluidele corpului se pierd pe drum si noi ne uscam inainte de vreme si la propriu si la figurat..
dar gusturile nu se discuta..

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 31/01/2007 03:33

soothe scrie:
Mona S P scrie:Interesant tare =D> Cred ca este o garnitura buna la o fripturica (fripturica trebuie sa fie facuta neaparat la gratar) :pup:
PS Nu manca toata garnitura ,ca maine vin eu cu friptura
:D :hug:


ceapa prin definitie este un aliment "cald" energetic.. daca o mai si fierbi 30 de minute si daca o servesti langa o friptura care si ea are o gramada de Yang.. te-ai ajuns.. te ingrasi, sotul capata alura de secretar de parlamentar, cu fata rosie si bucalata.. fluidele corpului se pierd pe drum si noi ne uscam inainte de vreme si la propriu si la figurat..
dar gusturile nu se discuta..


Nu mancam des aceasta garnitura,deci...cat am putea sa ne ingrasam.O data pe luna mancam,de multe ori o mananca doar cu paine(sotul) iar eu cu putina branza.Din punct de vedere energetic este bine sau si asa ne ingrasam? :?

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 31/01/2007 05:33

nicoleta64 scrie:
soothe scrie:
Mona S P scrie:Interesant tare =D> Cred ca este o garnitura buna la o fripturica (fripturica trebuie sa fie facuta neaparat la gratar) :pup:
PS Nu manca toata garnitura ,ca maine vin eu cu friptura
:D :hug:




Nu mancam des aceasta garnitura,deci...cat am putea sa ne ingrasam.O data pe luna mancam,de multe ori o mananca doar cu paine(sotul) iar eu cu putina branza.Din punct de vedere energetic este bine sau si asa ne ingrasam? :?


simt nitica in ironie in glasul tau dar sunt vaccinat.. eu asa am invatat si asa incerc sa imi fac pacientii bine: respectand echilibrul si masura si in ceea ce mancam..

sincer, eu as folosi "garnitura" asta amestecand-o intr-o salata verde, eventual cu o rosie doua + cateva bucatele de branza feta/telemea.. una mai maturata (gorgonzola?)... in loc de branza as putea pune tofu (branza de soya) sau cateva ciuperci crude sau facute pe gratar.. daca sosul nu e suficient de sarat as mai pune sos de soya..

o alternativa la proteine ar fi niste fasole fiarta si adaugata dupa ce s-a racit

in cel mai rau caz as taia niste bucatele de pui rece ..ramas de la friptura de aseara

in fond nu e important daca te ingrasi sau nu..ci daca esti in echilibru

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 31/01/2007 06:14

soothe scrie:
Mona S P scrie:Interesant tare =D> Cred ca este o garnitura buna la o fripturica (fripturica trebuie sa fie facuta neaparat la gratar) :pup:
PS Nu manca toata garnitura ,ca maine vin eu cu friptura
:D :hug:


ceapa prin definitie este un aliment "cald" energetic.. daca o mai si fierbi 30 de minute si daca o servesti langa o friptura care si ea are o gramada de Yang.. te-ai ajuns.. te ingrasi, sotul capata alura de secretar de parlamentar, cu fata rosie si bucalata.. fluidele corpului se pierd pe drum si noi ne uscam inainte de vreme si la propriu si la figurat..
dar gusturile nu se discuta..


Dan,
se pare ca ai ceva cu modul nostru de a manca (vezi si despre paine). :x Acum am inteles de ce sotul meu care e doar inginer sef sectie ,iar eu lucrez in invatamantul privat ,nu a ajuns parlamentar sau secretarul vreunuia.Desi este un gurmand nu seamana deloc cu prezentarea ta :,,te ingrasi, sotul capata alura de secretar de parlamentar, cu fata rosie si bucalata.. fluidele corpului se pierd pe drum si noi ne uscam inainte de vreme si la propriu si la figurat"ba dimpotriva .
Este un om cat se poate de normal avem o familie frumoasa in care armonia si buna dispozitie sunt la ele acasa.
Dan , "Cand esti suparat ai voie sa fii suparat ,dar n-ai voie sa fii rau" este o cugetare a lui Octavian Paler si cred ca are multa dreptate.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 31/01/2007 06:44

Mona, cred ca Dan vrea doar sa fie de ajutor(ne urecheaza pentru ca el stie ca ne facem rau singuri daca ne alimentam gresit..; e deformatie profesionala, nu rautate). Face bine ca ne mai spune ce ne prieste si ce nu, si ce riscuri/consecinte neplacute sunt daca mancam anumite alimente/produse sau daca mancam pur si simplu inadecvat. Eu citesc mereu sfaturile lui si ma bucur cand mai se iveste prilejul sa le scrie..
:( Cred ca Dan a inceput sa se molipseasca de la mine...si a devenit un pic incisiv. Am citit si eu mesajul pe care l-ai scris si la care ti-a raspuns si nu am gasit in el nici un stop de ironie. Probabil a citit si el in graba si a perceput eronat. E uman sa gresim, nu?

despre mancarea asta.. nu pot spune decat ca imi aminteste de clasica tocanita cu ceapa pe care o ador..
acasa mancam cu mamaliguta, fara garnitura de carne (pe vremuri, va amintiti, carnea se gasea mai greu)
candva, cand am sa imi repar stomacul, am sa gatesc si eu tocanita cu arpagic in loc de ceapa mare . imi imaginez ca arpagicul e mai dulceag

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/01/2007 07:00

Cara, ceapa alba ( italiana) este mai putin aspra decit ceapa obisnuita din Romania .

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 31/01/2007 09:58

Asa le-am facut si eu pentru mazarea de Thanksgiving. Sunt foarte gustoase.
Chiar mi-a trecut prin cap sa fac si reteta de "marmelada de ceapa" care se face cu ceapa rosie taiata solzisori, cu otet balsamic si putin suc de mere (cidru), pana se caramelizeaza complet, o minunatie... E tare buna pe crostini cu carne de pui sau curcan la gratar, sau por, cu ceva branza si rosii... imi ploua in gura cand ma gandesc.
Numai ca sunt de acord si cu ce zice Dan. Numai ca foarte des nu fac ce zice el, din pacate.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 31/01/2007 11:06

roxanavmv scrie:Asa le-am facut si eu pentru mazarea de Thanksgiving. Sunt foarte gustoase.
Chiar mi-a trecut prin cap sa fac si reteta de "marmelada de ceapa" care se face cu ceapa rosie taiata solzisori, cu otet balsamic si putin suc de mere (cidru), pana se caramelizeaza complet, o minunatie... E tare buna pe crostini cu carne de pui sau curcan la gratar, sau por, cu ceva branza si rosii... imi ploua in gura cand ma gandesc.
Numai ca sunt de acord si cu ce zice Dan. Numai ca foarte des nu fac ce zice el, din pacate.


multzam ca nu m-ati luat de tot la mijloc.. si tie Cara (Cara tot Cara.. halal sa-ti fie!)..

am sa ma explic putin, cu toate ca daca nu a fost clar din prima acum e mai greu sa dreg lucrurile; aici nu lucreaza preceptul de nevinovatie ci cum ni se pare, cum se vede din punctul noastru de vedere, al fiecaruia

1) in primul rand, am venit pe site-ul asta crezand ca pot sa dau o mana de ajutor; constat din practica mea (asta fac.) ca multi oameni se imbolnavesc pentru ca nu stiu sa mananace

am doua exemple: sotia si fiul nostru cel mic de 3 ani; nu intru in amanunte insa amandoi au incetat sa aiba probleme de sanatate cand au inceput sa manance "sanatos";

daca deranjez macar pe unul/una dintre voi imi iau jucariile si plec, dar nu ma veti putea face sa nu zic lucrurilor pe lume; tot ce voi zice va fi clar.. ca ceapa - nu o fac din rautate ci pentru ca trebuie uneori sa fi taios ca sa se trezeasca omul.. dupa cum stiti, stiu sa fiu si dragutz/politicos/kind si intotdeauna il iau in considerare pe el de vis-a-vis de mine;

2 ) cand se instaleaza boala chiar si din cauza mancarii corpul mai are 15% resurse sa contracareze mersul "normal" al bolii;

3) stiu ca in viata parintilor nostri si a noastra au fost (si sunt ) multe lipsuri; toti am considerat ca trebuie sa manacam bine; asta a fost primul deziderat al unui standarad de viata civilizat..

acum spre deosebire de acum 50 de ani de pe vremea bunicilor, lucrurilel s-au schimbat; atunci mergea a tocana de ceapa, acum insa nu.. de ce?
pai atunci bunica si bunicul munceau de la 5 dimineata pana la 5-6 seara, munceau nu se jucau; banuiesc Mona, ca stii ce iinseamna o zi de prasila, sau de mers la moara, sau chiar de tesut la razboi; stii ca atunci mirecurea si vinerea se postea "ca lumea"..uneori si lunea .. carne se manca mai mult duminica; painea se facea vinerea.. si ar mai fi multe sa-ti spun;
ca nu sunt de acord cum mancam noi? pai nu sunt..

ai auzit tu de vreo scoala unde se invata cum sa mancam? stiu ca religie se face la scoala, anatomie se face, matematica se face, Eminescu se face, educatie sexuala de asemenea... dar nimeni nu ne invata sa mancam.. decat ce invatam de la mama care continua sa faca mancaruri care se faceau si se mancau cand media de varsta era putin peste 45 de ani..

4..vorbeam cu sotia la Revelion si spuneam ca se vede pe fata omului daca mananca multa sau mai putina carne de porc.. la noi in casa numai eu mai mananc uneori pentru ca am grupa de zange 0 ( a carnivorilor..)

..cam atata; eu va multumesc ca m-ati ascultat pana acum; a fost frumos aici pe site desi nu v-am dat nici o reteta.. am incercat sa spun lucrurilor pe nume din toate puncte de vedere... nu sunt suparat, ci iubesc oamenii mult, mult de tot.. am schimbat multe in viata mea ca sa ma daruiesc lor.. si pentru asta am trecut prin Valea Plangerii (asa zic eu nivelului cel mai de jos pe care il atingi ca sa ai de unde te inalta din nou); e drept ca uneori sunt slobod la gura si ca incerc sa fiu expresiv dar doar ca sa fiu inteles mai usor..

daca am suparat cu ceva, scuzele mele

deci cam asta este cu mine; e un semn insa ca trebuie sa stau in banca mea si sa vorbesc atunci cand sunt intrebat; am suficiente pe cap si timp putin, f. putin pe care am crezut ca e bine sa-l impart cu voi..

voi mai iesi pe forum, insa doar atat cat voi considera eu ca trebuie... voi fi scurt concis si formal

Mona nu trebuie sa te simti in vreun fel jignita sau sa-ti faci vreo problema; e ok, ai spus ceea ce a trebuit sa aud.. nu sunt suparat (o spun a treia oara) si te rog sa nu fii nici tu..

o zi minunata tuturor si saru'mana la doamne!


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori