Garam Masala- mix din nordul Indiei

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Garam Masala- mix din nordul Indiei

Mesajde xanora » 20/02/2013 12:28

Hai sa facem o incursiune prin prea aromata Indie!!!!
Mai toata lumea asociaza bucataria Indiei si a tarilor vecine ei cu un general curry. Gresit! Curry este o planta ce se foloseste precum condiment in diferite amestecuri aromatice, mai uscate sau mai umede, dar depinde la o zona la alta sau de la un preparat la altul poate sa lipseasca , la fel si alte mirodenii din indepartata Indie.
Cine poarta vina pe generalizarea aceasta? Englezii, bata-i vina, cu tendinta lor de a generaliza totul! Cert este ca denumirea de curry provine initial de la unbicatar al unui nobil englez, cam acum cateva secole , forma intiala era "curie" si provenea din frantuzescul "curie"- a gati. De-a lungul timpului s.a ajuns la denominatia actuala, adoptata de indieni insasi cand serveau felurile lor traditioanale strainilor. Cred ca denumirea de Tikka Masala, Madras etc nu va sa sunt straine, doar le gasiti pe etichetele diferitelor preparate pt aceste feluri de mancare. Ele sunt nimic mai mult decat denumirile diferitelor amestecuri tipice in zonele respective. Iar in multe amestecuri, desi veti intalni cam aceleasi ingrediente specifice, difera cantitatile si felul de a prepara foarte mult. O lingurita mai mult din chimen, de exemplu, poate schimba total gustul final si reiese un alt gen de "curry".

In Romania exista tendinta de a generaliza aceasta bucatarie printr-o banala eticheta: picanta, iute, condimentata. :rusine: Nimic mai gresit, ca si definitia DEX-ului nostru cel de toate zilele, conform caruia condimentat este sinonim cu cele descrise inainte. Chiar si zaharul este un condiment! Deci, tot ceea ce adaugam unui anumit fel de mancare avand ca deznodamant schimbarea gustului produsului de baza se numeste condiment: sare, zahar,miere,piper, coaja de lamaie, piper, cimbru, tarhon, etc....lista e foarte lunga :D
Ceea ce multi nu stiu este ca in sudul Indiei - la fel cum se intampla si in zonele calide din Africa sau America Latina si Centrala- intradevar tendinta este de a gati un pic mai iute pentru a putea suporta mai usir temperaturile ridicate. In schimb, in nordul Indiei , unde temperaturile sunt mai scazute, nota de baza este preponderent mai dulce.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ardeiul iute - IN TOATE DENUMIRILE SALE CHILI/CAYENE CARE SUNT SINONIME !!!!!!!- a fost introdus de portughezi prin anii 1800 in India , stiut fiind faptul ca CASPICUM CASPICUM e original din America Latina.

Va prezint in continuare o reteta specifica din nordul Indiei GARAM MASALA.
E un amestec care merge foarte bine cu preparate ce au in componenta lor fructe, datorita scortisoarei din compozitie.

GARAM MASALA
3 linguri seminte corinadru
1 lingura chimen comun
1 lingura piper negru
1 1/2 linguri chimen negru -shahjeira
1 1/2 linguri ghimbir uscat
3/4 lingurita cuisoare
3/4 lingurita scortisoara scoarta maruntita
3/4 lingurita foi dafin maruntite- cam 4 foi

Semintele de coriandru se prajesc separat intr-o cratita antiaderenta, la foc mic, miscand cu grija din cand in cand. Atentie sa nu le ardeti, caci altfel le veti amara. Cand s-au prajit, luati cratita de pe foc si lasati sa se raceasca.
Restul ingredientele le puneti intr-o tigaie mai intinsa si le prajiti la fel ca si coriandru, la foc mic, miscand din cand in cand cu grija ca sa nu se arda si sa se rumeneaca frumos pe toate partile. Veti simti pe masura ce se incalzesc cum se elibereaza rand pe rand toate aromele. Cand sunt gata se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Semintele de corinadru s-au prajit separat caci depinde de calitatea lor pot lasa coaja superioara, ce se arunca. Exista unele ce o au deja scoasa, dar pt mai multa siguranta procedati asa.
Cand s-au racit , se macina impreuna si se pastreaza intr-un borcan etans in dulap, la loc racoros si ferit de lumina.


Note.
- nu am gasit chimen negru si nu am pus
- am facut dintr-un sfert din cantitatile date,recomand foarte mare atentie la cantarire!!!! indiferent de cantitatea facuta
- e obligatoriu ca ghimbirul folosit sa fie uscat, daca aveti deshidarat de dv e mai bine.Eu am folosit praf de la un magazin naturist.
- din pacate nu am o rasnita electrica sau una manuala ca cea clasica de piper.Am folosit macinataorea de la un borcanel cu capac-rasnita ce le-a macinat mai grosier si a trebuit sa le fac de doua ori, dar a meritat.
Fişiere ataşate
CIMG4130.JPG
CIMG4130.JPG (66.56 KiB) Vizualizat de 1318 ori
CIMG4147.JPG
CIMG4147.JPG (45.33 KiB) Vizualizat de 1318 ori
CIMG4121.JPG
CIMG4121.JPG (113.03 KiB) Vizualizat de 1318 ori
CIMG4120.JPG
CIMG4120.JPG (61.74 KiB) Vizualizat de 1318 ori
CIMG4119.JPG
CIMG4119.JPG (74.31 KiB) Vizualizat de 1318 ori
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/02/2013 11:57

Il cunosc :peace: Il pregatesc in casa :peace: ...dar mai ales il folosesc :!:

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... m%20masala

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 25/02/2013 06:30

lucia_bp scrie:Il cunosc :peace: Il pregatesc in casa :peace: ...dar mai ales il folosesc :!:

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... m%20masala

:pup: :pup: :pup:


Lucia, nu am vazut postarea ta!! E mai veche si inca nu am avut timp sa caut! Nu imi place sa duplic retete deja postate :cry:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/02/2013 09:22

Roxana, ma bucur ca ai postat reteta. Intotdeauna fiecare reteta aduce si ceva nou. Este o postare interesanta si frumoasa. Felicitari! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/02/2013 09:33

Roxana , fac si eu in casa , il folosesc mai rar pentru ca ai mei nu sant fani condimente straine radacinilor lor :P :wink: dar mie imi place.
Eu gasesc chimen negru la magazinele rusesti...aici la noi toate, absolut toate au chimen negru.!
Daca nu ai cautat , cauta acuma, poate ai sanse sa gasesti ....faina postare :hug:

Lucia , imi amintesc si de postarea ta bine de tto, de cand ai postat-o am pregatit de doua ori amestecul( tine mai mult la noi ca nu prea am doritori la asa ceva) :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/02/2013 03:58

xanora scrie:
lucia_bp scrie:Il cunosc :peace: Il pregatesc in casa :peace: ...dar mai ales il folosesc :!:

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... m%20masala

:pup: :pup: :pup:


Lucia, nu am vazut postarea ta!! E mai veche si inca nu am avut timp sa caut! Nu imi place sa duplic retete deja postate :cry:


Stai linistita...fiecare reteta este binevenita, iar a ta difera putin la ingrediente...asa ca lumea are de unde alege ce varianta doreste :peace:

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 26/02/2013 06:59

lucia_bp scrie:
xanora scrie:
lucia_bp scrie:Il cunosc :peace: Il pregatesc in casa :peace: ...dar mai ales il folosesc :!:

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... m%20masala

:pup: :pup: :pup:


Lucia, nu am vazut postarea ta!! E mai veche si inca nu am avut timp sa caut! Nu imi place sa duplic retete deja postate :cry:


Stai linistita...fiecare reteta este binevenita, iar a ta difera putin la ingrediente...asa ca lumea are de unde alege ce varianta doreste :peace:

:pup: :pup: :pup:


Eu am reteta de la un indian autentic, cantitatile mele sunt proportii reduse la ceea ce am de la el, caci nu am cum sa fac 1 kg de produs finit =)) No way sa il termin in viata asta :)
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/02/2013 07:53

Imi plac mult condimentele :buuun: :buuun: :buuun:
...in special amestecurile indiene =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 26/02/2013 10:25

:blushing: :flower:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori