Gajar Paratha - piine indiana umpluta cu morcovi

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Gajar Paratha - piine indiana umpluta cu morcovi

Mesajde crista » 10/11/2014 09:26

Paratha este un fel de piine din partea de nord a Indiei regiunea Punjab, se poate umple cu orice ingredient morcovi sotati ca in reteta asta sau cu orice zarzavat cu frunze ( de ex. varza ), conopida sau cu cartofi ( aloo paratha), radacini (cum e cea cu morcov), cu sau fara brinza paneer.

Paratha in special cele umplute se pot minca cu chutney, muraturi (pickles) si iaurt sau cu curry de carnbe sau vegetarian

Cuvantul paratha vine de la parat si atta si inseamna aluat copt intins ( plat, foaie). Atta in Hindi sau Urdu ineamna aluat. Atta este si felul de faina din care se fac toate felurile de piine indiene : naan, roti, puri, chapati si este o faina de griu dur ( durum ) insa fiecare foloseste ce are si ce ii place.



Ingrediente :

400 gr faina *
1 lingura cu ulei
un praf de sare
apa cit este nevoie

umplutura :

3 morcovi mari

1/2 lingurita coriandru macinat ( praf)
1/2 lingurita chimen macinat
si un virf de lingurita de seminte de chimen (alt soi )
1/2 lingurita Turmeric /curcuma pudra
1/2 lingurita boia dulce
1/4 lingurita cardamon macinat ( eu am scos semintele din fiecare pastaie si le-am macinat in mojar )

1 lingura frunze de coriandru tocate ( eu nu am pus ca nu aveam )
sare
2 linguri de ulei sau de ghee

1/2 pahar cu apa



Mai intii pregatiti aluatul amestecind pina cind obtineti un aluat compact nu foarte tare dar nici lipicios.

Puneti aluatul pe masa si il acoperiti cu un castron, lasati acolo minim 30 min la temperatura camerei, eu l-am lasat vreo 2 ore si mi-am vazut de treaba


Pregatiti umplutura de morcovi:

curatati si radeti fin morcovii, puneti putina sare si ii varsati in cratita cu ulei sau ghee. Lasati sa se incalzeasca putin si adaugati toate condimentele si apa, acoperiti cu capacul si lasati pe foc foarte mic eventual si cu o tabla sub cratita sa se inabuse pina cind morcovii sunt moi. Din cind in cind verificati si mai amestecati.

Cind morcovii s-au inmuiat continuati coacerea lor pe foc mare, fara capaca amestecind des pina cind se evapora tot lichidul .

Lasati sa se raceasca.


Continuati reteta : Impartiti aluatul si mporcovii in parti egale si in acelasi numar adica unei bucati de aluat sa ii corespunda o parte din umplutura, faceti bile si din aluat si din umplutura rece. Bila de aluat trebuie sa fie mai mare decit cea de umplutura *

Puneti pe masa de lucru bila de aluat, o intindeti cu sucitorul pina ajunge la dimensiunea unei farfuriute de cafea asezati deasupra bila de umplutura, aduceti marginile aluatului spre centru peste umplutura si intindeti totul cu sucitorul pina ajungeti la dimensiunea unei farfurii , chiar daca se rupe si mai iese umplutura se poate repara sau oricum nu conteaza devit estetic caci la coacere ca nu curge nimic ..

Incalziti tigaia la maxim si coaceti aceste piinici pe rind, mai intii pe o parte si apoi pe cealalta . Important sa fie aluatul copt ca umplutura era deja coapta.

nota 1:
In unele retete se coace cum am facut eu in tigaia calda si atit, altii insa ung placintele astea si pe o parte si pe alta cu ulei sau ghee si apoi le coc .. mie imi plac asa faca grasime

nota2: puteti folosi amestec de faina ( din cea alba cu una integrala de ex)
Fişiere ataşate
immagine_752_3381.jpg
immagine_752_3381.jpg (49.58 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_741_1.jpg
immagine_741_1.jpg (61.63 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_742_1.jpg
immagine_742_1.jpg (66.22 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_743_1.jpg
immagine_743_1.jpg (64.19 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_744_1.jpg
immagine_744_1.jpg (72.41 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_746_1.jpg
immagine_746_1.jpg (90.69 KiB) Vizualizat de 2851 ori
immagine_749_1214.jpg
immagine_749_1214.jpg (71.12 KiB) Vizualizat de 2851 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 10/11/2014 02:01

Un mod gustos de a manca morcovul ...imi place !!! =D> :roll: As face o combinatie de morcov cu ceapa...stii ca eu sunt fans ceapa... :D

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/11/2014 02:23

O Paratha pe cinste =D> =D> =D> colorata, vesela, dar cel mai important gustoasa :buuun: ...Inedita combinatia, care cu siguranta mi-a atras atentia :peace:

:master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 10/11/2014 02:28

O painica interesanta Crista felicitari ma bucur ca ai rabdare sa faci mereu retete noi felicitari :master: :master: :hug:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/11/2014 04:42

Nico merge si cu ceapa :buuun: si cu multe altele seamana rau de tot cu bartlazul de la tine :lol:


Lucia ai dreptate e buna si colorata si mie dintre toate umpluturile asta cu morcov mi-a atras atentia, e minunata ...


Claudia ma bucur ca iti place.


Eu mai am de gind sa fac si cu alte umpluturi, se poate face si simpla neumpluta ...

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/11/2014 09:14

Eu am sa o umplu doar cu ceapa din cea dulce, condimentata cu piper mult si sare....Crista mersi de reteta si idee :D

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/11/2014 08:11

Pupi asa mai ardeleneste, bravo!! si fratele meu la fel o vrea umpluta cu varza "amintiri din copilarie" :party: :party: :party:

mie cu morcov imi place dar eu iubesc morcovul in retete sarate :buuun: :buuun: trebuie sa o refac

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 12/11/2014 09:44

Crista, imi place mult reteta. Nu pot sa ma hotarasc la umplutura, cred ca o sa fac un mix de morcovi, conopida si broccoli.
Superba prezenare, felicitari pentru aceste minunate retete pe care ni le impartasesti.

=D> :master: :love:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/11/2014 06:55

Bia cum iti place tie. Pe pagina wiki paratha sunt enumerate multe umpluturi Si eu vreau sa mai incerc si alte umpluturi desi mie morcovii imi plac mult ... merge si fara umplutura.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori