Focaccia barese ( adica din zona Bari)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Focaccia barese ( adica din zona Bari)

Mesajde crista » 20/04/2008 10:21

Pentru simbata lui Lazar (cel care a murit de dor de placinte ), bunica mea facea mereu o placinta si dadea de pomana in aceasta zi .. eu am facut o focaccia ca e mai usor decit placinta ... asa ca va ofer chiar dc numai virtual o bucata de focaccia barese ...


aluatul :
400 gr faina de griu dur (se poate folosi si doar faina obisnuita .. pt cine nu gaseste griu dur)
200 gr faina 00
15 gr drojdie de bere
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare groasa
400 ml apa calduta
15 ml ulei de masline
30 gr fulgi de cartofi ( cei pt piure instant)*


condiment:
ulei
rosii mici**
masline
sare groasa
origan




se face un aluat cu ingredientele de mai sus, se lasa sa dospeasca, se incalzeste cuptorul si in acest timp ungem tava cu ulei si cu miinile unse intindem aluatul in tava , intinsind cu degetele ... ungem cu pensula cu ulei, asezam deasupra maslinele si rosiile presaram cu origan si sare.


Lasam putin sa mai dospeasca pina cind se incalzeste cuptorul si coacem pina cind se rumeneste frumos ... la temperatura maricica .. cuptorul intre mediu si mare.
* in loc de fulgi de cartofi eu am pus un cartof curatat de coaja, copt la microunde ( sau il fierbeti ) , lasat sa se raceasca si strivit
** rosiile mele erau cam maricele si deci le-am taiat dupa care le-am asezat cu coaja spre aluat ca sa nu se ude prea tare


Pentru ca este destul de inalta o puteti taia di umple cu brinza, sunca .. ce vreti ...


tava mea e mare 30*22 cm
Fişiere ataşate
Immagine 291.jpg
Immagine 291.jpg (53.33 KiB) Vizualizat de 4236 ori
Immagine 290.jpg
Immagine 290.jpg (54.25 KiB) Vizualizat de 4236 ori

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 20/04/2008 10:41

Da e super salivez pur si simplu :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 20/04/2008 11:16

Ce bine arata :buuun: - si varianta asta e si de post =D> :flower:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 20/04/2008 11:29

am salivat, salivez :buuun: , si voi mai saliva, dar numai pana maine :wink:
tare gand rau i-am pus focacciei acestea 8) ...ii vin eu de hac maine :lol:

iasmina
Bucatar in devenire
Mesaje: 463
Membru din: 15/01/2007 03:02
Localitate: timisoara

Mesajde iasmina » 21/04/2008 02:16

Cri, o minune :buuun: :buuun: :buuun: maine o si execut :pup: :flower: :flower:
iasmina

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 21/04/2008 09:39

Chiar minunata, Cris, am vazut-o dincolo, si as da o placinta pe o felie de foccacia la ora asta :buuun:
Sper sa am timp sa o fac si eu diseara sau maine cel tarziu. O intrebare numai tu ai pus 15 g drojdie proaspata, nu? ca sa stiu sa socotesc cate grame de drojdie granule sa pun, ca nu am proaspata. Din aia aduc numai la craciun in magazine si desi am cumparat sase cubulete, le-am folosit, ca sunt taare mici.

iasmina
Bucatar in devenire
Mesaje: 463
Membru din: 15/01/2007 03:02
Localitate: timisoara

Mesajde iasmina » 21/04/2008 09:58

roxa, cred ca drojdie proaspata, pt ca 7 gr de drojdie uscata este pt cca 500 gr faina, eu asa folosesc.oricum apare cri si ne spune. :pup: :flower:
iasmina

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 21/04/2008 11:19

Minunat Crista, luat pufos, parca si simt mirosul :roll: =D>

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/04/2008 11:06

Multumesc mult, Cris, pt. reteta, Gabi a cumparat de multe ori focaccia si nu i-a venit sa creada cand a vazut ce buna a iesit.
am avut insa o problema cu aluatul, nu s-a legat si pace, era foooarte lichid. Am mai pus vreo 200 g faina si a iesit zic eu bine, desi s-ar putea sa fii gresit pe undeva, ca nu inteleg ce s-a intamplat. Am gasit o reteta similara intr-o carte de bucate care sta la mine pe raft de 2 ani de zile si nu am facut decat un panetone bolovan din ea, si aia avea la aproape 400 g faina numai 1 cup ( 225 ml apa), asa ca m-am gandit ca daca mai adaug faina e ok, dupa aia.
Pupici multi, ii meriti cu prisosinta.
Fişiere ataşate
focaccia Crista 3.jpg
focaccia Crista 3.jpg (33.68 KiB) Vizualizat de 3997 ori
focaccia Crista.jpg
focaccia Crista.jpg (34.97 KiB) Vizualizat de 3997 ori


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori