File de peste cu sos Beurre Blanc

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

File de peste cu sos Beurre Blanc

Mesajde epurasha » 23/02/2010 07:19

Ingrediente : 2 fileuri de peste alb (cod/fitofag, etc), 1 morcov, 1 ceapa salota/ceapa dulce de apa, 1 frunza verde de praz, 100g unt, piper alb, 1/2 pahar otet alb, 1/2 pahar vin alb, sare, ierburi aromate, 1 frunza de dafin, 1 canuta de smantana lichida.
Pregatirea pestelui: se incinge o tigaie antiaderenta (tip Doubletta) si se pune la topit o lingurita de unt in o lingurita de ulei de susan/ masline.Apoi se aseaza fileurile de peste si se lasa la rumenit putin pe fiecare parte si deasupra lor presaram ceva ierburi aromate ce ne plac si neparat un pic de sare mare.Eu am pus un amestec de cimbru, rozmarin si busuioc toate uscate si puti piper.
Sosul Beurre Blanc (sos de unt alb) este un sos de origine frantuzeasca care la originea sa se facea fara smantana, insa cu timpul si tocmai din lipsa de timp acum toti chef cuisine-ii il fac cu smantana lichida.Oricum ar fi el, original sau variatiune, este un sos extraordinar de fin si gustos.
Deci, sa incepem pregatirea acestui minunat sos.Punem in craticioara sau o tigaie cu margini mai inalte otetul cu vinul si cu ceapa esalota tocata marunt de tot.Lasam sa faca bule mici de fierbere si adaugam acolo si o frunza de dafin, piper alb si putina sare.Amestecam bine cu un tel nemetalic, apoi cand lichidul a scazut aproape de tot, si arata ca un sirop, se adauga smantana amestecand energic cu telul.Apoi lasam la foc mai mic sa scada sosul, amestecand din cand in cand.Acest sos nu trebuie parasit deloc, trebuie sa stam langa el mereu :)
Cand e scazut bine si s-a ingrosat bine de tot, reducem focul la minim sau chiar oprim si incepem sa adugam din unt, cubulete mici tinute la rece anterior, la inceput 2-3 apoi iar cate 2 si de fiecare data amestecand energic cu telul pana ce se topeste tot si se incorporeaza bine de tot.Trebuie tratat cu mare atentie fiindca e sensibil ca o maioneza, se poate taia.:)E foarte important sa reduce, focul pentru ca altfel untul se topeste repede si se separa, astfel sosul se taie, pe cand daca reducem focul si amestecam mereu el nu se separa ci se incorporeaza frumos ca o crema subtiata.
Cand am terminat de incorporat tot untul, mai putem adauga si alte ierburi aromate ce ne plac, marar uscat sau rozmarin, cimbru, busuioc.Apoi sosul se strecoara printr-o sita amestecand cu o spatula pana ce s-a scurs tot.Astfel pastreaza aromele dar ramane fin si fluid.Se toarna cu o lingura peste fileurile de peste.Se serveste cu un buchetel de spice de morcovi sotati la abur si legati cu fundita de praz.
Pofta buna si nu uitati sa impartiti cu cineva drag! :)
Fişiere ataşate
P1080319.JPG
P1080319.JPG (54.21 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080316.JPG
P1080316.JPG (31.48 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080318.JPG
P1080318.JPG (49.13 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080317.JPG
P1080317.JPG (49.11 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080314.JPG
P1080314.JPG (49.7 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080311.JPG
P1080311.JPG (49.74 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080310.JPG
P1080310.JPG (37.94 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080305.JPG
P1080305.JPG (45.01 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080303.JPG
P1080303.JPG (60.69 KiB) Vizualizat de 3590 ori
P1080302.JPG
P1080302.JPG (55.29 KiB) Vizualizat de 3590 ori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 23/02/2010 07:43

Na extraordinar ce bine arata :o ...chiar cautam un sos bun si am gasit la tine, nota 10 , minunata portia de peste :flower:

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 23/02/2010 08:02

super ca intotdeauna
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 23/02/2010 10:45

:buuun: :buuun: :buuun: pare asa de bun :hug: :pup:
Ps:mai ai o portie :blushing:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 24/02/2010 08:12

Esti o adevarata artista !
:master: :master: :master:
Cred ca are un gust minunat !
:buuun: :buuun: :buuun:
Am notat si sper sa-mi iasa sosul.
Multumesc pentru reteta !
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/02/2010 10:33

=D> Imi place sosul :roll: ... nu am facut inca asa ceva ..o sa-l incerc sigur!
mersi... :flower:

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 24/02/2010 10:36

thea scrie:Na extraordinar ce bine arata :o ...chiar cautam un sos bun si am gasit la tine, nota 10 , minunata portia de peste :flower:

Multumesc Thea! :flower: si eu am cautat un sos bun si am gasit pe video pregatirea lui in direct de catre un chef cuisine si mi-a placut mult ideea si am pus-o in practica.Nu regret nici o secunda, e cel mai bun sos de peste pe care l-am incercat eu pana acum.Se poate pune zeama de lamaie in loc de otet, este chiar mai aromat asa. :wink:

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 24/02/2010 10:37

alinaraluca2000 scrie:super ca intotdeauna

alina raluca multumesc mult de apreciere! :hug: :pup:

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 24/02/2010 10:38

d_dana_a scrie::buuun: :buuun: :buuun: pare asa de bun :hug: :pup:
Ps:mai ai o portie :blushing:

Danuta serveste cu incredere! nu ingrasa si e delicios! :flower:

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 24/02/2010 10:40

lucia_bp scrie:Esti o adevarata artista !
:master: :master: :master:
Cred ca are un gust minunat !
:buuun: :buuun: :buuun:
Am notat si sper sa-mi iasa sosul.
Multumesc pentru reteta !
:flower: :flower: :flower:

cu multa placere Lucia, venind de la tine este un mare compliment! ma bucur mult ca v-a placut! :) :flower:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori