Espencat/escalivada

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Espencat/escalivada

Mesajde xanora » 08/08/2013 02:46

Indiferent cum o denumesti, in valenciana sau in catalana, aceasta mancarica rece de legume este delicioasa!!

Cum bine ati vazut , deja am pus in aceeasi propozitie doi "dusmani" arhicunoscuti in peninsula Iberica, care se cearta si incearca sa detina suprematia si in cea mai comuna si banala mancarica!

De ce comuna si banala? Pentru ca ingredientele sunt comune in mai toata Europa. Noi i-am zice zacusca sau salata de ardei copti si alte cele pe timp de vara. Banala? Pentru ca este foarta simpla , de la ingrediente pana la procesul tehnologic.

Deocamdata , nu exista surse care sa afirme cu certitudinea vechimea si autenticitatea acestui preparat. Si bineinteles ca un nume sau celalalt, conform wiki, reprezinta doua preparate diferite prin adaugarea unui ingredient sau altul.
Conform sursei citate espencat in valenciana provine din verbul pencar= a face -ceva in - suvite . Si se refera la ruperea cu mana a legumelor coapte in suvite. Pe de alta parte , in catalana escalivar= a coace pe jar,grill[i] si face referire la modul in care se pregatesc termic legumele.
Exista insa si andaluzi care denumesc acest fel de mancare
pisto si in functie de ce i se mai adauga se denumeste pisto con...

Tot wiki zice ca escalivada contine vinete, ardei gras rosu si verde, ceapa si rosii , se stropesc cu ulei de masline din belsug si i se adauga usturoi pisat sau lamiant. In schimb, espencat-ul contine vinete, ardei gras, ceapa, usturoi si cod desarat in firimituri, imbaiat iarasi in ulei de masline.

In schimb, in zona in care locuiesc , este comun preparatul pe care vi-l prezint. Ca o paranteza, este o zona in care andaluzilor de aici li se poate aplica bancul nostru " cu ce se aseamana moldovenii si coca cola? Sunt peste tot" . Ca o concluzie, in zona, depinde de familie, se va gasi sub doua denumiri acelasi preparat: andaluzii il cheama simplu
pisto iar valencienii din zona espencat.

Asa cum am mentionat, nu ezista surse care sa ateste vechimea sau autenticitatea acestei retete. In schimb aceasta reteta este prezenta in toate conversatiile bunicilor in ziua de targ, cand merg sa isi cumpere legumele si fructele , cerand acel ardei sau acea vanata pentru espencat. Si marea majoritate au peste 70 de ani...


Reteta

o vanata
un ardei gras rosu
un ardei gras verde
o ceapa
ulei de masline comun sau de care doriti
ulei de masline extra-virgin
un catel-doi de usturoi
sare
folie de aluminiu


Modalitatea de preparare termica ramane la aprecierea d-voastra : puteti opta pentru a coace legumele pe o tabla , la jar sau aragaz sau le puteti pregati la cuptor.
Pentru cuptor, modalitatea cea mai usoara si mai putin "murdaricioasa" este urmatoare : se infasoara fiecare leguma in folie de aluminiu, nu inainte de a picura un pic de ulei comun de masline sau de floarea soarelui, soia ,etc. In cazul in care vanata este prea mare, o puteti taia longitudinal si infasura in asa fel incat folia de aluminiu sa nu atinga partea taiata, care va ramane deasupra. La fel puteti proceda si cu ceapa, daca este prea mare.
O data ce ati pregatit legumele, le puneti la cuptorul bine incins pt aprox 45 de minute. Se scot, se lasa sa se raceasca si se curata de pieliti. Este de preferat sa ne ajutam cu un prosop de hartie alimenatara in momentul in care se scot semintele si nervurile din ardeiul gras, caci trecerea prin apa nu face decat sa se piarda din gustul si savoarea lui, implicit anumiti nutrienti. Iar daca va ramane o samanta doua, nu se intampla nimic.
Odata curatate legumele de pieliti, se lasa sa se raceasca bine, daca sunt inca caldute, dupa care se rup cu mana in suvite longitudinale, iar ceapa se poate taia cu un cutit in julienne, daca vi se pare dificil cu mana. Se pun intr-un bol , se sareaza dupa gust si se adauga usturoiul taiat in lamine subtiri sau tocat marunt, depinde de gust. Tot in functie de gust se mai poate adauga un catel de usturoi. Se "imbaiaza" din belsug cu ulei de masline extra-virgin si se lasa un pic la firigder pentru intrepatrunderea aromelor.

Modalitati de servire

Daca veti calatori in Tara Iepurilor veti observa mai multe modalitati de servire: ca si garnitura la gratar sau alte preparate din carne, pe o felie de paine gen
tapa - acompaniat sau nu de o ansoa , sardina sarata sau cod - sau pur si simplu pe o farfurie stropit cu ulei de masline. Este excelent alaturi de un pahar de vin, alb , rosu sau roze dar exista si persoane care il insotesc cu un tap de bere rece.

Personal, ii zic zacusca rapida, caci nu mai continui procesul de fierbere a legumelor deja coapte din zacusca noastra traditionala. ( Bulgarii denumesc "zacuski" micul dejun, nu stiu daca asa se scrie dar asa mi-a fost explicat de catre o prietena bulgaroaica)
Fişiere ataşate
e4.jpg
e4.jpg (51.36 KiB) Vizualizat de 1663 ori
e3.jpg
e3.jpg (45.11 KiB) Vizualizat de 1663 ori
e2.jpg
e2.jpg (61.61 KiB) Vizualizat de 1663 ori
e1.jpg
e1.jpg (61.85 KiB) Vizualizat de 1663 ori
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 08/08/2013 02:57

Ce pofta mi ai facut cu reteta ta :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Foarte buna trebuie sa fie....felicitari si succes!! :hug: :hug: :pup: :pup:
Tina Chl

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/08/2013 03:34

o reteta in care daca nu folosesti ingrediente de calitate esti mincat =)) =)) simpla si buna tocmai pentru ca se simte fiecare ingredient in parte .. imi place mult :hug: :hug: e genul meu de reteta cu putine ingrediente, munca putina si satisfactie maxima . Am pus-o pe lista!

=D> =D> =D> =D>

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 08/08/2013 04:51

Cum simplitatea poate fi exprimata in mare fel, iubesc produsele folosite, calitatea lor isi spune cuvantul in gust si savoare.

Farfuria este foarte eleganta, prezentarea de nota 10!

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 08/08/2013 05:18

crista scrie:o reteta in care daca nu folosesti ingrediente de calitate esti mincat =)) =)) simpla si buna tocmai pentru ca se simte fiecare ingredient in parte .. imi place mult :hug: :hug: e genul meu de reteta cu putine ingrediente, munca putina si satisfactie maxima . Am pus-o pe lista!

=D> =D> =D> =D>


Stii care este ingredientul star dupa mine? Funia de usturoi de Dulcesti din fundal, impletita de mine :clipocit: :blushing: Na, ca mi-au murit laudatorii :P
Multumesc, Crista!
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 08/08/2013 05:19

yafa scrie:Cum simplitatea poate fi exprimata in mare fel, iubesc produsele folosite, calitatea lor isi spune cuvantul in gust si savoare.

Farfuria este foarte eleganta, prezentarea de nota 10!

:hug: :pup: :flower:


Yafa :blushing: :master: :flower:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/08/2013 07:19

=)) =)) =)) =)) uite ca nu stiam ca e usturoi de acasa :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/08/2013 09:31

Roxana, ma bucur ca imparti cu noi atatea informatii valoroase cu privire la bucataria spaniola (le citesc pe toate cu drag). :hug: Sunt bune cartile insa experienta de la fata locului bate orice carte (adesea in postarile tale se simte faptul ca ai experienta unui restaurant)!

=D> =D> =D> pentru preparatul gustos, pentru prezentare, reteta & colajul cu fotografii!

Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 08/08/2013 10:30

antoniah scrie:Roxana, ma bucur ca imparti cu noi atatea informatii valoroase cu privire la bucataria spaniola (le citesc pe toate cu drag). :hug: Sunt bune cartile insa experienta de la fata locului bate orice carte (adesea in postarile tale se simte faptul ca ai experienta unui restaurant)!

=D> =D> =D> pentru preparatul gustos, pentru prezentare, reteta & colajul cu fotografii!

Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:


Multumesc mult, Antonia :blushing: :blushing: :master:
Dar trebuie sa recunosc ca bazele experientei din alimentatie publica si sevicii le am din tara :blushing: Si a propos de experienta de la fata locului, nu stiu de ce mai mereu am in parc prietene "tinerele" de la 65 de ani in sus, cu care imi face mare placere sa fac schimb de traditii in arta culinara si nu numai .
:hug: :hug: :hug: :flower: :peace:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori