De ce imi crapa cozonacii?

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

mony40
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 20/04/2011 04:46

De ce imi crapa cozonacii?

Mesajde mony40 » 20/04/2011 05:22

De ce imi crapa cozonacii?

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/04/2011 07:31

Au stat prea mult la dospit sau ai pus prea multa drojdie decat era necesar la cantitatea de faina folosita...poate caldura cuptorului nu a fost cea ideala...pot fi mai multe motive :hug:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 21/04/2011 11:34

Pupi, fiindca tot v-am prins la subiect :lol: ..cozonacii mei si ai soacra-mii dupa ce sunt scosi din cuptorsunt asa, patratosi deasupra, la nivel...nu sunt rotunzi, frumosi, infoiati...am zis ca e prea putina faina, sa pun mai multa, dar dupa aia ies ca ai lu mama, pietroi :D .Aluatul e minunat cand il lucrez, pufos,nu se lipeste, nu e nici prea tare...poate ca nu ii las suficient in tava la crescut..o sa incerc si asta astazi cand ii fac (sper sa ma lase maimutica, ieri n-am facut nimic decat am stat cu el in poala la laptop sa ne uitam la Mikey Mouse Clubhouse :P )

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/04/2011 06:00

Deci ce stiu eu despre cozonaci si ce fac eu inainte si in timpul pregatirii lor am sa iti scriu aici, mai multe habar nu am ....daca vine cineva cu alte noutati ar fi super( poate eu sant mai invechita, prafuita si stiu doar cele de baza metode...noutati sant mereu in domeniul asta)

- un cozonac reusit are o suprafata rumenita, miezul moale, bine copt, iar cand setaie se desface in fasii.Cozonacul care la taiere prezinta gauri,este sfaramicios si aspru la pipait , nu este reusit

- cozonacii trebuiesc pregatiti intr-o bucatarie calda, fara curenti de aer rece

- faina trebuie sa fie de buna calitate si uscata, adica daca luam putin dein eacu doua degete ea nu trebuie sa se lipeasca ci sa cada pulbere

- drojdia si ouale sa fie proaspete

- cu cat numarul de oua este m,ai mic , cu ata se va creste cantitatea de lapte...in general nu se poate fixa exact cantitatea de lapte, aceasta fiind in functie de calitatea fainii

-cozonacii preparati cu mai multe oua, unt , zahar cresc mai greu

- la framantat nu este voie sa se rupa aluatul in maini, el se va impaturii fara rupere

- cozonacii cei mai reusiti sant cei la care se foloseste la framantat ulei amestecat cu unt

-
un aluat de cozonac bun nu va fi nici prea tare nici prea moale

- pentru a obtine un cozonac cu suprafata marmorata, dupa ce se pune aluatul in forma, se va unge inainte si dupa dospire cu oui batut

- untul care se foloseste pentru unsul tavii se va topi si apoi raci..abia atunci se va putea folosi

-cozonacii se vor aseza in forma( impletiti sau nu) doar pana la jumatatea formei pentru a le lasa loc sa creasca

- in timp ce aluatul este la crescut se va evita orice sursa de curent( eu il pastrez in cuptor la aragaz cu becul aprins si usa , desigur inchisa...are acolo caldurea suficienta data de bec si nici curenti de aer rece nu dau peste el)

- Cozonacii nu trebuiesc lasati sa cteasca prea mult in forme...ei trebuie sa creasca dpoar pana la marginea formei

- cuptorul nu trebuie sa fie prea tare la inceput , deoarece caldura mare produce o crusta la suprafata produsului care impiedica cresterea normala in timpul coacerii si ca urmare cozonaculnu creste, ramane inabusit,cleios nu are gust bun si nici aspect frumos

- la inceputul coacerii cuptorul trebuie sa fiemai domol ( cam 15 minute) apoi sa mai iuteste focul putin

- cozonacii nu se tin in cuptor mai mult de 45 de minute maxim

- in timpul coptului nu se inteapa cozonacii cu paiul ca sa vedem daca sant copti( vor "cadea")

- daca in timpul coacerii cozonacii incep sa se rumeneasca prea tare , se acopera cu o hartie

- cozonacii copti lasati la racit , nu se aseaza unul langa altul ca sa nu se incruzeasca

- faina trebuuie sa fie de cea mai buna calitate...o faina de calitate mai inferiopara sau chiar inferioara , iti da un cozonac inferior, trebuie cernuta de trei ori ca sa fie cat mai afanata si uscata


Cam asta e tot ce stiu eu ( sper ca nu am uitat nimic :? ) si sper sa iti fie de folos :hug: :pup:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 21/04/2011 09:07

eu as prefera sa imi crape cozonacii decit obrazul ca nu fac....
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 22/04/2011 11:33

:badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday: :badday:
N-am dormit toata noaptea din cauza cozonacilor, am fost foarte obosita, nu am avut chef de ei (nici de viata sau ea de mine), am inceput cu un dezastru, am pus ligheanul cu coca langa calorifer si dupa vreo juma de ora cand m-am dus sa verific coca am vazut ca domnul calorifer nu mergea :badday: !!am mutat ligheanul langa alt calorifer, in alta camera, intr-un final a crescut. Intre timp dadusem drumul si la cuptor. i-am pus in forme (compozitia pt pasca mi-a iesit f lichida oricat gris i-am pus in ea), impletitura pt pasca n-a iesit neam, am pus un cerc de coca si gata, care cerc s-a scufundat in umplutura.Le-am dichisit pana la urma si cand sa-i bag, iaca pozna: s-a oprit cuptorul!! :badday: s-a supra incalzit si-asa face, parlitul, se opreste.le-am lasat pe masa toate si m-am dus sa ma intind ca era 1 noaptea deja. pe la 3 s-a trezit Lelo ca-i era sete, l-am culcat la loc si m-am dus la cozonaci. alta surpriza:unul, al' mai infoiat dintre toti (3) era pe de laturi, ceilalti doi erau ok, pasca se revarsase pe masa de-am adunat-o cu lingura. am pornit iar parlitania de cuptor si intre timp am rearanjat cozonacii,le-am dat o fata cat de cat, i-am dat cu ou si i-am bagt in cuptor.N-au mai crescut ca nu mai avea ce.in schimb la caldura s-au lasat iar cand i-am scos s-au lasat si mai tare,au facut adancitura . suprafata a iesit foarte fina si lucioasa, foarte frumoasa, dar nu sunt prea aspectuosi. iar la gust presupun ca sunt buni (n-am nici miros nici gust de cateva luni si mi-e frica sa merg la doctor sa nu-mi zica cine stie ce).pasca...am vazut ca s-a rumenit, am oprit cuptorul si nu am mai scos-o sa deja era ora sa plec la servici.ouale au iesit tare frumoase, pe cateva le-am imbracat in abtipilduri cu animalute pt Lelo (se pune abtipildul de plastic de jur -imprejurul oului, ca o camasa apoi se scufunda in apa clocotita pt cateva secunte. astfel 'camasa' se muleaza perfect, imbracand tot oul). cand le-a vazut maimuta dimineataaa..''my ball, my ball...gooollll'' :P a jucat fotbal cu vreo doua, dupa ce le-a facut zob ''wokan, wokan (broken)'' si le-a abandonat in baie.
Asta fuse odiseea cozonacilor mei de Pastele asta...si abia asteptam sa-i fac, datile trecute au iesit ok.
Sunt teleghidata de somn, iar ochii mei sunt ca la broasca :cascat:

icemanct
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 23/04/2011 06:36

esti tare

Mesajde icemanct » 23/04/2011 06:38

ce simpatica ai fost:)))... :* lasa e bine ca ai iesit intreaga din situatie te pup :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/04/2011 07:16

Eu azi fac cozonacii si restul...ieri doar ouale le-am vopsit...nu stiu de ce , obisnuinta, credinta, superstitie , poti sa ii spui cum vrei....de la bunica si apoi, de la mama stiu ca in vinerea mare sa nu fac nimic ...niciodata nu a iesit nimic bun de cate ori m-am abatut de la "regula" asta...m-am invatat minte :P , de multe ori am patit si eu asa ca si tine si pe an ce trecea mai lasam din :wink: " elenul" tineretii cate ceva.....Lasa nu te necaji, aspectul nu trebuie sa fie chiar asa de frumos daca nu il duci niciunde ...pentru uzul propriu e ok, doar sa fie bun la gust, zic eu( si sant sigura ca este :hug: )....citind cele scrise despre Leo mic, mi-am amintit de fiul meu pe vremea cand era ca si al tau sau poate cu ceva mai maricel....trebuia sa tinem cosuletul cu oua undeva sus, pe o masa sa nu ajunga la el....spargea toate ouale :P , spunea de fiecare data "Hristos a inviat" intorcea oul cu partea cealalta , ciocnea din nou si spunea" adevarat a inviat", apoi le punea la loc in cosulet....se distra la culme , copia ce vedea la noi si ne imita .....

Branza de la pasca a iesit apoasa ptr ca nu a fost scursa de zer destul, data viitoare sa o mai pui putin intr-o sita inainte de a o folosi :hug: :pup:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 26/04/2011 02:01

Pupi, sa fie din cauza ca era deja vineri?avand in vedere ca noaptea s-a petrecut toata povestea....
Oricum data viitoare o sa tin cont de ce ai scris mai sus cu sfintenie ca are logica si mai ales ca stim ce iese din manutele tale :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori