Cum vopsim oua natural

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Cum vopsim oua natural

Mesajde sabina1609 » 21/04/2011 10:18

Anul trecut am experimentat vopsirea oualelor rosii cu foite de ceapa si a fost o neasteptata reusita. Anul acesta am vopsit si oua galbene, tot fara vopsea de oua ...folosind tumeric. O sa ma intrebati ce-i tumericul? Ei bine, este o planta, din a carei radacina se obtine un condiment de culoare galben, originar din regiunea indo-malaeziana. Condimentul se gaseste si la noi usor, in magazinele naturiste, tip plafar.

Ingrediente:

* 2 linguri tumeric
* 2 linguri otet
* un praf de sare
* 6-7 oua
* 2 linguri ulei (luciu)
* 1 litru apa

Punem la fiert un litru de apa impreuna cu un praf de sare. Degresam ouale,(care trebuie sa fie la temperatura camerei) spalandu-le usor cu apa si otet ori detergent. Cand apa incepe sa fiarba adaugam doua linguri de otet si tumericul. Rand pe rand adaugam ouale in apa colorata in galben si lasam sa fiarba pentru 20 -25 de minute.
La final scoatem ouale galbene pe un servetel si le stergem imediat cu un servetel imbibat in ulei.

Stiu ca unii vor spune ca nu au iesit perfecte, precum vopseaua de oua, insa sunt mult mai sanatoase, nu ne murdarim pe maini si nici nu mancam albus rosu plin de chimicale. :D
Fişiere ataşate
ouanaturalerosiisigalbene.jpg
ouanaturalerosiisigalbene.jpg (42.46 KiB) Vizualizat de 3389 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/04/2011 10:57

Sabina, bunica mea vopsea cu flori de papadie ...nu erau asa de intens colorate ca ale tale dar erau galbene...frumoase ti-au iesit....cu tumeric inca nu am incercat...sa stii ca am sa fac anul asta..papadii chiar nu mai am in curte, le-am cules pe toate pentru sirop la clatite, waffels , cereale etc....am sa folosesc tumericul in schimb....chiar ma gandeam cum vor iesi daca incerc...acum am in fata proba... =D> =D> ....mi-am adunat coji de ceapa , sfecla rosie si varza rosie...doar tumericul mai ramane de cumparat :wink:

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 21/04/2011 11:01

pupi, eu azi am folosit ceapa rosie si tumeric ...am incercat si cu sfecla, dar nu s-au colorat neam ...am pastrat sfecla in frigider de vreo luna si cred ca aici a fost problema , ca nu era proaspata, dar ce sa fac sfecla a disparut demult din piata
pupi, te astept cu poze da?! spor la treaba! :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/04/2011 01:16

Uite ouale colorate

cu ceapa normala ,galbena, sant cele mai inchise la culoare

cu sfecla rosie sant cele rozalii

cu frunze de varza rosie sant cele albastrui

cu tumeric sant cele galbene
Fişiere ataşate
139 paste 2011.jpg
139 paste 2011.jpg (100.83 KiB) Vizualizat de 3189 ori
140 Paste 2011.jpg
140 Paste 2011.jpg (105.57 KiB) Vizualizat de 3189 ori

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 24/04/2011 05:26

Pupi, foarte frumoase ti-au iesit culorile!!! :hug: :hug: :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator