Cum se pregateste o varianta de aluat dospit rapid

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cum se pregateste o varianta de aluat dospit rapid

Mesajde lucia_bp » 06/12/2013 04:40

Ingrediente pentru 500 g aluat

-400 g faina
-10 g praf de copt
-1 pahar* lapte ( in varianta de post folositi lapte de soia)
-3/4 pahar* ulei
-2 linguri zahar
-Âź lingurita sare
-11 g drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata

* pahar de 300 ml

Preparare

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si tineti la indemana.
Separat, incalziti doar putin amestecul format din lapte, ulei, zahar, sare si amestecati pana ce se dizolva sarea si zaharul. Dati deoparte si lasati pana ajunge la temperatura camerei. Adaugati drojdia si bateti cu telul pana ce aceasta este dizolvata.
Turnati cate putin peste faina si amestecati de fiecare data. La final trebuie sa obtineti un aluat mai moale si lipicios. In aceasta faza, nu fiti tentate sa adaugati mai multa faina pentru ca veti obtine un aluat prea tare, care nu va creste bine.
Scoateti pe masa de lucru infainata si framantati aluatul cca 1 min, adaugand treptat 2 maxim 3 linguri cu faiana. Aluatul este tot molcut si putin lipicios.
Puneti-l inapoi in bol, bolul intr-o oala mai mare cu apa calda spre fierbinte, a carei inaltime sa ajunga pana la Âź din inaltimea bolului in care aveti aluat. Acoperiti totul cu un servet mai gros de bucatarie si lasati la dospit pentru 30 min, timp in care aluatul va creste repede si frumos.
Transferati aluatul din nou pe masa de lucru putin infainata, framantati inca 1 min, iar daca aluatul o cere ( adica este uleios, dar inca putin lipicios), puteti adauga 1 maxim 2 linguri de faina.
Modelati aluatul sub forma de bila si lasati-l sa se odihneasca acoperit, 10 min, la temperatura camerei, apoi il puteti taia si modela dupa cum o cere reteta.

Puteti sa-l folositi la orice copturi la care se cere aluat dospit.
Fişiere ataşate
cimg6303.jpg
cimg6303.jpg (72.96 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6325.jpg
cimg6325.jpg (85.94 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6329.jpg
cimg6329.jpg (57.88 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6331.jpg
cimg6331.jpg (74.16 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6335.jpg
cimg6335.jpg (69.45 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6340.jpg
cimg6340.jpg (97.75 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6351.jpg
cimg6351.jpg (95.67 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6347.jpg
cimg6347.jpg (64.79 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6355.jpg
cimg6355.jpg (80.21 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6359.jpg
cimg6359.jpg (70.09 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6360.jpg
cimg6360.jpg (82.38 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6362.jpg
cimg6362.jpg (81.49 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6367.jpg
cimg6367.jpg (78.01 KiB) Vizualizat de 2635 ori
cimg6374.jpg
cimg6374.jpg (79.75 KiB) Vizualizat de 2635 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 06/12/2013 06:48

Ce aluat frumos crescut! :master: =D> :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 06/12/2013 07:57

Lucia cam la fel il fac si eu il folosesc mai ales la pizzette :wink: in loc de praf de copt poti sa pui bicarbonat de sodiu acesta ii da o textura pufoasa la aluat :wink: felicitari super postare :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 06/12/2013 10:04

Ce bunatati au rezultat din aluatul acesta minunat! =D> =D> =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/12/2013 07:43

Danieluta scrie:Ce aluat frumos crescut! :master: =D> :flower:


Se face repede, fara prea multa framantare :D ...si creste...( de nu se mai opreste :wink: )

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/12/2013 08:37

Asta-i bun pentru mine in zilele cand sant lenesa :D ...Lucia , imi place aluatul asta si metoda de a-i forta cresterea....imi place postarea mult, :master: :master: =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/12/2013 08:36

Arata minunat aluatul :master: :master: :master: :master: :master:
Felicitari pentru postare =D> =D> =D>
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori