Cum se fierb pastele uscate

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cum se fierb pastele uscate

Mesajde lucia_bp » 09/02/2013 09:29

Hai sa va mai delectez cu una :D …Ei, ce ziceti :?: :!:... Sunt pusa pe “ fapte mari “ :P


Pastele uscate, asa cum sugereaza numele lor, sunt preparate prin deshidratare inainte de a fi puse in vanzare; de aceea timpul lor de gatire este mai indelungat decat al pastelor proaspete.
Pastele uscate au putina apa in compozitie, prin urmare vor absorbi mai mult lichid cand vor fi preparate ( apa, supa, lapte, etc).
Daca pastele uscate fierte le lasati intr-un vas cu apa fierbinte, ele vor absorbi de 8 ori mai mult lichid decat volumul lor si isi vor pierde gustul; de aceea trebuie sa urmariti fierberea lor si sa nu le lasati sa stea in apa in care au fiert.
Cu cat sunt mai mici pastele, cu atat vor fierbe mai repede.
Dupa ce fierb, pastele au tendinta sa se lipeasca una de alta; de aceea, dupa ce sunt scurse ele se pun imediat in sos ( daca le veti consuma fierbinti), iar daca le folositi la o salata, trebuie sa le treceti sub jet de apa rece, sa le opriti fierberea, apoi le scurgeti si le amestecati cu putin ulei de masline.


Ingrediente

-450- 500 g paste uscate
-minim 5 l apa
-sare ( de regula, 10 g / 1 l apa)
-ulei, in functie de felul pastelor folosite

Preparare

1/ Puneti si aduceti in punctul de fierbere de 5 ori mai multa apa decat cantitatea de paste care trebuie pregatita. Adaugati sare.
* Sare se pune, de regula, 10 g / 1 l apa, dar daca sosul pe care il veti servi va fi sarat ( cu ansoa, masline, etc) puteti pune mai putina.
* Specialistii recomanda ca pentru fierberea a 450- 500 g paste uscate sa se foloseasca o oala de minimum 6 l, care sa fie pe ž plina cu apa.

2/ Puneti pastele cand apa incepe sa fiarba si amestecati circular cu o lingura de lemn cu coada lunga, pana cand apa incepe sa fiarba din nou. Reduceti flacara, dar pastrati temperatura de fierbere, fara insa sa lasati apa sa clocoteasca.
* Pastele uscate se fierb relativ repede; timpul recomandat de producator este orientativ, prin urmare, trebuie sa verificati daca sunt fierte.

3/ Scoateti o bucata de pasta din apa, puneti-o in apa rece si apoi gustati. Consistenta trebuie sa fie dura, dar nu tare. Taiati sau rupeti pasta si verificati culoarea din sectiune- ea trebuie sa fie uniforma, fara zone albe.
* Cand pregatiti paste “ al dente “, acestea trebuie sa fie moi, sa se poata mesteca, dar sa aiba in mijloc o zona mai alba. Daca nu este asa, continuati sa le fierbeti inca un minut sau doua si testati din nou. Doar pastele uscate pot fi preparate “ al dente “ ( cele proaspete se fierb uniform, sunt mai umede si se inmoaie). Pastele uscate se patrund mai incet, de la margini spre mijloc. Cand raman tari si se simt putin rezistente intre dinti, se numesc “ al dente “.

4/ Luati si puneti deoparte putina apa in care au fiert pastele ( aproximativ 1- 2 polonice).
Scurgeti apoi pastele fierte printr-o sita si scuturati-o de cateva ori ( pastele ar trebui sa fie inca putin umede).
Inainte de intrebuintare adaugati cateva linguri din apa oprita daca observati ca ele sunt prea uscate; le va adauga un plus de savoare.
* Aceasta apa cu amidon se intrebuinteaza pentru a regla consistenta pastelor si a sosului dupa ce au fost amestecate.

Serviti imediat.


Alte sfaturi:

- alegeti pastele in functie de mancarea pe care vreti sa o faceti sau gatiti mancarea in functie de pastele pe care le aveti la dispozitie;
- folositi un vas mare atunci cand puneti pastele la fiert pentru ca acestea au nevoie sa se miste atunci cand se fierb;
- cand gatiti, tineti cont de faptul ca pastele proaspete cresc putin in timpul fierberii, in timp ce cele uscate aproape isi dubleaza volumul in timpul gatitului;
- daca fierbeti paste pentru lasagna, adaugati in apa si 1 lingura de ulei; acesta le va impiedica sa se lipeasca, insa nu adauga ulei de masline sau ulei in general, in apa in care fierbeti altfel de paste, pentru ca uleiul va ajuta la formarea unui strat care va impiedica fierberea corecta si completa a pastelor;
- cand fierbeti pastele stati langa ele, avand grija sa nu se fiarba prea tare, pentru ca vor deveni cleioase si moi. Incearcati sa respectati timpul de fierbere specificat pe ambalajul pastelor. Daca vreti sa le impiedicati sa dea in foc, asezati o lingura sau furculita de lemn deasupra vasului in care fierb pastele;
- amestecati in paste o data sau de doua ori in timp ce se fierb si aveti grija ca toate pastele sa se afle in apa; sa nu ramana nici o bucatica in afara apei pentru ca ea nu se va fierbe si va ramane cu o consistenta tare;
- in cazul in care amestecati mai multe feluri de paste, incearcati sa folositi de acelasi tip, deoarece timpii de fierbere pentru fiecare gen de paste sunt diferiti;
- nu spalati sau clatiti pastele dupa ce le-ati luat de pe foc. Daca le treceti sub jet de apa le veti lua toata savoarea pe care au capatat-o prin fierbere;
- daca ati gatit prea multe paste, nu va faceti probleme, le puteti pune la frigider pentru cateva zile. Atunci cand le veti scoate, le puteti folosi in salate sau in amestec cu sosuri, pentru a obtine un fel de mancare in cel mai scurt timp.
Daca le veti pune la cuptorul cu microunde, ar trebui sa stiti ca este indicat sa le incalziti intr -un vas dreptunghiular, pentru ca acesta va permite o incalzire corecta si uniforma a pastelor. In cazul in care veti dori sa reancalziti lasagna, faceti-i cateva gauri in partea superioara, in care sa puneti putin lapte ( va ajuta la inmuierea mancarii), iar deasupra asezati o folie alimentara, astfel incat caldura sa nu se risipeasca.
Fişiere ataşate
CIMG0026.JPG
CIMG0026.JPG (120.29 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG0028.JPG
CIMG0028.JPG (94.63 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6254.JPG
CIMG6254.JPG (88.95 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6251.JPG
CIMG6251.JPG (84.82 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6245.JPG
CIMG6245.JPG (68.94 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6243.JPG
CIMG6243.JPG (83.03 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6240.JPG
CIMG6240.JPG (60.17 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6234.JPG
CIMG6234.JPG (60.26 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6232.JPG
CIMG6232.JPG (65.29 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6229.JPG
CIMG6229.JPG (82.34 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6225.JPG
CIMG6225.JPG (55.52 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6197.JPG
CIMG6197.JPG (120.49 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6195.JPG
CIMG6195.JPG (142.58 KiB) Vizualizat de 2088 ori
CIMG6183.JPG
CIMG6183.JPG (96.93 KiB) Vizualizat de 2088 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/02/2013 10:09

Lucia jos palaria !!! =D> =D> =D> =D> =D> ca la scoala ai explicat - :party:


imi place poza asta "cum se fierb pastele uscate 72063.jpg " imi vine sa iau din ele si sa le maninc :buuun:




Personal pun sarea in apa care deja clocoteste, cica ( asa zic batrinele italience) sarea pusa in oala cu apa rece de la inceput in timp pateaza fundul oalei (nu stiu daca se refereau la cele emailate sau/si la cele de inox). Daca e sau nu adevarat nu stiu dar eu asa fac mereu.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/02/2013 11:16

crista scrie:Lucia jos palaria !!! =D> =D> =D> =D> =D> ca la scoala ai explicat - :party:


imi place poza asta "cum se fierb pastele uscate 72063.jpg " imi vine sa iau din ele si sa le maninc :buuun:




Personal pun sarea in apa care deja clocoteste, cica ( asa zic batrinele italience) sarea pusa in oala cu apa rece de la inceput in timp pateaza fundul oalei (nu stiu daca se refereau la cele emailate sau/si la cele de inox). Daca e sau nu adevarat nu stiu dar eu asa fac mereu.


Multumesc, Crista :master: Ma onoreaza ce ai scris si ma impulsioneaza sa continui cu astfel de postari :pup:

Cat despre cand se pune sarea in apa, ai dreptate...
Citez:

" Preparare

1/ Puneti si aduceti in punctul de fierbere de 5 ori mai multa apa decat cantitatea de paste care trebuie pregatita. Adaugati sare. "

Apa fierbe la 100 grade C... daca i se adauga sare de la inceput ( adica se pune sarea in apa rece ) punctul de fierbere al apei va fi mai mic ( apa va incepe sa fiarba sub 100 grade C); aici am putea discuta mult pe acesta tema.
Ce am scris eu este valabil la " altitudinea marii "...daca vei incerca sa pui la fiert apa si te gasesti la o altitudine mai mare decat cea de la nivelul marii, apa va fierbe mai repede, pana nu ajunge la cele 100 grade C ( de ex, la 2000 m altitudine, punctul de fierbere al apei este de 60 grade C)...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/02/2013 01:14

:master: :master: :master: musai sa imi schimb ochelarii =))

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 09/02/2013 04:06

lucia ce rabdare draga mea =D> =D> =D> nota 10+
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/02/2013 07:42

Lucia asta e o postare de nota 10+.
Problema mea este ca nu prea se intind fetele la citit sau daca o fac nu comenteaza si asa nu stiu daca au interes sau nu la subiect.
In fine nu asta era idea. Imi place subiectul si il consider ultra super util. Sant multe/multi care nu stiu cum sa fiarba o pasta. O arunca doar in oala si gata, cand o vede umflata acolo in apa doar strecoara si arunca o mana de buruieni sau legume peste si gata mancarea. Ritualul de fierbere il sar si asta nu e bine.
Sa nu mai vorbesc de cele care nu stiu sa fiarba o pasta.
Imi amintesc de mine cand am pornit spre bucatarit. Mi-a fost rusine de numai ca eram mama deja si dupa moartea mamei a intrat soacra pe felie. Ea gatea zilnic, ea ma suna la birou si ma intreba ce vreau sa mananc in ziua aia sau daca nu aveam timp sa merg la masa la ei atunci imi aducea acasa cu sufertasul, sa am mancarica gata pe cand ajung de la serviciu .
In fine , tot alta poveste si asta dar am facut paranteza doar ca sa subliniez mai bine faptul ca eram mama deja, aveam ceva ani trecuti peste 30 si eu nu stiam cum sa fac un ou ochi. De paste ???/ma feream de ele ca de dracu pentru ca de cate ori le fierbeam ieseau terci =)) . In final m-a luat rusinea si am luat Sanda Marin in mana si am trecut la treaba.
Ma gandesc acuma la cat de bine era sa fi fost cineva cu mine in bucatarie pe vremea aia si sa ma indrume cum indrumi tu acuma prin sfaturi, postari, experiente etc,etc.
Lucia toata cinstea si respectul pentru tot ce faci si pentru toate informatile utile pe care le dai.
:master: :master: :master: :master: =D> =D> =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/02/2013 11:15

alejoe scrie:lucia ce rabdare draga mea =D> =D> =D> nota 10+


:master: :master: :master:

:hug: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/02/2013 09:08

pupi scrie:Lucia asta e o postare de nota 10+.
Problema mea este ca nu prea se intind fetele la citit sau daca o fac nu comenteaza si asa nu stiu daca au interes sau nu la subiect.
In fine nu asta era idea. Imi place subiectul si il consider ultra super util. Sant multe/multi care nu stiu cum sa fiarba o pasta. O arunca doar in oala si gata, cand o vede umflata acolo in apa doar strecoara si arunca o mana de buruieni sau legume peste si gata mancarea. Ritualul de fierbere il sar si asta nu e bine.
Sa nu mai vorbesc de cele care nu stiu sa fiarba o pasta.
Imi amintesc de mine cand am pornit spre bucatarit. Mi-a fost rusine de numai ca eram mama deja si dupa moartea mamei a intrat soacra pe felie. Ea gatea zilnic, ea ma suna la birou si ma intreba ce vreau sa mananc in ziua aia sau daca nu aveam timp sa merg la masa la ei atunci imi aducea acasa cu sufertasul, sa am mancarica gata pe cand ajung de la serviciu .
In fine , tot alta poveste si asta dar am facut paranteza doar ca sa subliniez mai bine faptul ca eram mama deja, aveam ceva ani trecuti peste 30 si eu nu stiam cum sa fac un ou ochi. De paste ???/ma feream de ele ca de dracu pentru ca de cate ori le fierbeam ieseau terci =)) . In final m-a luat rusinea si am luat Sanda Marin in mana si am trecut la treaba.
Ma gandesc acuma la cat de bine era sa fi fost cineva cu mine in bucatarie pe vremea aia si sa ma indrume cum indrumi tu acuma prin sfaturi, postari, experiente etc,etc.
Lucia toata cinstea si respectul pentru tot ce faci si pentru toate informatile utile pe care le dai.
:master: :master: :master: :master: =D> =D> =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:


Sti cum se spune " ...doar cand dai cu capul de grinda..."...Eu nu-mi fac prea multe probleme din cauza ca fetele nu citesc sau nu comenteaza subiectul...pentru ca sunt sigura ca v-a prinde bine cuiva :peace:

Si apoi ma gandesc la proiectul pe care ni l-am propus si sunt hotarata sa-l duc spre capat :D

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator