Cum se face maiaua naturala-varianta Pupi

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/04/2013 08:49

Antonia...eu nu am facut maia in casa decat o singura data si s-a cam stricat. Am facut din faina de secara si am uitat sa amestec si crusta formata deasupra a prins culoare si s-a acrit mult, nu a dospit. .
Deci ce stiu eu....daca nu ai caldura soarelui atunci e bine sa o tii acoperita cu tifon sa poata patrunde la ea aerul dar trebuie sa fie cald in casa sau sa tii o lampa cu bec puternic deasupra ei ( ca in sera la plantele mici , noi aparute) sa o tii la temperatura constanta.
Eu folosesc o lampa cu bec puternic cand vreau sa inmoi ciocolata ca sa fac carlionti pentru decoruri...cred ca functioneaza si metoda asta la maia.
Ce mi-a spus mie prietena mea si ea faca maiaua la soare si incepe atunci cand incep albinele sa zboare, cand pomii infloresc, e bine sa o tii afara pentru ca in aer sant fel de fel de microrganisme care sant atrase de faina asta si incep procesul de fermentare :? :? ( oare m-am exprimat bine??/ :P )Eu am tinut la soare , in gradina , sub prunul inflorit, cam de pe la pranz si pana pe la ora 6 cand soarele deja era dupa pomi ascuns si era umbra instalata pe toata gradina. Nu mai aveam unde sa mut scaunul pe care era asezat vasul.Stai sa caut cateva poze cu maiaua stricata ( faina integrala) sa vezi diferenta...plus ca maiaua asta am tinut-o in casa ....poate nu am facut eu ceva bine, poate e din cauza ca nu am amestecat crusta la timp ,poate vasul nu a fost potrivit ( nu era transparent) nu stiu, cert e ca am aruncat totul ca nu s-a facut cum trebuie si nici miros de drojdie nu a mai avut a treia zi. A inceput sa prinda miros in a doua zi iar in urmatoarea deja mirosul disparuse si avea un miros de faina acra nicidecum de drojdie( semn ca nu a iesit)....am sa caut si cartea mea de paini( alta decat cea a lui P.H.) si acolo scrie cum se face maiaua naturala DAR combinata putin de tot cu drojdie..... caut poze si le postez apoi fug sa iau cartea si sa ii fac cateva poze sa le pun aici.
Fişiere ataşate
026.jpg maia naturala, faina integrala,3 zile.jpg
026.jpg maia naturala, faina integrala,3 zile.jpg (58.88 KiB) Vizualizat de 1130 ori
025.jpg maia naturala, faina integrala 3 zile.jpg
025.jpg maia naturala, faina integrala 3 zile.jpg (53.17 KiB) Vizualizat de 1130 ori
008.jpg maia naturala faina integrala.jpg
008.jpg maia naturala faina integrala.jpg (65.15 KiB) Vizualizat de 1130 ori
007.jpg maia naturala, faina integrala.jpg
007.jpg maia naturala, faina integrala.jpg (64.46 KiB) Vizualizat de 1130 ori
002.jpg maia naturala, faina integrala.jpg
002.jpg maia naturala, faina integrala.jpg (56.64 KiB) Vizualizat de 1130 ori
001.jpg maia naturala faina integrala.jpg
001.jpg maia naturala faina integrala.jpg (73.6 KiB) Vizualizat de 1130 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/04/2013 09:22

Revin...am facut cateva poze la unele pagini din cartea de care vorbeam inainte....sper sa se desluseasca cate ceva din explicatii
Fişiere ataşate
055.jpg pagini.jpg
055.jpg pagini.jpg (115.86 KiB) Vizualizat de 1122 ori
054.jpg pagini.jpg
054.jpg pagini.jpg (51.05 KiB) Vizualizat de 1122 ori
053.jpg pagini.jpg
053.jpg pagini.jpg (57.37 KiB) Vizualizat de 1122 ori
052.jpg pagini.jpg
052.jpg pagini.jpg (57.06 KiB) Vizualizat de 1122 ori
051.jpg pagini.jpg
051.jpg pagini.jpg (55.13 KiB) Vizualizat de 1122 ori
050.jpg pagini.jpg
050.jpg pagini.jpg (55.03 KiB) Vizualizat de 1122 ori
049.jpg pagini.jpg
049.jpg pagini.jpg (55.27 KiB) Vizualizat de 1122 ori
048.jpg pagini.jpg
048.jpg pagini.jpg (64.91 KiB) Vizualizat de 1122 ori
047.jpg pagini.jpg
047.jpg pagini.jpg (64.65 KiB) Vizualizat de 1122 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 05/04/2013 10:04

Eu de mult timp ma gadesc sa facem o postare pentru maia care sa ajute cat mai multe persoane sa pregateasca paine acasa. Ma bucur din tot sufletul ca tu ai facut primul pas cu aceasta reteta pe care eu o consider de mare valoare si deosebit de utila. :hug:

M-am bucurat sa vad fotografiile, iti multumesc mult (eu iubesc enorm cartile). Repede m-am uitat sa vad daca ai scris si titlul cartii, sa stiu cum se numeste. :)

Varianta cu faina de secara este cea la care ma gandeam si eu initial (faina de secara doar pana la stabilizare) dar este pretentioasa stiu si cere hranire la 12 ore, anumite conditii de temperatura... (de aceea inca nu m-am apucat de treaba). Nici nu am gasit un recipient potrivit care sa intruneasca toate cerintele si asa... aman, aman, aman... :(

In Europa se gaseste maia gata pregatita (cu faina de secara), se vinde in unele magazine sau in anumite brutarii private - cred ca exista si in USA dar dupa parerea mea... daca as cumpara maia uscata as pierde cea mai frumoasa parte ”a jocului” si nu as avea bucuria ca am pregatit-o eu (vreau sa fac si eu asa cum ai facut tu, fotografii intermediare in fiecare zi, sa o vad cum se modifica de la o ora la alta). Ma consolez putin cu gandul ca odata cu incalzirea vremii sporesc si sansele sa obtin o maia sanatoasa.

Mie varianta de maia pe care ai pregatit-o tu imi place foarte mult, mi se pare mai practica si mai utila. Cu siguranta cand vor veni zilele calduroase am sa incerc si eu (mi-am facut planuri deja, unde sa o asez in curte). :)

Iti multumesc pentru tot, te pup. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 06/04/2013 10:09

ma pun si eu la treaba saptamana viitoare ,imi place tare cum arata :master:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 07/04/2013 06:24

Abia astept sa o incerc, de cand o asteptam... :hug: :pup:

Sarut+mana pentru reteta.

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/04/2013 05:11

Ale , multumesc mult, sper s fie de folos :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/04/2013 05:13

Bia, asteopt si eu vremea frumoasa la voi sa vad ce si cum....am inteles ca si Antonia vrea sa pregateasca maiaua.....sa fie intr-un ceas bun si sa va placa rezultatul final....multumesc :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/04/2013 05:13

Danieluta, ma faci sa :blushing: ...multumesc mult :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/04/2013 05:19

Antonia, nu am raspuns la idea cu apa cu clor....si aici e o apa tare proasta...noi avem filtru la robinat si la frigider altfel cred ca asa muri aici de sete :? .Cred ca daca folosesti apa filtrata e ok fara sa o lasi 24 de ore sa stea la temperatura camerei inainte de fierbere. Dar , tu faci cum crezi ca e mai sigur pentru tine....
Despre maiaua uscata din comert, da se gaseste si aici dar e ceva care miemi se pare :( cam de necumparat, daca pot spune asa. Am incercat si nu mi=a placut.
Sincera maiaua asta e tare buna DAR iese painea densa, grea in schimb gustul e foarte bun. Probabil luni sau marti am sa framant inca o paine cu maiaua ramasa si am sa adaug si putina drojdie uscata ( doar o lingurita scuturata) sa pot sa am pozele pentru o comparatie. Cu drojdia adaugata iese net superioara calitativ....oricum , am sa revin cu poze in una din zilele viitoare.... :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/04/2013 05:21

Yaya, daca ai vreme calda sui soare mult fa...astept impresia....sper sa iti placa ce iese in finalchiar daca n u are textura chiar asa de fina ca o paine framantata cu drojdie uscata( sau proaspata) :hug: :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori