Cum se face maiaua naturala-varianta Pupi

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Cum se face maiaua naturala-varianta Pupi

Mesajde pupi » 05/04/2013 10:34

Stiu ca multa lume prepara propria maia pentru paine si tot la fel de multa lume foloseste si un piculet de drojdie " ca sa ajute" aluatul sa creasca, sa fie mai pufos. Intradevar, daca se pune putina drojdie in timpul framantatului painii , ea va fi mai usoara, mai aerata, cu o coaja mai frumoasa.
Eu pregatesc ambele variante pentru ca la painea cu aia naturala , daca nu folosesti alti agenti de crestere , trebuie sa astepti multe ora, foarte multe ora ca sa dospeasca . Agentii de crestere adaugati la framantat scurteaza si timpul de dospire nu numai aspectul si textura painii.
Oricum, din experienta scriu cele ce urmeaza. Imi place sa imi pregatesc propria maia dar in general nu o pastrez prea mult .. Nu stiu de ce nu fac asta dar stiu ca atunci cand am chef de o paine ca la strabunica acasa nu e greu sa imi formez maiaua.
Pe vremuri oamenii purtau maiaua in borcane sau sticle plate si tineau legata la brau , aproape de corp ca sa ii dea caldura mereu. Asa isi faceau maiaua in timpul iernii , sau toamna tarziu cand deja vremea nu mai permite postarea fainii la soare, sau primavara devreme.
Deci avem nevoie de


3 zile insorite si calde
faina
apa
zahar cat iei intre 3 degete
vas de sticla
tifon cu tesatura rara de tot



NU am dat cantitati de faina si de apa pentru ca eu fac din ochi totul. Oricum e foarte usor de pregatit si cantitatea de faina folosita depinde de dorinta fiecaruia.
Se ia un vas ( pamant sau sticla) si se pune faina in el( eu am pus 5 linguri cu varf), se amesteca cu putin zahar . Se pune apa intr-un vas si se pune la fiert si dupa ce da in clocot se ia de pe foc. Se lasa la racit si cand ajunge la o temperatura mai scazuta ( degetul introdus in apa este comfortabil cu caldura) se adauga , tot cate putin, peste faina cu zahar. Se amesteca cu o lingura de lemn mereu pentru a nu se forma cocoloase.
Adaugam atata apa incat sa obtinem un aluat mai gros decat cel de clatite.
Daca se face amestecul in vas de pamant , el dupa ce e omogenizat bine se transfera intr-un vas de sticla sau un borcan mai maricel si cu gura larga.
Se acopera cu un tifon cu tesatura rara si se pune afara la soare . Se are grija ca sa fie soare pe vas de dimineata pana seara sau pe perioada cat e cald afara, se mai amesteca din cand in cand , usor, cu lingura de lemn in maia, asta daca vedem ca a prins pojghita.
Seara sau dupa ce dispare soarele ducem vasul in casa, il invelim pe margini doar sa nu se raceasca prea brusc dar lasam tifonul pe deasupra. A doua zi ducem iar la soare maiaua. O sa observam ca incepe sa fac bule mici de aer , creste in volum . Se poate intampla sa se formeze in doua zile maiaua dar in general ii trebuie circa 3 zile de soare.
Mie imi place sa pun primavara cand infloresc pomii si albinele incep sa zboare, atunci " cica" este cel mai bine.Sa nu uitam sa amestecam cu lingura de lemn in maia si sa omogenizam ( amestecarea se face incet , de sus in jos, ca la albusurile de ou cand le amestecam cu faina).
O sa vedeti cum creste si se bulbuca maiaua in vas si o sa stiti ca e gata de folosire.
Daca nu o folositi imediat , atunci mutati in borcan cu capac si puneti la frigider sau in portii individuale ( prima sa se masoare cu o cana de 250 ml , apoi tot mai mici) si puneti la congelator, se pastreaza congelat si pana la un an.
De ce am spus ca prima portie sa fie masurata cu o cana de 250 ml si restul tot mai mici, pentru ca maiaua cu cat sat mai mult se acreste tot mai tare. In final daca folositi la fel de mult din maiaua veche cat ati folosit la inceput o sa aveti o paine cu un gust acru ( sourdough) nici decum o paine cu gust de paine alba taraneasca coapta in cuptor afara.

Din maiaua prima daca vrem sa facem paine, luam o cantitate cat intra intr-o cana de 250 ml si o folosim dupa care "hranim" maiaua ramasa prin adaugare de putin zahar( cat iei intre doua degete) si circa 70-80 gr faina, amestecam si daca vedem ca e prea tare mai adaugam apa calduta sau daca e prea moale mai adaugam faina, ca sa obtinem o consistenta ceva mai groasa decat am avut la inceput. Pastram la borcan inchis si la frigider daca folosim des sau varianta" congelator" daca folosim rar maiaua.
Ultimele 3 poze arata cum se "hraneste " maiaua dupa ce am luat din ea o cantitate anume pentru paine.


NOTA....Am uitat sa scriu la reteta ceva. Pe masura ce trece timpul( cele 3 zile), maiaua in formare incepe sa capete putin cate putin miros de drojdie proaspata...daca o mirositi va puteti da seama de faza la care este maiaua la timpul respectiv......si inca odata mai scriu , pentru siguranta...daca face crusta/pojghita la suprafata sa amestecati, sa nu o lasati sa se formeze pentru ca aia se strica repede( primeste o culoare usor galbuie spre rosiatic si asta e semn ca trebuie sa o aruncati- s-a stricat
Fişiere ataşate
017.jpg maia.jpg
017.jpg maia.jpg (63.92 KiB) Vizualizat de 4081 ori
016.jpg maia.jpg
016.jpg maia.jpg (68.68 KiB) Vizualizat de 4081 ori
015.jpg maia.jpg
015.jpg maia.jpg (69.36 KiB) Vizualizat de 4081 ori
012.jpg maia.jpg
012.jpg maia.jpg (55.7 KiB) Vizualizat de 4081 ori
011.jpg maia.jpg
011.jpg maia.jpg (75.69 KiB) Vizualizat de 4081 ori
010.jpg maia.jpg
010.jpg maia.jpg (69.42 KiB) Vizualizat de 4081 ori
009.jpg maia.jpg
009.jpg maia.jpg (39.08 KiB) Vizualizat de 4081 ori
006.jpg maia.jpg
006.jpg maia.jpg (51.75 KiB) Vizualizat de 4081 ori
005.jpg maia.jpg
005.jpg maia.jpg (50.03 KiB) Vizualizat de 4081 ori
002.jpg maia.jpg
002.jpg maia.jpg (53.11 KiB) Vizualizat de 4081 ori
001.jpg maia.jpg
001.jpg maia.jpg (48.61 KiB) Vizualizat de 4081 ori
059.jpg maia la soare, faina alba.jpg
059.jpg maia la soare, faina alba.jpg (77.45 KiB) Vizualizat de 4081 ori
058.jpg maia la soare, faina alba.jpg
058.jpg maia la soare, faina alba.jpg (83.94 KiB) Vizualizat de 4081 ori
057.jpg maia la soare, faina alba.jpg
057.jpg maia la soare, faina alba.jpg (83.18 KiB) Vizualizat de 4081 ori
056.jpg maia la soare, faina alba.jpg
056.jpg maia la soare, faina alba.jpg (89.89 KiB) Vizualizat de 4081 ori
011.jpg maia.jpg
011.jpg maia.jpg (75.69 KiB) Vizualizat de 4081 ori
Ultima oară modificat 05/04/2013 07:54 de către pupi, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 05/04/2013 11:48

Felicitari, Pupi, pt reteta asta =D> =D> =D> :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 05/04/2013 12:41

Pupi draga mea, m-am uitat cu atat de mult drag la toate fotografiile de cateva ori (ma bucur ca ai postat fotografiile intermediare, sunt foarte valoroase pentru cineva care incearca sa pregateasca prima maia - sa stie cand este pregatita pentru paine).

Un lucru doresc sa te intreb: apa pe care o folosesti este apa plata sau este apa de robinet pe care ai pastrat-o 24 de ore la temperatura camerei?

Felicitari pentru postarea frumoasa, interesanta si deosebit de utila. Iti multumesc pentru ca ai postat reteta. :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Te pup. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 05/04/2013 12:52

Am revenit... :blushing: pentru ca am uitat sa te intreb... Daca la noi ploua, ploua, ploua si nici vorba de zile calduroase cel putin o luna, la cate grade trebuie sa fie pastrata maiaua in casa?

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 05/04/2013 03:02

pupi o reteta explicata bine si de facut felicitari :master: :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/04/2013 07:41

Roxana, multumesc....imi place si mie sa fac maia dar nu o pastrez prea mult timp. Uneori fac paine la foc continuu , adica de 2-3 ori pe saptamana , alte ori nu fac deloc si cumparam de la brutaria unei prietene. Imi place sa imi fac maia buna, la soare, in fiecare primavara ,,,apoi :( renunt la ea :P din lipsa de timp necesar prepararii painii :hug: :hug:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Cum se face maiaua naturala-varianta Pupi

Mesajde biaskitchen » 05/04/2013 07:48

Pupi , deabia astept sa vina si la caldura ca sa pot incerca reteta ta!
Felicitari!
:master: :master: :master:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/04/2013 07:49

Antonia, am scris in reteta....apa e de la robinet( nu am specificat asta :P :P )....eu nu las la temperatura camerei. Prietena mea ( cea cu brutaria) m-a invatat cum sa fac maiaua asta in schimbul altei retete care am invatat-o eu pe ea :P :P .
Apa de la robinat o pun la fiert si dupa ce a dat cateva clocote o las sa se raceasca pana degetul introdus in apa este comfortabil ( exact cum fierbi apa pentru bebelasi ca sa scoti din ea toti microbii doar ca nu o racesti de tot etc). Daca e prea fierbinte apa omori bacteria din faina, daca e prea rece nu se face ca lumea, se strica maiaua, se acreste, ii dispare mirosul de drojdie....vaiiii acuma ma duc sa modific la reteta.... am uitat sa scriu ca pe masura ce se formeaza maiaua faina incepe sa capete incetul cu incetul miros de drojdie proaspata.....are un miros tare bun la final( mie imi place sa mananc putin din drojdia proaspata de fiecare data cand o folosesc :P ) :hug: :hug: :pup: :pup: si multumesc draga mea pentru compliment :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 05/04/2013 08:01

pupi scrie:Antonia, am scris in reteta....apa e de la robinet( nu am specificat asta :P :P )....eu nu las la temperatura camerei. Prietena mea ( cea cu brutaria) m-a invatat cum sa fac maiaua asta in schimbul altei retete care am invatat-o eu pe ea :P :P .
Apa de la robinat o pun la fiert si dupa ce a dat cateva clocote o las sa se raceasca pana degetul introdus in apa este comfortabil ( exact cum fierbi apa pentru bebelasi ca sa scoti din ea toti microbii doar ca nu o racesti de tot etc). Daca e prea fierbinte apa omori bacteria din faina, daca e prea rece nu se face ca lumea, se strica maiaua, se acreste, ii dispare mirosul de drojdie....vaiiii acuma ma duc sa modific la reteta.... am uitat sa scriu ca pe masura ce se formeaza maiaua faina incepe sa capete incetul cu incetul miros de drojdie proaspata.....are un miros tare bun la final( mie imi place sa mananc putin din drojdia proaspata de fiecare data cand o folosesc :P ) :hug: :hug: :pup: :pup: si multumesc draga mea pentru compliment :hug: :pup:


Pupi draga mea, la noi apa de la robinet contine clor (ma gandeam sa las apa 24 de ore la temperatura camerei cand incep sa pregatesc maiaua deoarece clorul inhiba dezvoltarea microorganismelor sau sa folosesc un filtru pentru apa).

Temperatura apei stiu ca trebuie sa fie 24,5 - 25 grade C (neutra la atingere).

Este bine ca aduci initial apa la temperatura de fierbere pentru ca se evita astfel contaminarea maielei.

Te pup si iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 05/04/2013 08:17

Pupi,esti maestra maestrelor la tot! :master: :master: :master: =D> =D> =D>

:flower: :flower: :flower:

:hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori