Cum se face BORS (reteta de husti)

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

michaeelsy
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 17/08/2009 08:23

Mesajde michaeelsy » 17/08/2009 08:33

- Acopera vasul si tine-l la racoare (15 Celsius, plus sau minus 3 Celsius) intre 3 si 5 zile. Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata. Prea multe chimicale. Daca miroase a altceva dar nu a bors, atunci inseamna ca cultura s-a contaminat cu o alta bacterie. Arunca tot si incepe din nou, de data aceasta, ai grija sa oparesti vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, atunci ai noroc. Mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru.
Asta e, acum ai bors.



in legatura cu retzeta ptr bors.... scuze de intrebare... dar... cum ar trebui sa miroase borsul? eu am tomai cum ai zis si mirosea ceva intzepator.... asa ar trebui sa miroase borsul? :?:

e93162
Incepator
Mesaje: 15
Membru din: 30/07/2008 05:13

Mesajde e93162 » 18/08/2009 02:08

Hai ca ma bag si eu... ca am trecut la greu pe strada asta...

Sunt roman, in Milano, fara ajutoare de acasa, din tara, deci m-am gasit in situatia de a reinventa roata...

Ca sa ajung sa am un bors de buna calitate mi-au trebuit cca 5-6 luni, dar pana la urma am reusit! De aproape un an, am bors, cand si cum vreau... :master:

Sfaturile prezentate mai sus sunt in linii mari valabile, ceea ce trebuie sunt incercari repetate si un dram de noroc (sa nimeresti bacteriile juste, pana la urma).

Am incercat mult timp cu tarate cumparate de la magazine naturiste. Fara rezultat! Se pare ca taratele sunt tratate chimic cu cine stie ce conservant, care omoara bacteria cea buna...

Pana la urma, am gasit un amic care mi-a procurat tarate "natur", adica asa cum ies ele de la moara. Alea sunt bune!

Greseli pe care le puteti evita, invatand din greselile mele:

1- Foarte important: Sterilizati bine vasul in care veti face borsul. Altminteri, veti obtine o minunata cultura de alte bacterii care put ingrozitor, nici vorba sa va vina pofta sa le puneti in ciorba...

Sterilizarea se face EXCLUSIV prin fierbere, nu clor sau alte produse. Se pare ca bacteria care face borsul este atat de sensibila ca moare chiar si in prezenta urmelor de clor sau alte chimicale de sterilizat, oricat de bine as spala eu borcanul dupa tratament...

2- NU adaugati malai (cum este scris in retetele prezentate pe thread)! Dupa ce reusiti sa selectionati tulpina justa, puteti adauga si malai, dar la inceput nu faceti altceva decat sa favorizati proliferarea ge3rmenilor de fermentatie care dau acel miros oribil de putrefactie.

Acum, ca am reusit sa selectionez tulpina justa, adaug linistit si malai si rezultatul e ca borsul se face ceva mai repede si parca este un pic mai acru (poate fi o impresie subiectiva...)

3- Daca dupa 2-3 zile "amestecul" nu devine acidulat sau miroase deja FOARTE URAT, aruncati-l, sterilizati tot si luati-o de la capat, veti economisi timp. Desigur, un oarecare miros de fermentatie, nu nemaipomenit de placut, este perfect normal. In urmatoarele zile el ar urma sa dispara aproape complet, pt ca imi rezulta ca bacteriile responsabile sunt alungate (ucise) de dioxidul de carbon (ma rog, e explicatia mea empirica, la baza sunt specializat in aeronautica, electronica si computere :P )

4- Cand in sfarsit va iese bine, adica obtineti lichidul alb-galben, LIMPEDE (Foarte important, sa nu fie tulbure-coloidal ca atunci sigur riscati o toxi-infectie...), acidulat, acrisor (chiar daca nu foarte tare, nu-i nimic, dupa fiert, la adaugat in ciorba o sa fie acru exact cat trebuie, veti vedea...) nu uitati sa aduceti o rugaciune de multumire :P .

5- Dupa aceea, sunteti ca si rezolvati. Mai ramane doar sa extrageti ceva din sedimentul de pe fundul borcanului (alea pe care bunica le chema husti...), sa le amestecati cu niste faina si niste malai (un pic, asa, dupa bunul simt, asta-i bucatarie, nu fizica nucleara...) sa dati pastei astfel obtinute o forma oarecare si sa o puneti in congelator, pentru conservare. 2-3 luni rezista sigur (garantez eu...), daca dureaza si mai mult n-am avut inca ocazia sa verific.

Ma simt obligat sa subliniez ca interventia mea nu contine NIMIC NOU. Creditul revine integral prietenilor de aici, de pe reteteculinare. Eu am respectat sfaturile lor, evident dupa ce le-am trecut prin filtrul propriei ratiuni si inteligente.

PS- era sa uit... NU EXCEDATI CU ZELUL, NU PUNETI APA FIERBINTE PESTE TARATE... riscati sa omorati binecuvantatele bacterii inainte sa se nasca!!! Apa trebuie fiarta pentru a deveni sterila, dar apoi trebuie sa asteptati sa se raceasca in mod rezonabil. Si lasati deoparte povestile cu crenguta de visin, etc... Sunt povesti, la fel ca aceea cu interdictia de a schimba sensul de miscare cand amesteci maioneza... cand eram copil si ma ofeream sa o ajut pe mama sa faca maioneza ma distram copios schimband sensul si nu se intampla nimic rau (in afara de faptul ca o duceam pe biata mama in pragul isteriei...) :P

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 18/08/2009 04:14

buna explicatie :peace: :hug: daca as avea si eu un amic care sa-mi aduca tarate direct de la moara, as face experimentul :? nu pricep de ce nu gasesc tarate netratate la magazinul naturist.. :x

ps. o sa copiez si eu explicatia- ca-s multe chestii pe care nu le stiam :peace: chiar meriti o cafea :cafea:

andreisilvasanu
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 17/11/2009 02:28

Mesajde andreisilvasanu » 17/11/2009 02:58

Borsul este o chestie foarte simpla nu vad de ce va complicati atat... Dupa primele retete nu veti face bors ever!!!

Idea este ca-ti trebuie cultura de bacterii (hustele sau maiaua)! Daca nu ai iei un pumn de tarate de grau din piata de la tarani, pui 20g drojdie putin apa calduta intr-un vas si amesteci usor din cand in cand. lasi 2-3 ore sa fermenteze dupa care storci zeama astfel incat sa-ti ramana numai taratele.Zeama aceia da gust de drojdie borsului si nu este buna.Acum ai cultura de bacterii nu ramane decat sa le inmultesti.

Intr-un borcan mare de 6l pui 500g (2 pumni mari) de tarate, 100g malai(o mana) si leustean daca ai(pentru aroma).Peste ele torni aprox 1l apa calduta si lasi 2-3 ore sa se umfle taratele si malaiul. Apoi torni 5l de apafierbinte peste ele sa oparesti totul.Astfel esti sigur ca omori celelalte bacterii nefolositoare in cazul borsului. Amesteci bine si lasi sa se raceasca pana la un 40 grd. Sa fie apa calduta nu fierbinte! Acum a venit timpul sa adaugam cutura noastra, punem maiaua(hustile) in borcan si amestecam!

Boesul se va face in 2-3 zile si foarte important este SA AMESTECAM de 4-5 ori pe zi in tot acest timp pentru a prevenii formarea de alte bacterii(mucegai la suprafata lichidului). Cnd s-a acrit suficient se trage usor in sticle cu o cana sa nu-l tulburam sau furtun. Sticlele se pun la rece. Daca-l lasi prea mult in borcan incepe sa capete un gust amar.

Peste "boasca" din borcan mai poti face o serie max 2 de bors turnand apa. Apoi trebuie sa pastrezi aprox 400g din taratele de fundul borcanului (hustile) si o iei de la capat.
Vaele trebuie sa fie foarte curate si in general tot ce vine in contact cu lichidul. Bacteriile din bors sant sensibile la chimicale (1)si 2 trebuie evitata contaminarea borsului cu alta bacterie, de aceea trebuiesc oparite taratele,malaiul,borcanul...dar ATENTIE nu si maiaua! Cam atat... Spor la treaba!

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 18/06/2011 02:51

Pai de-aia te si cheama Mumapadurii :P . Ce nu inteleg eu e de ce mumanaibii :D te uiti p-acilea, sa nu care cumva sa te molipsesti de prostia taranilor astora imputiti..am scris bine? :o. Daca taceai, te stingeai usor in anonimat, dar cu demnitate...Si daca tot te-ai deranjat sa-ti faci profil pe site-ul asta de 'tarani imputiti', fii civilizat/a...Sper sa nu se mai oboseasca si altcineva sa-ti raspunda, ca nu prea meriti efortul.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 18/06/2011 08:04

Flore, asta micul e un scuuuuummmpppp....ce bine iti seamana :hug: .....muma padurii daca dadea dovada de intelect nu facea nu facea ce a facut.....asa a ajuns doar ceva neansemnat tocmai bun de aruncat la cosul de gunoi 8)

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 20/06/2011 10:58

Pupi, multumesc frumos! :pup:
Stiu ca merita sters post-ul lui Mumapadurii, dar acum sa nu se inteleaga ca am inceput eu sa aiurez si scriu cai verzi pe pereti =)) pe-aici, asa de capul meu :P


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori