Cum se fac jumarile din slanina / fleica de porc

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cum se fac jumarile din slanina / fleica de porc

Mesajde lucia_bp » 23/04/2014 01:08

Am facut niste jumari proaspete si crocante :peace: …mi-am astamparat pofta :buuun: , iar pe restul le-am folosit in pregatirea catorva aluaturi ce-si asteapta randul sa fie postate.

Pentru ca aveam nevoie de jumari mai slabe si carnoase eu am folosit fleica de porc.

Ingrediente

-2 kg slanina de porc cu vinisoare de carne ( recomandata este cea de pe burta porcului) / fleica cu grasime ( pentru jumari mai slabe si carnoase)
-200 ml apa sau lapte

-1 lingurita sare

Preparare

Taiati in cubulete cat mai egale ( 3x2 sau 4x3 cm) slanina curatata de sorici.
Puneti-le pe foc mic, intr-un vas cu fundul gros ( recomandat un tuci) impreuna cu apa / laptele.
Amestecati des la inceput, pana ce slanina incepe sa se topeasca si sa lase untura, apoi tot mai rar.
Lasati la foc pana ce jumarile sunt formate ( rumenite, dar nu in exces), plutesc la suprafata grasimii si sunt atat de crocante cat va doriti.
Dati deoparte, scoateti jumarile intr-o strecuratoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lasati la scurs. Pentru a elimina grasimea in exces, apasati jumarile din strecuratoare cu spumiera.
Sarati-le doar inainte de servire ( pentru a nu se inmuia).

Serviti la micul dejun ( traditional cu ceapa si branza) sau folositi la prepararea diferitelor aluaturi.

Precizari:

-Pentru a face jumari folositi un vas de inox cu fundul mai gros sau cel mai bine un tuci;
-Curatati intotdeauna slanina de sorici pentru ca este cel care se va prinde / lipi primul de fundul vasului.
-Taiati slanina in bucatele aproximativ de aceeasi marime; daca le taiati inegale, ele se vor praji neuniform: taiate prea mari, jumarile dupa prajire vor fi necrocante, iar taiate prea mici, vor deveni prea crocante;
-Evitati sa puneti " firmituri de grasime " curatate de pe carne, acesta se vor depune mai repede pe fund si se vor lipi.
-Puneti de la inceput pe foc, in vas, bucatelele de slanina si apa pentru ca slanina sa nu se lipeasca de fundul vasului.
* Puteti adauga apa cate putin si in mai multe reprize pana vedeti ca slanina a inceput sa lase untura.
* Deasemenea, puteti sa inlocuiti apa cu lapte; in acest caz laptele face ca untura obtinuta sa fie mai alba;
-Amestecati des la inceput, apoi tot mai rar;
-Prajiti jumarile pana ce plutesc la suprafata grasimii, incep sa “ pocneasca “ si sunt destul de crocante ( dupa gustul fiecaruia);
-Sarati-le doar inainte de servire, altfel se vor inmuia;
-Strecurati untura print-o strecuratoare ca sa eliminati sedimentele ramase de la prajirea jumarilor, lasati-o sa se racoreasca, turnati-o in borcane si pastrati-o la frigider.
Fişiere ataşate
cimg0010.jpg
cimg0010.jpg (71.39 KiB) Vizualizat de 4184 ori
cimg0021.jpg
cimg0021.jpg (91.66 KiB) Vizualizat de 4184 ori
cimg0024.jpg
cimg0024.jpg (142.24 KiB) Vizualizat de 4184 ori
cimg0026.jpg
cimg0026.jpg (85.65 KiB) Vizualizat de 4184 ori
cimg0028.jpg
cimg0028.jpg (97.96 KiB) Vizualizat de 4184 ori
cimg0031.jpg
cimg0031.jpg (86.08 KiB) Vizualizat de 4184 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 23/04/2014 05:07

Ce fotografii,ce pofta.. :buuun: :buuun: :buuun:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/04/2014 09:48

Lucia draga mea mi-ai facut o pofta nebuna cu jumerile astea. Arata super fain si apetisant. TREBUIE sa fac si eu niste jumari ca MOR de pofta nu alta....pofta asta o sa ma omoare pe mine :P :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 23/04/2014 10:51

Ce poftaaaaaa :buuun: :buuun: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 24/04/2014 07:00

Danieluta scrie:Ce fotografii,ce pofta.. :buuun: :buuun: :buuun:

=D> :hug: :flower:


Si eu am avut pofta de ele, dar nu merita sa fac doar pentru atat...asa ca am pregatit mai multe si am repezit inca doua retete ( ca sa treaca mai repede jumarile, ca altfel le mancam pe toate :D )

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/04/2014 11:46

Ce culori frumoase... :vis: Cred ca sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut...

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/04/2014 12:02

le-am vazut de ieri si am uitat sa scriu ... valeu ce pofta mi-ai facut :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 27/04/2014 02:12

pupi scrie:Lucia draga mea mi-ai facut o pofta nebuna cu jumerile astea. Arata super fain si apetisant. TREBUIE sa fac si eu niste jumari ca MOR de pofta nu alta....pofta asta o sa ma omoare pe mine :P :hug: :hug: :pup: :pup:


Nu am nici o indoiala ca-ti vei astampara pofta cu cateva jumari...ca daca eram mai aproape, altfel era situatia...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/04/2014 08:36

Lucia, am facut untura si jumeri....am facut poza doar la slanina in vas si la jumeri nu am apucat....sant in cutie la frigider si asteptam reteta ta de pogacele =)) =)) eram sigura ca vei face si astea :P :P .....ma duc dincolo sa vad reteta ( poate este cea pe acre o caut :? ) :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/04/2014 06:54

alejoe scrie:Ce poftaaaaaa :buuun: :buuun: =D> =D>


Exista un leac :wink: ...sa faci jumari ...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori