Cum se curata arpagicul

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cum se curata arpagicul

Mesajde lucia_bp » 02/04/2014 06:52

Ceapa este ingredientul esential pentru majoritatea bucatariilor din lume fiind o leguma delicioasa.
Arpagicul face parte din familia alliaceae (familia cepei); este o ceapa pitica, deasa, de la care se utilizeaza, atat bulbul cat si frunzele subtiri si tubulare; are aroma de ceapa, dar mai delicata. Planta creste pana la o inaltime de 30 cm.
Arpagicul este o varietate de ceapa mica, rotunda, cu o coaja maronie.
Arpagicul este denumirea data bulbilor de ceapa mici obtinuti dupa primul an de cultivare. Acestia au un diametru de 8- 21 mm. Arpagicul se depoziteaza in conditii speciale din august / toamna pana primavara urmatoare. Acesta se poate planta timpuriu, in prima parte a anului, producand o recolta rapida si mare de ceapa pentru consum. Arpagicul obtinut din samanta plantelor sanatoase creste repede si garanteaza o productie ridicata.
Arpagicul este de diferite soiuri si marimi- rotund sau plat, galben, rosu, alb, de la diametru mic (8 mm) pana la diametru mare (21 mm).
Bulbii se pot folosi in gradina de legume de acasa, dar sunt potriviti si pentru a da savoare diferitelor preparare culinare.
Frunzele de arpagic sunt lungi, tubulare. Se folosesc proaspete sau congelat. Uscate au o aroma mult mai slaba fata de cele proaspete.
Cele proaspete se pot pastra in frigider, in pungi de plastic, timp de o saptamana. Nu trebuie spalate decat inainte de folosire, pentru ca umezeala grabeste degradarea. Iarna pot fi folosite frunzele congelate.
Frunzele verzi ale arpagicului, tocate marunt sunt adaugate in mod frecvent supelor, tocanelor si sosurilor, mai ales cele pe baza de iaurt sau oua. Nu se recomanda fierberea sau prajirea lor pentru ca aroma se pierde in mare masura.
In bucataria franceza se foloseste mult un amestec care contine arpagic, alaturi de tarhon, patrunjel, etc numit fines herbes si care da aroma multor mancaruri, de la salate la omlete, de la pui la peste.

Inca din antichitate, arpagicul a fost folosit ca aliment si mijloc terapeutic.
Grecii antici s-au folosit de intrebuintarile curative ale arpagicului. Pe atunci se folosea in combaterea starilor de melancolie si depasirea viciilor. Mai mult, era considerata planta minune care te ajuta sa rezisti tentatiilor, oricare ar fi ele.
In Evul Mediu, era prescris pentru melancolie si se folosea in ritualuri de exorcism. Planta se spune ca ajuta la lecuirea de vicii.
Cercetarile stiintifice au aratat ca arpagicul stimuleaza metabolismul grasimilor in corp si reduce colesterolul.
Una dintre calitatile cele mai surprinzatoare ale arpagicului este aceea de anticoagulant al sangelui.
Consumul de arpagic previne si trateaza accidentele vasculare cerebrale si hematoamele interne. In aceste cazuri, se poate prepara o supa de arpagic, taind planta marunt si fierbind-o intr-un amestec ( in parti egale) de apa si vin alb sec. Se consuma cate o portie de 200 ml de supa, de doua ori pe zi.
Cei care sunt expusi mai des riscurilor de enterite, cei cu un tub digestiv mai sensibil si care au dureri gastrice, trebuie sa consume cat mai des arpagic.
Favorizeaza digestia sanatoasa si ajuta la reducerea rapida a grasimilor din organism. Tocmai de aceea, arpagicul poate fi un ajutor de nadejde in pastrarea curelor de slabire.
Are proprietati anticancer si antiinflamatorii. Pentru ca este un bun diuretic si impiedica retentia apei in organism; specialistii considerand ca are acelasi efect pe care il are branza dupa o masa de grasimi.
Arpagicul poate fi un bun remediu impotriva cancerului de prostata. Mai mult, o dieta sustinuta cu arpagic scade riscul aparitiei artritei. Planta este bogata in flavonoide si are importante beneficii asupra scaderii tensiunii arteriale.
Femeile gravide care au greturi pot bea un ceai- decoct din 4-5 bulbi de arpagic fierte timp de 10 minute pe foc mic, intr-o cana de apa. Este preferabil sa se soarba decoctul fierbinte, dimineata, sau ori de cate ori apare senzatia de voma.
Sucul obtinut din frunze si radacini de arpagic si incalzit cu putin lapte, trateaza dificultatile la deglutitie, insolatia si intoxicatia cu lacuri.
Chiar si vanataile, inflamatiile si durerile cauzate de lovituri pot disparea daca se aplica pe aceste locuri cateva frunze sau radacini strivite de arpagic. Poate fi folosit extern, la tratarea ranilor si zgarieturilor, prin simpla aplicare a sucului frunzelor direct pe zona afectata si intern, pentru orice dereglare alimentara.
Folosit in preparatele culinare, arpagicul reda apetitul.
Arpagicul contine multa vitamina C si de aceea ajuta la absorbtia si fixarea fierului in organism; prin urmare anemicii il pot consuma cu incredere la fiecare masa. Este o sursa sigura de vitamina A, B6, C, D, E, K, magneziu, fier, calciu, seleniu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc, proteine, dar si apa, carbohidrati, fibre si grasimi.

Pentru numeroasele sale intrebuintari curative, poate fi planta perfecta pentru intreaga familie. Pentru cei mici, este planta minune care stimuleaza apetitul, pentru adolescenti este aliatul de nadejde in orice dieta, iar pentru adulti si batrani arpagicul face minuni in tratarea problemelor de tensiune sau ale sistemului osos.
Specialistii au descoperit insa si multe alte intrebuintari curative ale arpagicului, care il pot recomanda atat pentru a fi pastrat in bucatarie, la gatit, cat si in raftul de medicamente, ca remediu natural.

Pentru mai toate retetele in care este folosit, arpagicul necesita o pregatire preliminara si anume o brezare ( sotare rapida in putina grasime, urmata de inabusire pana se fragezeste), dupa care se adauga in mancare spre finalul prepararii.
Poate va intrebati de ce este mai bun arpagicul decat ceapa simpla ? Deoarece, in afara evidentului aspect estetic, el este mai putin violent si sensibil mai gustos, ceea ce face ca efortul depus in timpul curatarii sa fie pe deplin rasplatit.

O mancare preparata cu aceasta micuta si delicata ceapa are un gust absolut deosebit, pe care nu-l poti uita niciodata.


Cum se curata arpagicul

Puneti apa intr-un vas si lasati pe foc sa dea in clocot.
Intre timp, taiati partea cu mustati de la bulbul arpagicului cu ajutorul unui cutit.
Transferati arpagicul in vas si lasati sa dea 2- 3 clocote.
Scoateti cu ajutorul unei spumiere intr-o strecuratoare.
Lasati arpagicul sa se racoreasca putin.
Indepartati coaja ( foile maronii exterioare) cu mana, incepand de la partea sectionata spre coada.
Puneti arpagicul curatat intr-un vas cu apa rece, spalati si scurgeti.

Folositi-l dupa cum cere reteta.
Fişiere ataşate
dsc_5124.jpg
dsc_5124.jpg (88.34 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0198.jpg
dsc_0198.jpg (79.09 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0223.jpg
dsc_0223.jpg (62.4 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0224.jpg
dsc_0224.jpg (54.1 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0225.jpg
dsc_0225.jpg (48.86 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0227.jpg
dsc_0227.jpg (67.04 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0229.jpg
dsc_0229.jpg (81.17 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0230.jpg
dsc_0230.jpg (83.32 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0231.jpg
dsc_0231.jpg (88.69 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0233.jpg
dsc_0233.jpg (74.75 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0234.jpg
dsc_0234.jpg (67.5 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0235.jpg
dsc_0235.jpg (62.95 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0236.jpg
dsc_0236.jpg (61.82 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0239.jpg
dsc_0239.jpg (71.36 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0246.jpg
dsc_0246.jpg (66.45 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0243.jpg
dsc_0243.jpg (76.13 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0244.jpg
dsc_0244.jpg (70.55 KiB) Vizualizat de 4176 ori
dsc_0245.jpg
dsc_0245.jpg (65.11 KiB) Vizualizat de 4176 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 02/04/2014 07:31

Lucia,ce frumos ai prezentat pas cu pas prin intermediul fotografiilor... =D> Cunosc si eu metoda asta si este cea mai utila si usoara! :peace:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 02/04/2014 07:51

O prezentare si o idee minunata :master: :master: :master: :master: :master: :master:
:buuun: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/04/2014 07:07

Danieluta scrie:Lucia,ce frumos ai prezentat pas cu pas prin intermediul fotografiilor... =D> Cunosc si eu metoda asta si este cea mai utila si usoara! :peace:

:hug: :pup: :flower:


Nu aveam nici o indoiala ca multe fete cunosc metoda, dar poate ca prinde bine altora care nu o cunosc...asa ca m-am gandit sa le vin in ajutor :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 06/04/2014 08:56

d_dana_a scrie:O prezentare si o idee minunata :master: :master: :master: :master: :master: :master:
:buuun: :pup: :love: :flower:


Sper sa prinda bine cuiva...cat de multe lucruri nu am stiut nici eu si cate mai am de invatat...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Cum se curata arpagicul

Mesajde biaskitchen » 06/04/2014 12:48

Lucia, mie imi prinde bine articolul tau, habar nu aveam ca se poate curata asa usr.
Multumesc pentru articol!
:master: :love: :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Cum se curata arpagicul

Mesajde lucia_bp » 08/04/2014 06:48

biaskitchen scrie:Lucia, mie imi prinde bine articolul tau, habar nu aveam ca se poate curata asa usr.
Multumesc pentru articol!
:master: :love: :master:


Ma bucura faptul ca macar unei persoane prinde bine metoda si i se usureaza munca :pup: :love:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Cum se curata arpagicul

Mesajde biaskitchen » 08/04/2014 08:51

lucia_bp scrie:
biaskitchen scrie:Lucia, mie imi prinde bine articolul tau, habar nu aveam ca se poate curata asa usr.
Multumesc pentru articol!
:master: :love: :master:


Ma bucura faptul ca macar unei persoane prinde bine metoda si i se usureaza munca :pup: :love:

:hug: :hug: :hug:



Lucia, :hug: :hug: :hug: sincer iti spun ca de multe ori aveam nevoie de arpagic in cate o reteta si ori nu mai faceam reteta ori inlocuiam arpagicul cu altceva, pt ca imi era groaza numai cand ma gandeam cum sa curat niste capatani asa micute.
Foarte util articolul!
:love: :love: :love: :love: :love: :love:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Cum se curata arpagicul

Mesajde lucia_bp » 09/04/2014 05:03

biaskitchen scrie:
lucia_bp scrie:
biaskitchen scrie:Lucia, mie imi prinde bine articolul tau, habar nu aveam ca se poate curata asa usr.
Multumesc pentru articol!
:master: :love: :master:


Ma bucura faptul ca macar unei persoane prinde bine metoda si i se usureaza munca :pup: :love:

:hug: :hug: :hug:



Lucia, :hug: :hug: :hug: sincer iti spun ca de multe ori aveam nevoie de arpagic in cate o reteta si ori nu mai faceam reteta ori inlocuiam arpagicul cu altceva, pt ca imi era groaza numai cand ma gandeam cum sa curat niste capatani asa micute.
Foarte util articolul!
:love: :love: :love: :love: :love: :love:


Te cred :peace: Pana sa aflu si eu metoda, ocoleam retetele cu arpagic :D Sa-ti fie de folos :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/04/2014 09:24

Multumesc pentru idee. Nu stiam ca se poate face toata munca aceasta atat de usor. Nu am mai mancat de foarte mult timp arpagic. Imi amintesc ca strabunicii mei foloseau arpagic pentru mancare (productie proprie :) ) si avea un gust foarte bun, putin dulceag... :vis:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori