Cum hranim maiaua naturala ( varianta Pupi)

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Cum hranim maiaua naturala ( varianta Pupi)

Mesajde pupi » 19/05/2013 05:53

In general imi pregatesc maiaua din timp si fac doar pentru o singura portie dar de data asta am facut mai multa si mi-am propus sa o pastrez peste luni de zile sa am la indemana si in perioadele in care nu am posibilitate de mult soare si caldura lui.
Deci , dupa indicatiile date la " cum preparam maiaua naturala" am facut portie marita. Am pus la pastrare ce a ramas, pentru , asa cum am spus, zile negre. :wink:

Maia naturala
faina
apa


Hranirea este un proces usor si la indemana. Ce este important, este maiaua naturala.
Dupa ce am preparat maiaua si este la prima folosire trebuie sa luam din ea o cantitate mai mare pentru a prepara o paine de 600 gr . O cana de 200 gr este masura ideala. Cana se umple cu maia care se foloseste in procesul de fabricare a painii.
Acuma ce trebuie facut???
Hranim maiaua ramasa. In cana cu care am masurat sau alta de aceasi dimensiune masuram faina, exact aceasi cantitate cat maiaua luata, punem peste maiaua ramasa in borcanul in care urmeaza sa o pastram si adaugam apa in cantitate dubla fata de faina( deci o cana cu faina+doua cani cu apa). Amestecam bine pana la omogenizare, punem capacul si pastram la frigider.
Eu, pentru ca am un borcan in colturi si este foarte incomod procesul de omogenizare in cazul asta, am scos maiaua din borcan , am pus intr-un vas, am hranit acolo si am omogenizat , dupa care am repus in borcan.
La a doua folosire si asa mai departe luam din maia ceva mai putin, circa o jumatate de cana pentru ca este deja veche si deja are un alt gust, mai intens si daca folosim prea mult schimbam gustul painii prea mult.
Daca luam o jumatate de cana de maia, adaugam inapoi in borcan o jumatate de cana de faina si o cana de apa si omogenizam, acoperim cu capac si inapoi la frigider. Maiaua chiar daca sta la rece , lucreaza. Sa nu va speriati daca veti vedea cum se alege apa de faina si apa are o culoare galbnuie. Atata timp cat nu are culoare rosietica nu este nimic, este un proces firesc.
Daca luam capacul de pe borcan si mirosim maiaua o sa simtim un miros puternic de tuica sau de ceva alcool si asta e normal. Pojghita daca face si asta e normal si ea se dizolva in maia daca omogenizam dupa ce hranim maiaua. Tot aici se poate adauga daca doriti dar nu e necesar si cate o bucatica de aluat de paine, el se va dizolva in maia cu timpul si va face procesul de fermentare si mai bun. .
Prin procesul de hranire expus, putem pastra maiaua naturala ani de zile fara a avea nici o problema.
Daca faceti paine saptamanal , maiaua se poate pastra la frigider, si daca stiti ca faceti paine doar ocazional atunci ea se poate pastra foarte bine si la congelator. Procesul de decongelare este simplu.
Se scoate borcanul cu maia din congelator si se pune pe un gratar in frigider si se lasa acolo pana la decongelarea totala, apoi se scoate de la rece se ia o cantitate potrivita de maia din borcan, se lasa la temperatura camerei. Maiaua din borcan se hraneste, se omogenizeaza si se repune la congelator.
Maiaua tinuta la temperatura camerei se foloseste cand NU mai este rece la framantarea aluatului pentru paine
Fişiere ataşate
027.jpg paine alba.jpg
027.jpg paine alba.jpg (56.11 KiB) Vizualizat de 1615 ori
019.jpg maia naturala.jpg
019.jpg maia naturala.jpg (33.88 KiB) Vizualizat de 1615 ori
018.jpg maia naturala.jpg
018.jpg maia naturala.jpg (39.77 KiB) Vizualizat de 1615 ori
017.jpg maia naturala.jpg
017.jpg maia naturala.jpg (48.89 KiB) Vizualizat de 1615 ori
016.jpg maia naturala.jpg
016.jpg maia naturala.jpg (47.73 KiB) Vizualizat de 1615 ori
014.jpg maia naturala.jpg
014.jpg maia naturala.jpg (31.64 KiB) Vizualizat de 1615 ori
013.jpg maia naturala.jpg
013.jpg maia naturala.jpg (51.82 KiB) Vizualizat de 1615 ori
011.jpg maia naturala.jpg
011.jpg maia naturala.jpg (51.47 KiB) Vizualizat de 1615 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 19/05/2013 05:41

Pupi,ti-a iesit o paine minunata... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/05/2013 11:46

Pupi, este minunata painea, felicitari draga mea! =D> =D> =D> :master: :master: :master:

Este foarte util si interesant subiectul acesta (maia si hranirea ei). Iti multumesc pentru ca l-ai postat! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/05/2013 02:06

Esti o comoara :pup: :pup: :pup: :master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/05/2013 09:36

Danieluta mersi :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/05/2013 09:39

Antonia, mersi....m-am gandit sa postez in cazul in care intereseaza pe cineva. Eu am ajuns la concluzia ca painea facuta cu maia naturala si cu putina drojdie uscata nu se poate compara cu restul painilor facute in casa. Nu se usuca asa de repede, nu se faramiteaza asa de repede iar gustul atunci cand folosesti o maia veche , hranita de cateva ori deja, merita tot efortul....multumesc inca odata draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/05/2013 08:09

Lucia si tu esti o comoara, una mai mare decat mine :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 30/05/2013 06:21

ce bunatate aici ,eu vin cu untul si dulceata de capsuni


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator