Cum facem vegeta in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Cum facem vegeta in casa

Mesajde pupi » 25/04/2014 08:48

Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea.
Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea.
Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat :wink:.....oricum ar fi tot buna este si sanatoasa :D


3-4 ardei grasi ( combinatie de rosu, galden, portocaliu-pentru culoare frumoasa)
1 telina mare( doua mici) , radacina
3 pastarnaci, radacina
3 radacini de patrunjel
8-10 morcovi
patrunjel frunze, o legatura groasa( si coditele se folosesc)
3-4 legaturi de ceapa verde
1 lingurita de sare( sau mai mult, depinde de gust)
1/2 lingurita de piper( sau mai mult, depinde de gust)


Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte.
Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi.
Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare , partea verde si se despica in doua.
In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza...pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel.
Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile.
In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza( sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare.
Avem grija la depozitare , sa aranjam in cutie de carton , sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore .
Cand toate sant uscate suficient( sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea.
Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic.
Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5/2 linguri vegeta de casa)
Pofta buna si spor la treaba
Fişiere ataşate
006_vegeta_de_casa_2900.jpg
006_vegeta_de_casa_2900.jpg (50.42 KiB) Vizualizat de 1622 ori
013_vegeta.jpg
013_vegeta.jpg (58.2 KiB) Vizualizat de 1622 ori
014_vegeta.jpg
014_vegeta.jpg (72.62 KiB) Vizualizat de 1622 ori
015_vegeta.jpg
015_vegeta.jpg (80.58 KiB) Vizualizat de 1622 ori
001_vegeta_de_casa.jpg
001_vegeta_de_casa.jpg (71.11 KiB) Vizualizat de 1622 ori
002_vegeta_de_casa_1965.jpg
002_vegeta_de_casa_1965.jpg (80.79 KiB) Vizualizat de 1622 ori
003_vegeta_de_casa.jpg
003_vegeta_de_casa.jpg (92.05 KiB) Vizualizat de 1622 ori
004_vegeta_de_casa.jpg
004_vegeta_de_casa.jpg (62.97 KiB) Vizualizat de 1622 ori
005_vegeta_de_casa_5258.jpg
005_vegeta_de_casa_5258.jpg (84.9 KiB) Vizualizat de 1622 ori
006_vegeta_de_casa_6825.jpg
006_vegeta_de_casa_6825.jpg (83.4 KiB) Vizualizat de 1622 ori
012_vegeta_de_casa.jpg
012_vegeta_de_casa.jpg (68.47 KiB) Vizualizat de 1622 ori
005_vegeta_de_casa.jpg
005_vegeta_de_casa.jpg (42.29 KiB) Vizualizat de 1622 ori
002_vegeta_de_casa_1651.jpg
002_vegeta_de_casa_1651.jpg (37.54 KiB) Vizualizat de 1622 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/04/2014 02:38

Bravo =D> =D> =D> Minunata reteta si ideea de a pregati vegeta in casa :!: :master: :flower:
De cand mi-am cumparat uscator de fructe usc si eu tot felul de legume si fructe...fac si vegeta acasa...Sunt tare multumita de rezultat :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/04/2014 11:44

Ideea este excelenta (dupa parerea mea asa este ideal... sa fie preparata acasa). :peace:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 26/04/2014 09:42

Asteptam reteta Pupi , felicitari in vara o pun in practica =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/04/2014 08:53

:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
o reteta minunata =D> =D> =D> ...si o prezentare la fel de frumoasa :peace:
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Cum facem vegeta in casa

Mesajde biaskitchen » 26/04/2014 09:24

Felicitari Pupi!
O reteta foarte utila si sanatoasa.
Prezentarea, ca deobicei, de top!
:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/04/2014 01:38

Lucia , de ani de zile fac si eu vegeta in casa....c u mana pe suflet spun ca cea arhicunoscuta si folosita de multi nici sa nu o mai vad, nu mai imi place plus ca la asta stiu exact ce am in borcan, ce legume am folosit si cat sant de bio :D .....investitia intr-un uscator de fructe este super...multumesc :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/04/2014 01:40

Antonia draga mea si dupa parerea mea este la fel.....Maxy cat e el de mic si nestiutor simte diferenta la mancarurile pregatite de mine si celelalte pregatite in alte bucatarii sau restaurante.....ii place vegeta asta tare mult si asta face totul pentru mine :D ...multumesc :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/04/2014 08:07

Claudia, multumesc mult si te astept cu parerea....sper sa iti placa si sa o pastrezi mereu .Eu de ani de zile nu mai cumpar vegeta din magazin.....cum apar in gradina legumele cum fac cate o portie proaspata si am o perioada lunga de timp :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/04/2014 08:49

Dana, multumesc. Daca ai uscator de fructe sa nu te dai deoparte de la reteta asta....este are buna si daca folosesti si legume bio iese o vegeta care nu are egal :hug: :pup:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori