Creme piatou,mere caramelizate si napolitane din mere uscate

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Creme piatou,mere caramelizate si napolitane din mere uscate

Mesajde cartederetete.ro » 27/09/2011 10:30

Creme Piatou este un desert grecesc pe care l-am combinat cu mult succes cu merele caramelizate si pireul de mere uscat. Un desert usor, delicios si care se termina repede repede de tot...stateau maruntelele mele la coada si asteptau sa termin cu pozatul:)) Il recomand cu mult drag,un dulce sanatos cu ingrediente mereu in casa.

Ingrediente:
550 ml de lapte
coaja de la o lamaie
5 linguri de amidon
6-10 linguri de zahar (eu am pus 6)
2 galbenusuri

Se incalzeste un cup de milk impreuna zaharul si coaja de lamaie,dar nu se fierbe.
Separat,se amesteca restul de milk cu amidonul. Se ia craticioara de pe foc si se adauga laptele cu amidon,amestecand continuu. Se pune inapoi pe foc mic si se amesteca pana se obtine o budinca.
Se ia de pe foc si se scoate coaja de lamaie.
Se bat galbenusurile de ou pana devin ca o crema si se adauga incet la budinca,amestecand constant.
Se pune inapoi pe foc si se mai tine 2-3 minutes,din nou amestecand tot timpul ca sa nu se lipeasca.

Mere caramelizate
500 gr mere
scortisoara Kotanyi
2 - 4 linguri de zahar

Se curata merele de coaja si de cotor si se vor taia in felii rotunde.Se caramelizeaza zaharul si se adauga merele si scortisoara.

Napolitana din foaie uscata de mere
Avem nevoie de 500 de grame de mere curatate de cotor,coaja poate sa ramana. Se calesc cu putina apa pana se inmoaie si se mixeaza cu mixerul vertical pana se obtine un pireu. Se mai tine pe foc pana s-a evaporat toata apa.
Se intinde pe o tava (am folosit una de silicon) si se tine la soare sa se usuce. Eu am facut-o subtire si a fost gata in 24 de ore,dar se poate usca si la cuptor. Dureaza cateva ore la foc mic cu usa intredeschisa.
Dupa ce s-a uscat,se taie un cerc ce se va rula .


Acum urmeaza asamblarea. Se alege forma dorita si se pune un strat de crema,mere caramelizate si iar un strat de crema. Am asamblat intr-o forma de silicon pentru briose si le-am rasturnat in farfurie. Se pot lasa la frigider,dar la mine nu a mai avut nimeni rabdare sa astepte.

Se orneaza cu mere caramelizate, napolitana din mere uscate,frunze de menta si se presara putina scortisoara. Optional se poate adauga si niste frisca.
Fişiere ataşate
6 232.jpg
6 232.jpg (104.14 KiB) Vizualizat de 2923 ori
6 230.jpg
6 230.jpg (106.05 KiB) Vizualizat de 2923 ori
6 228.jpg
6 228.jpg (99.22 KiB) Vizualizat de 2923 ori
6 226.jpg
6 226.jpg (114.81 KiB) Vizualizat de 2923 ori
5.jpg
5.jpg (7.47 KiB) Vizualizat de 2923 ori
4.jpg
4.jpg (8 KiB) Vizualizat de 2923 ori
3.jpg
3.jpg (6.43 KiB) Vizualizat de 2923 ori
2.jpg
2.jpg (6.52 KiB) Vizualizat de 2923 ori
creme piatou1.jpg
creme piatou1.jpg (65.84 KiB) Vizualizat de 2923 ori
creme piatou.jpg
creme piatou.jpg (82.4 KiB) Vizualizat de 2923 ori
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 27/09/2011 10:59

Ce pot sa zic la asemenea peisaj? De primele doua poze nici macar nu ma pot apropia :o

Mitinita........ =D> =D> =D>

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 27/09/2011 11:43

iuliajewel scrie:Ce pot sa zic la asemenea peisaj? De primele doua poze nici macar nu ma pot apropia :o

Mitinita........ =D> =D> =D>


avand in vedere la cat de repezita sunt eu,chiar ma mir ca am avut rabdare :D as fi vrut sa incerc un mousse de mere,dar era deja prea mult pentru rabdarea mea :P
oare e valabil pentru toate deserturile care necesita timp mai mult sa se manance intr-un minut :shock: :P
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 28/09/2011 03:39

WOW... :shock: :shock: :shock:
...am ramas fara cuvinte,nu pot scrie decit SUPERB!!!

=D> :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/09/2011 07:35

Jos palaria !!!! =D> =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/09/2011 08:09

=D> =D> =D> :master: :master: :master: si mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....deja s-a spus cam tot :hug: :pup:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 28/09/2011 09:49

Va multumesc pentru aprecieri, e un desert simplu,daca nu luam in considerare timpul necesar pentru uscare. :hug: :hug: :hug: :hug:
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 28/09/2011 10:12

mitinita, la tine ziua cred ca are 78221 de ore de poti face asa bibileli :P . mereu imi faci pofta cu foitele alea de fructe :buuun:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 28/09/2011 11:01

Mitinita :master: :master: :master:
Minunat.Imi place desertul si pozele la fel :master: .

Flori,foitele se fac foarte simplu.Deja am facut de 3 ori de cand a postat Mitinita reteta.
Urmeaza si chitonag-ul de gutui a la Pupi.E foarte bun,anul trecut s-a terminat repede de tot. :hug:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 28/09/2011 12:24

mereu zic ca o sa incerc si eu si n-am niciodata timp sa ''ies din program'' :(


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori