Creme fraiche ( smantana "falsa" /proaspata)

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Creme fraiche ( smantana "falsa" /proaspata)

Mesajde pupi » 15/04/2013 09:17

M-am gandit ca ar fi bine sa postez modul in care se poate obtine in casa creme fraiche sau smantana proaspata. Daca avem la indemana doar smantana plina de chimicale cum este a mea, cea pe care o gasesc in magazinele din zona, o smantana care sta teapana si la temperaturi foarte ridicate, e bine sa avem si sa cunoastem unele metode de a prepara o smantana buna care sa se poate intinde frumos peste preparatele la cuptor, fara a ramane teapana cu tot procesul termic la care este supusa .


Pentru 100 gr smantana


100 ml lapte pentru frisca neandulcit( frisca nebatuta)
2 linguri de lapte batut ( iaurt )
2 -3 linguri de otet alb, simplu de 5% aciditate sau suc de lamaie



Punem intr-un vas laptele pentru frisca, adaugam peste el laptele batut si otetul. Omogenizam bine, acoperim cu film alimentar si punem la frigider peste noapte.
A doua zi vom avea o smantana fluida , dulce si tocmai buna de folosit pentru sosuri, gratinarea unor preparate, etc.

Otetul meu nu este foarte acid, are doar 5% aciditate. Cum a punctat Lucia, in Romania otetul are 9% aciditate....in cazul asta se va folosi mai putin decat este precizat in reteta.
Laptele pentru frisca , cel pe care il folosesc eu , nu are trecut procentajul de grasime pe el dar pot sa va spun ca este gras. Uneori folosesc si lapte cu 28% sau 30% grasime si smantana iese la fel doar ceva mai degresata.
O alta idee, se poate folosi sucul de lamaie in locul otetului daca va place mai mult si iaurt in locul laptelui batut. Este o reteta destul de flexibila si foarte la indemana. Daca folositi otet/lamaie , smantana se formeaza repede iar daca folositi doar lapte batut sau iaurt, se formeaza mai greu...ii trebuie cateva ore pana ajunge la consistenta necesara folosirii ei.
Fişiere ataşate
039.jpgcreme fraiche.jpg
039.jpgcreme fraiche.jpg (33.59 KiB) Vizualizat de 9246 ori
005.jpg cf.jpg
005.jpg cf.jpg (48.15 KiB) Vizualizat de 9246 ori
004.jpg cf.jpg
004.jpg cf.jpg (31.81 KiB) Vizualizat de 9246 ori
003.jpg cf.jpg
003.jpg cf.jpg (34.25 KiB) Vizualizat de 9246 ori
037.jpg cf.jpg
037.jpg cf.jpg (38.52 KiB) Vizualizat de 9246 ori
002.jpg cf.jpg
002.jpg cf.jpg (78.21 KiB) Vizualizat de 9246 ori
039.jpgcreme fraiche.jpg
039.jpgcreme fraiche.jpg (33.59 KiB) Vizualizat de 9246 ori
Ultima oară modificat 15/04/2013 07:56 de către pupi, modificat de 3 ori în total.

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 15/04/2013 01:31

Ce idee buna, Pupi oare se poate inlocui otetul cu zeama de lamaie, parca m-ar tenta mai mult.

:pup: :pup: :pup: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 15/04/2013 01:48

Multumesc :master: Multumesc pentru reteta :master: :master: :master:

Vai de cate ori am patit ca puneam smantana peste gratin, dadeam la cuptor si iesea o crusta ce nu putea fi taiata decat cu cutitul :D ...nu vorbesc de aspect- total inestetic-...in loc sa inveleasca preparatul, se desprindea de el ( ca o platosa :P )

Vad ca la voi otetul simplu este de 5 grade...poate ar fi bine sa treci la ingrediente acest lucru ( la noi, otetul simplu are 9 grade; nu stiu daca are vreo influenta la pregatirea smantanii ?)

Smantana pentru frisca ( cea neandulcita) folosita de tine, cat la % grasime are? Este important sa folosesti smantana pentru frisca cu un anumit procentaj de grasime ?

:pup: :pup: :pup: si-ti multumesc pentru postare :hug: :hug: :hug:

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 15/04/2013 03:12

PUPI :master: :master: multumesc de reteta sigur o folosesc =D>
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 15/04/2013 06:24

Pupi bine ai facut ca ai pus subiectul asta :hug:

Yafa eu o fac numai cu zeama de lamiie SAU cu iaurt grecesc (nu le-am amestecat). La un borcanel de smintina din cea proaspata (care se gaseste la frigider) de 250 ml pun 1 lingura de zeama de lamiie SAU 1-2 linguri pline de iaurt grecesc. Nu o las peste noapte caci se acreste foarte repede ( vara in 30 minute e gata). Am folosit-o in aluatul de cornulete dar nu in gratin, desi nu cred ca se intimpla ceva mai altfel decit cu cea din reteta lui Pupi.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 15/04/2013 06:28

Pupi,de toate stii sa faci! :master: :master: :master: =D> =D> =D>

:hug: :pup: :hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 15/04/2013 07:42

Pupi, cand voi fi data viitoare in pana de astfel de smantana o sa incerc si varianta ta, desi eu pe aici sunt norocoasa, se gaseste creme fraiche intre 22% si 35% grasime, depinde de producator. De obicei are doar 7 zile termen de valabilitate pe cutie, la mine nu tine mai mult de o zi :P
Yafa, eu obisnuiesc sa pun zeama de la o jumatate de lamaie la frisca de smantana sai smantana luata din raft normal- pasteurizata UHT , din lidl - la cutia de 200 de ml. Avantajul este ca o consum pe moment, ca atare sau adaos in mancare, nu am avut pb cu ea la cuptor.

Lucia, eu stiu ca in si in tara se gaseste otet cu diferite gradatii, cel de 9Âş era cel mai comun inainte si folosit la conserve- ex gogosari si cornichons- iar cel de 6Âş era cel de mere. M-as mira sa nu fie si acel de 5Âş prezentat de Pupi, sau zic eu, diferenta de grade sa fie compensata prin reducerea cantitatii de otet? Sa vedem ce zice si Pupi :wink: :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/04/2013 07:43

Elo, se poate inlocui cu suc de lamaie dar la fel de bine se poate sari peste faza asta. Procesul de formare a smantanii este mult mai indelungat in cazul asta. Cand am nevoie de smantana " acum" procedez ca mai sus si daca imi planific sa folosesc smantana buna maine, sar peste faza otetului si las doar cu lapte batut sau iaurt peste noapte. Multumesc draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/04/2013 07:54

Lucia, am modificat la reteta....mersi.
Sant plecata de asa de multi ani din tara incat nu mai stiu exact ce se gaseste si ce nu se gaseste.Otet cu atat mai mult. Numai din asta nu am cumparat cand am fost acasa :P :P > ma bucur ca m-ai atentionat si am putut modifica la timp la reteta.
La laptele folosit de mine pentru smantana nu scrie procentul de grasime dar stiu ca este cel mai gras care exista in comert. Uneori folosesc un alt fel de lapte de frisca , mai slab in concentratia de grasimi( 28-30%) si iese smantana la fel ca si textura dar nu este la fel de grasa. Deci ,daca vrei sa o pregatesti foloseste lapte pentru frisca din cel gras ( nu cred ca esti la dieta sa te uiti dupa produse light :P :wink: )
Multumesc draga mea :hug: :hug: :pup: :pup: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/04/2013 09:44

Ale, multumesc mult sa o incerci daca nu gasesti in comert crema.Aici la mien nu este....sau o fi si nu am dat eu de ea inca :? :? ....oricum e buna la toate :hug: :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator