Crema de otet "balsamic" cu smochine

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Crema de otet "balsamic" cu smochine

Mesajde xanora » 30/08/2013 10:36

Parca v-am povestit de "aventura" mea prin bucatariile unor restaurante pe aici unde a trebuit sa aplic ingeniozitatea ca sa impac si capra si varza : clientii ce trebuiau multumiti si sa mai revina si patronul ce voia sa fie totul ieftin si bun :P

Si ca sa renuntam la cremele balsamice din comert,ce multe au pe eticheta "otet balsamic de Modena" dar in realitate nu sunt cine stie ce am inceput sa improvizez fel si fel de sosuri si astfel de creme, cu rezultat final in a decora sau a da un alt gust salatelor. Asa s-a nascut , ajutata de eticheta cu ingrediente a vechilor recipiente, crema/ sos de otet gen balsamic :P


In cazul de fata am folosit otet de vin rosu si smochine, dar puteti folosi orice vin rosu care s-a otetit sau care are o nota de baza mai acida. Pt asta trebuie totusi sa alterati si sa ajutati un pic vinul sa se oteteasca,lasandu-l cam o zi lang ao sursa de caldura. Ca si fructe , ceea ce ii da nota finala sosului puteti folosi orice fruct care se preteaza la combinatia cu vinul/ otetul din vin . Eu am incercat pana acum cu portocale - dar cel mai desavarsit gust a fost cu in vin alb de desert de pe aici din portocale - , prune si fructe de padure .

Ingrediente

5-6 smochine bine coapte, aproape de a se strica
250 ml otet din vin rosu / vin rosu otetit
100 gr zahar brun - aprox
sare, piper negru macinat


Puneti smochinele doar strivite cu mana sau cu dosul unei linguri intr-o caserola ce se inchide ermetic. Adaugati si otetul de vin rosu sau vinul otetit si lasati la macerat cca 24 de ore, ferit de lumina. In acest rastimp fructele se macereaza si isi rup textura, cu conditia sa fie pe deplin coapte/mature.

Intr-o craticioara -poate fi si mai intinsa decat a mea, avand o suprafata de contact mai mare cu focul va fi mai bine - puneti zaharul brun ca si cum ati face un caramel au sec.

:!: :!: Nu mestecati cu lingura sau cu o spatula zaharul in timp ce se caramelizeaza, caci veti forma bilute de zahar nears invaluite de zahar ars, doar miscati un pic craticioara ca sa se topeasca toate granulele de zahar!!!

In momentul in care aveti un caramel omogen si de aceeasi culoare, adaugati tot continutul din caserola. Lasati la foc mare pana cand ajunge la temperatura de fierbere, dupa care reduceti focul si lasati sa reduca. Adaugati un pic de sare si un pic de piper negru macinat, ultimul fiind dupa gust. In functie de fructe si finalitate puteti pune si praf de nucsoara sau de scortisoara, anis stelat, etc.
Pentru a sti cand este gata sosul se face proba ca la orice dulceata : se ia cu o lingura si se picura pe o suprafata rece si curata si se lasa sa se raceasca pt a observa gradul de viscozitate. In functie de finalitate se poate lasa sa mai reduca un pic sau nu.
Se ia de pe foc si se strecoare cu grija , caci smochinele au acele seminte foarte mici care pot trece cu usurinta printr-o strecuratoare prea deasa. Eu am folosit un filtru de hartie din cel pentru cafeterele clasice, dar exista si un fel de strecuratori de panza ce se pot spala si reutiliza. Strecurati si puneti intr-un biberon de hartie, pe care il pastrati la frigider , la mine mai mult de doua luni nu a rezistat din cauza consumului.
Fişiere ataşate
otet_1.jpg
otet_1.jpg (120.71 KiB) Vizualizat de 2124 ori
otet_2.jpg
otet_2.jpg (119.7 KiB) Vizualizat de 2124 ori
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2013 07:37

Foarte, foarte interesanta crema =D> =D> =D>

Imi place ideea si nu ma mir de ingeniozitatea ta... :master: :master: :master:

Draga mea, ai putea sa-mi dai cateva exemple, la ce ai folosit-o...In loc de otet balsamic ?

Mie mi se pare ca un otet balsamic fructat...

Lumineaza-ma :!: :D

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 30/08/2013 07:44

Ce imi place facut in casa, de smochine nu am incercat niciodata, am facut in general de zmeura caci la ai mei le place o salata cu mango, creveti si otet balsamic de fructe.

Arata minunat Roxi!

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/08/2013 07:57

Exact ca si Yafa, doar cu zmeura am mancat si eu.....tot la salate...foarte ingenios =D> =D> :hug:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 30/08/2013 08:22

Multumesc , fetelor :blushing:
Da, am folosit-o ca un otet balsamic, la salate. Am si zis ca infunctie de consistenta poate fi folosita sipt decor.
Cel de azi, de smochine , l-am folosit la o salata de branza de capra gratinata sismochine . Poate fi folosit la orice fel de salata doriti.
Si,Yafa, de zmeura am facut dar din pacate era doar congelata :( Cel de portocale asa cum l-am descris in prezentare e iar nemaipomenit.
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/08/2013 08:30

Imi place cum arata si cred ca-i tare bun la gust! :wink:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 31/08/2013 10:41

Intradevar, Danileutza, are un gust nemaipomenit....poate ca imi plac mie foarte mult smochinele???
:hug: :master: :flower: :peace:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 31/08/2013 08:49

Roxana, poti publica reteta. :) Te rog sa-mi spui daca mai e vreo problema.

:flower: :flower: :flower:
Imagine

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 31/08/2013 09:26

adi scrie:Roxana, poti publica reteta. :) Te rog sa-mi spui daca mai e vreo problema.

:flower: :flower: :flower:


Adi, merci mult!! E ok acum! Te invit virtual la o palinca :D :peace:
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 03/09/2013 02:17

Cred ca este excelent cu smochine! Felicitari Roxana! =D> Salvez si eu reteta.

:hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori