Cozonacul bunicii

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
mirela0911
Incepator
Mesaje: 25
Membru din: 29/11/2015 05:36
Localitate: Tg-Mures

Cozonacul bunicii

Mesajde mirela0911 » 07/01/2018 06:31

Pt. aluat:
1 kg faina alba 000
1 lgt sare
100 ml ulei
2 oua + 1 galbenus
1 lgt coaja rasa de lamaie
cca 500 ml lapte
4 lg zahar
2 plicuri zahar vanilat
50 g drojdie proaspata
150 ml lapte
1 lgt zahar
2 lg faina
Pt. umplutura 1:
1 albus
3 lg zahar
1 lg cu varf de cacao
200 nuca macinata
100 g stafide aurii
esenta rom
Pt. umplutura 2:
400 g nuca macinata
100 g zahar (dupa gust)
200 ml lapte
100 g stafide aurii
1 ou pt uns
1 lg lapte
Cred ca aproape toata lumea pregateste cozonaci de sarbatori, dar nu numai, pentru ca sunt atat de buni si merg asa de bine langa o cana cu lapte sau chiar un iaurt. Iar acest cozonac este delicios, o combinatie cu de toate: ciocolata, nuca si stafide, asa cum imi place mie!
Din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozonaci, unul impletit in trei iar celalalt in doua. Unul e cu umplutura din cele trei ingrediente, iar celalalt cu crema de nuca si stafide.

Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul si faina apoi drojdia zdrobita. Se amesteca si se lasa 15 minute sa se activeze.

Se toarna in mijloc maiaua, uleiul si ouale. Restul de lapte se pune pe foc mic sa se incalzeasca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pentru a se topi tot. Se toarna cate putin in mijloc in timp ce se amesteca cu ajutorul unei linguri dinspre interior spre exterior, incorporand faina. Se adauga intre timp si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza bine apoi se framanta pana se obtine un aluat moale si nelipicios. Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut, sau faina, dupa caz. Se lasa la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer.

Intre timp se pregatesc umpluturile: Albusul se mixeaza bine cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga cacaoa cernuta si se omogenizeaza bine. Stafidele se spala cu apa calduta apoi se pun la inmuiat in esenta de rom. Nuca se amesteca cu zaharul dupa gust.

Nuca pentru umplutura a doua se amesteca cu laptele fierbinte impreuna cu zaharul si se pune pe foc sa fiarba pana se obtine o consistenta potrivita. Eventual se mai adauga lapte daca este nevoie. Stafidele puse inainte la inmuiat in esenta de rom, se scurg bine si se adauga peste nuca cu lapte si se lasa impreuna 2-3 minute pe foc apoi se lasa la racit.

Se unge masa de lucru cu ulei si se rup bucati din aluat pentru a forma sulurile. Se intinde in forma dreptunghiulara aluatul, nu foarte subtire, se unge cu o parte din crema de ciocolata (spuma batuta+cacao), se presara nuca macinata apoi stafidele scurse. Se ruleaza strans si se lasa deoparte pana se pregatesc celelalte doua suluri. Cand sunt gata toate trei, se asaza unul langa celalalt si se impletesc in trei. Se asaza intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.

Restul de aluat se imparte in doua. Se intinde fiecare in forma dreptunghiulara, se unge cu crema de nuca si stafide, se ruleaza apoi se procedeaza la fel cu cealalta bucata de aluat. Cele doua se impletesc si se asaza intr-o alta forma de chec.

Se lasa sa mai dospeasca o jumatate de ora. Se ung cu oul batut cu laptele si se presara deasupra putin zahar.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 40-45 de minute, dar se verifica daca este gata sau mai trebuie lasat. Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.

Pofta buna!
Fişiere ataşate
20171231-131412-2.jpg
20171231-131412-2.jpg (1.17 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171231-131054-2.jpg
20171231-131054-2.jpg (1.22 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-165931-2.jpg
20171230-165931-2.jpg (753.99 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-155508-2.jpg
20171230-155508-2.jpg (938.63 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-153754-2.jpg
20171230-153754-2.jpg (1015.98 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-151951-2.jpg
20171230-151951-2.jpg (580.81 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-151842-2.jpg
20171230-151842-2.jpg (673.32 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-150705-2.jpg
20171230-150705-2.jpg (1.28 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-144736-2.jpg
20171230-144736-2.jpg (844.76 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-144600-2.jpg
20171230-144600-2.jpg (652.59 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-133755-2.jpg
20171230-133755-2.jpg (1012.95 KiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-131942-2.jpg
20171230-131942-2.jpg (1.06 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-131701-2.jpg
20171230-131701-2.jpg (1.07 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171230-125256.jpg
20171230-125256.jpg (1.85 MiB) Vizualizat de 194 ori
20171231-131337-2.jpg
20171231-131337-2.jpg (1.06 MiB) Vizualizat de 194 ori
mirela0911

Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori