Cozonaci Pascali

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
ancutsa
Incepator
Mesaje: 63
Membru din: 18/03/2016 06:00
Contact:

Cozonaci Pascali

Mesajde ancutsa » 10/04/2018 01:50

pentru 2 cozonaci mari:
75 g drojdie (un cub şi jumătate),
4 ouă,
Aprox 1 kg făină,
300 ml lapte călduţ,
250 ml apă caldă,
1 linguriță sare,
5 linguri zahăr,
Aprox 150 ml ulei pentru frământat,
pentru umplut:
7 linguri zahăr,
5 linguri cacao,
5 linguri de nuci rumenite şi măcinate,
1 plic zahăr vanilat,
stafide înmuiate în vin alb,
rahat asortat tăiat cubuleţe,
1 gălbenuş şi puţin lapte pentru uns înainte de copt.
în plus: puţină apă şi zahăr pentru uns după copt
Anul acesta am pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude, sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac.
Ce am schimbat la reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.


Mod de preparare:
Se fărâma drojdia şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa, şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.

Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.
Pentru cozonacul împletit, am întins o foaie, pe care am împărţit-o în trei fâşii. Se presară pe fiecare câte puţin din amestecul de cacao, nucă, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se împletesc fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.
Pentru cozonacul simplu, se întinde al doilea aluat în foaie, se presară restul de umplutură şi se rulează. Se aşază şi el în tavă.

Se lasă cozonacii la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcesc, se pot felia.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/cozonaci-pascali-2018.html
Fişiere ataşate
cozonaci-paste-18-06-anca.jpg
cozonaci-paste-18-06-anca.jpg (811.89 KiB) Vizualizat de 249 ori
cozonaci-paste-18-05-anca.jpg
cozonaci-paste-18-05-anca.jpg (746.16 KiB) Vizualizat de 249 ori
cozonaci-paste-18-04-anca.jpg
cozonaci-paste-18-04-anca.jpg (561.13 KiB) Vizualizat de 249 ori
cozonaci-paste-18-03-anca.jpg
cozonaci-paste-18-03-anca.jpg (749.61 KiB) Vizualizat de 249 ori
cozonaci-paste-18-02-anca.jpg
cozonaci-paste-18-02-anca.jpg (666.71 KiB) Vizualizat de 249 ori
cozonaci-paste-18-01-anca.jpg
cozonaci-paste-18-01-anca.jpg (648.09 KiB) Vizualizat de 249 ori
paste-fericit.jpg
paste-fericit.jpg (572.47 KiB) Vizualizat de 249 ori

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori